Вимоги до укриттів у закладах освіти

Яким вимогам повинні відповідати захисні споруди у закладах освіти, як їх облаштувати та як підготувати учасників освітнього процесу

image13

Закупівлі у надзвичайних ситуаціях - міжнародний досвід ►►►

Яким вимогам повинні відповідати укриття

1. Розміщуються у підвальному (підземному) або цокольному поверхах.

Можливо — на першому поверсі за умов, якщо будівлі (споруди, приміщення) забезпечені огороджувальними будівельними конструкціями, мають необхідні захисні властивості або є можливості вжити додаткових заходів щодо їх підвищення.

2. Розташовуються у складі основної будівлі закладу освіти або у безпосередній близькості до неї. Рекомендовано — до 100 м.

3. Не розміщуються поруч з великими резервуарами із небезпечними хімічними, легкозаймистими, горючими та вибухонебезпечними речовинами, водопровідними та каналізаційними магістралями, руйнування яких може призвести до травмування або загибелі працівників і дітей (учнів, студентів).

4. Не зазнають негативного впливу ґрунтових, поверхневих, технологічних або стічних вод.

5. Забезпечені електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації.

6. За відсутності в об’єктах будівництва водопостачання і каналізації вони повинні мати окремі приміщення для встановлення виносних баків для нечистот.

7. Не мають великих отворів у зовнішніх огороджувальних конструкціях.

8. Наявні отвори, крім дверних, забезпечують можливість закласти їх мішками з піском або ґрунтом, бетонними блоками, цегляною кладкою тощо.

9. Забезпечені не менше ніж двома евакуаційними виходами, один з яких може бути аварійним.

10. У разі планування укриття у споруді подвійного призначення або найпростішому укритті місткістю менше ніж 50 осіб у ньому допускається наявність одного евакуаційного виходу.

11. Через приміщення не проходять водопровідні та каналізаційні магістралі, інші магістральні інженерні комунікації. Виняток — внутрішньобудинкові інженерні мережі.

12. Приміщення мають рівну підлогу, придатну для встановлення лав, нар, інших місць для сидіння та лежання.

13. У приміщеннях не зберігаються легкозаймисті, хімічно та радіаційно небезпечні речовини, небезпечне обладнання, що не підлягає демонтажу або не може бути демонтоване у строк до 24 годин.

14. Основні приміщення, призначені для укриття населення, мають примусову або природну вентиляцію.

15. Є вільний доступ осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення або є технічна можливість дообладнати для забезпечення такого доступу у строк до 24 годин.

16. Об’єкт перебуває у задовільному санітарному та протипожежному стані відповідно до норм протипожежних та санітарних правил.

17. Забезпечені необхідні захисні властивості для захисту від звичайних засобів ураження та зовнішнього іонізуючого випромінювання, встановлених для протирадіаційних укриттів (споруд подвійного призначення із відповідними захисними властивостями).

Необхідні захисні властивості зазвичай забезпечують об’єкти зі стінами 2—2,5 цеглини завтовшки, або із цільних залізобетонних конструкцій (блоків, панелей) товщиною від 56 см.

Відповідні захисні властивості також забезпечує шар ґрунту товщиною 67—78 см (мішок з піском (ґрунтом), укладений поперек конструкції (ряду).

У разі, якщо будівельні конструкції мають меншу товщину, можливо збільшити їхні захисні властивості —додатково обкласти мішками з ґрунтом (піском), встановити екрани із залізобетонних конструкцій (панелей, блоків тощо) та/або комбінованим способом.

За результатами оцінки стану готовності потрібно скласти:

Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами.
Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія
залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку.
Зекономте на передплаті журналу "Держзакупівлі",
а також до експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі».

Обговоріть передплату з вашим менеджером:
0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
126

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14726

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6050

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді