Опубліковані зміни у Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів

Кабмін вніс зміни до Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, затвердженого постановою КМУ від 02.08.2022 № 861 (далі — Порядок).

Чого торкнулися нововведення від урядовців:

1. Доповнили новими умови, за яких товари включають до Переліку товарів, що є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації (далі — Перелік). А саме, коли:

  • виробники товарів мають сертифікат відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT), або нацстандартів, якими їх замінили, виданий акредитованим органом з оцінки відповідності;
  • виробники колісних транспортних засобів (ТЗ) мають сертифікат відповідності ТЗ або обладнання чи сертифікат відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначений ідентифікаційний номер (VIN) колісного ТЗ з його міжнародним ідентифікаційним кодом (WMI) виробника та місцезнаходження виробника.

2. Вилучили положення, що передбачали щорічне підтвердження виробником відповідності критерію локалізації поточного року товару, включеного до Переліку у попередні роки.

3. Уточнили, що Перелік формується щороку за результатами автоматичного опрацювання поданих виробником заявок на вебпорталі. А запис про включення товару до Переліку чинний протягом року, в якому подана заявка.

4. Передбачили обов’язок для:

  • замовника — визначати в ТД на закупівлю товару з Переліку, вимогу щодо наявності в учасника відповідності системи управління якістю у виробництві вимогам ДСТУ ISO 9001:2015 або ДСТУ EN ISO 9001:2018 (EN ISO 9001:2015, IDT; ISO 9001:2015, IDT), або нацстандартів, якими їх замінили, виданий акредитованим органом з оцінки відповідності;
  • учасника — подати у ТП копію таких документів, що відповідає зазначеним в ТД вимогам (п. 13-1 Порядку).

Під час закупівлі колісних ТЗ замовник аналогічно визначає відповідні вимоги в ТД щодо наявності в учасника сертифіката відповідності ТЗ або обладнання чи сертифіката відповідності щодо індивідуального затвердження, в якому зазначено ідентифікаційний номер (VIN) колісного ТЗ із його міжнародним ідентифікаційним кодом (WMI) виробника та місцезнаходження виробника . А учасник подає у складі ТП зазначений сертифікат.

5. Уповноважили Держаудитслужбу під час моніторингу процедур закупівель перевіряти відповідність ТП учасника/переможця вимогам щодо ступеня локалізації, визначеним у ТД. Аудитори зазначатимуть про виявлені невідповідності у висновку про результати моніторингу та інформуватимуть про це Мінекономіки.

6. Доповнили новим формулюванням заявку про включення товару до переліку товарів із підтвердженим ступенем локалізації (додаток 1 до Порядку). Виробник у заявці підтверджуватиме, з-поміж іншого, що має вже згадані сертифікати.

Джерело: постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів» від 22.08.2023 № 950

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Наказ про обгрунтування підстави для здійснення закупівлі

Щоб закупити за прямим договором на підставі пункту 13, потрібно оформити обґрунтування підстави для закупівлі за цим пунктом у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа. Скачайте зразок від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
703

Підвищення кваліфікації держслужбовців, які відповідають за публічні закупівлі

У межах виконання Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки НАДС затвердило Типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за здійснення публічних закупівель
619

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді