В Україні створено першу організацію водокористувачів

7 грудня 2022 року, на Черкащині відбулись установчі збори щодо створення організації водокористувачів у межах Трушівської зрошувальної системи, метою створення цієї організації є ефективне проведення гідротехнічної меліорації на сільськогосподарських землях.

Відтепер самі аграрії безпосередньо використовуватимуть, експлуатуватимуть та технічно обслуговуватимуть інфраструктуру Трушівської меліоративної системи. Водночас у них з’являються можливості залучати інвестиції для розвитку та модернізації меліоративної інфраструктури, підвищувати ефективність її використання, збільшувати поливні площі, не допускати деградації ґрунтів тощо.

Ініціатором створення організації є СТОВ «Дружба», яка на даний час зрошує сільськогосподарські культури в межах Трушівської зрошувальної системи на площі понад 400 га. Забір води здійснюється з річки Дніпро в межах Кременчуцького водосховища за допомогою насосно-силового обладнання зрошувальної системи. Завдяки утворенню організації водокористувачів, у наступному році товариством вже заплановано збільшити площі зрошення в межах Трушівської зрошувальної системи ще на 200 га.

Нагадаємо, процес створення організацій водокористувачів в Україні відбувається відповідно до Закону України від 17.02.2022 № 2079-IX «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», який за своєю сутністю є революцією у системі зрошуваного землеробства.

«Організації водокористувачів – це вже не аморфна перспектива, а реальний механізм, визначений Урядом для розвитку гідротехнічної меліорації земель в Україні. Фактично розпочато децентралізацію управління меліоративними мережами. Цей новий виток в історії меліорації земель дає не лише можливості для відновлення зрошення та дренажу в Україні, а є ключовим інструментом розвитку аграрного сектору економіки нашої країни загалом. Підвищення урожайності наших земель зараз відіграє надважливу роль, адже частина українських територій наразі не може повною мірою використовуватись для агробізнесу через окупацію, замінування та інші наслідки війни з окупантами.

Створена перша організація водокористувачів – це початковий сегмент глибинного процесу. На черзі готові до об’єднання водокористувачі Суворовської та Інгулецької зрошувальних систем, що на Одещині та Миколаївщині. Далі буде. Переможемо окупантів – відновимо зрошуване землеробство в Україні», - наголосив перший заступник Голови Державного агентства меліорації та рибного господарства Тарас Кот.

Джерело: офіційний сайт КМУ

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Навчання для учасників «Як взяти участь і перемогти в публічній закупівлі у Prozorro»

✔️Ґрунтовні лекції, що поєднують законодавчу базу та експертні висновки ✔️ Навчання у зручному онлайн-форматі ✔️ Відеопояснення від провідних експертів ✔️ Сертифікат про підвищення кваліфікації від Юридичного університету Ярослава Мудрого
224

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4212

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
4010

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
180

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді