ДП «Ліси України» переходить на електронну систему закупівель

Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець повідомив, що ДП «Ліси України» переходить на нову систему закупівель через е-майданчик. Повний перехід планується з другого кварталу 2023 року.
РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ У ВИЩІЙ ШКОЛІ ЗАКУПІВЕЛЬНИКА

«На минулому тижні стартувала перша закупівля ДП «Ліси України». Процедура прозора і конкурентна через платформу Etender - державні та комерційні торги - Prozorro, Prozorro.Продажі, тобто через офіційний майданчик для державних закупівель/тендерів.

Торги відкриті: анонси, умови, технічні вимоги та будь-яка інша інформація, що стосується закупівель, обов’язково має дублюватись на сайті ДП.

Це вже третя революційна подія у напрямку детінізації лісової галузі. У минулому і позаминулому роках ми розпочали стовідсоткову реалізацію необробленої деревини та пиломатеріалів на електронних аукціонах. Тепер прозорими та конкурентними стають закупівлі», - повідомив у Фейсбуці Голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

Як зазначив Юрій Болоховець, лісгоспи, як окремі господарюючі суб’єкти, керували закупівлями самостійно. Недоліки:

  • прямі договори замість прозорих електронних аукціонів;
  • обмежена конкуренція;
  • закупівля дрібними партіями, що майже завжди дорожче, ніж оптом;
  • відсутність єдиних уніфікованих технічних вимог за предметом закупівлі;
  • невигідні фінансові умови здійснення розрахунків;
  • складнощі з гарантійним та постгарантійним обслуговуванням закупленої продукції.

Та проблема полягала не лише у непрозорості та неефективності. Так, закупівлі нерідко відображали суб’єктивну позицію керівництва лісгоспу, не враховуючі ситуації та глобальних задач всієї галузі.

Болоховець підкреслив, що процес переходу на нову систему закупівель лише розпочався та відбувається у тестовому режимі, адже необхідно навчити користуватись новою системою сотні людей в регіонах, не зупиняючи роботу галузі.

Очікується, що ДП «Ліси України» стовідсотково перейде на нову систему закупівель починаючі з другого кварталу 2023 року.

«Відтепер стратегія та план закупівель формуються на рівні центрального апарату ДП «Ліси України». Централізовано готуються і проводяться великі тендери на придбання палива, техніки, запчастин та іншої продукції. При відділі закупівель утворюється експертна група, яка відповідає за створення єдиних технічних вимог», - повідомив очільник Держлісагентства.

Наразі у філій ще залишається можливість проводити невеличкі закупівлі на місцях. Але їхня частка буде поступово зменшуватися.

Тож, на практиці, кожна філія отримає в системі особистий доступ і особистий кабінет. Зможе формувати заявку до певної суми. Задача центрального апарату в онлайн режимі моніторити та контролювати процес. У випадку дотримання філією всіх вимог, акцептувати заявку.

Джерело: сторінка у Фейсбуці Юрія Болоховця
Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822
 
 
 
 
 
 
 
 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
117

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
195

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14536

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді