Держаудит громади на Львівщині виявив низку фінпорушень на загальну суму 160 млн гривень

Розпорошення видатків на будівництві, неналежний контроль за орендою та використанням земельних ділянок: результати держаудиту Пустомитівської територіальної громади на Львівщині.
Обрати ▶

Держаудитори провели комплексну перевірку Пустомитівської територіальної громади Львівської області включно з аудитом бюджету, а також ревізію окремих напрямів комунальних підприємств цієї громади. У процесі аудиту встановлено низку фінансових порушень на загальну суму 160 млн гривень.

Зокрема, владою громади неефективно витрачено понад 108 млн грн через розпорошення видатків на будівництво деяких будівель і споруд, окремі з яких не введені в експлуатацію понад 10 років. Крім того, посадовці міської ради на 4,7 млн грн завищили потребу в бюджетних коштах для двох комунальних підприємств, безпідставно додавши до розрахунків витрати на сплату ПДВ і рентабельність. Також витрачено зайвих понад 1,6 млн грн на оплату робіт, виконаних підрядними організаціями, які не передбачені проєктно-кошторисною документацією та договірною ціною. Ще майже 1 млн грн переплачено через завищення підрядниками обсягу та вартості виконаних ремонтно-будівельних робіт.

Зокрема, під час проведення аудиту було встановлено факти неналежного контролю за дотриманням умов укладених договорів оренди землі та несвоєчасно вжитих заходів для стягнення належних до бюджету надходжень, що не дало змоги громаді отримати ще 1,3 млн грн доходів до місцевого бюджету. Ще майже 10 млн грн до бюджету громада недоотримала через занижені ставки орендної плати за землю та відсутність єдиного підходу до визначення ставок орендної плати за земельні ділянки з однаковим цільовим призначенням. За висновками аудиту, зволікання з укладанням договорів оренди та неналежний контроль за наявністю в орендарів правовстановлюючих документів на використання земельних ділянок призвело до їх безоплатного використання та втрати можливих надходжень до бюджету 6,8 млн гривень.

Також під час перевірки виявлено додаткові ресурси надходжень до бюджету громади таких, як організація платних місць паркування приватного автотранспорту, ретельніший контроль за надходженнями від сплати земельного податку та орендної плати,  пришвидшення оформлення проданих земельних ділянок тощо.

Крім того, аудитори зазначають, що Пустомитівська міськрада не використовує можливість отримати міжбюджетні трансферти від інших громад, мешканці яких навчалися чи лікувалися у Пустомитах, що дало б змогу додатково отримати ще 11,4 млн грн доходів до місцевого бюджету. Матеріали ревізій надіслано підрозділам поліції. Про результати ревізії бюджету громади поінформовано Львівську обласну прокуратуру.

Джерело: офіційний сайт ДАСУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4209

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9815

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13345

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді