Екологізація публічних закупівель — один з пріоритетів уряду

Українські публічні закупівлі мають динамічно екологізуватися з урахуванням світових тенденцій.

Екологізація публічних закупівель — один з пріоритетів уряду

Про це йшлося на онлайн семінарі «Сприяння сталим публічним закупівлям та екологічному маркуванню в Україні. Пріоритетні для СПЗ категорії товарів, робіт та послуг», що проходив у рамках програми EU4Environment.

У ЄС сталі публічні закупівлі розглядають як інструмент для успішного виконання нового порядку денного – Європейського зеленого курсу. Більш того, тут планують здійснити перехід від добровільного застосування замовниками зелених закупівель до впровадження мінімальних обов’язкових критеріїв для них.

В Україні практика встановлення екологічних вимог при здійсненні державних закупівель теж існує. Водночас, світовий досвід демонструє і більші можливості та економічну доцільність таких зелених інвестицій.

Серед суттєвих переваг – запобігання хронічним захворюванням дітей, пов’язаним з якістю матеріалів у приміщеннях для навчання, а ще – менші викиди парникових газів та інших забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Завдяки проектам технічної підтримки Міністерство посилює національний експертний потенціал та розробляє нові інструменти для замовників, які необхідні для застосування екологічних критеріїв у різних галузях виробництва та до різних категорій продукції.

За матеріалами Урядового порталу

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Погодження закупівлі з Мінцифри: враховуємо зміни

З 01 жовтня 2024 року змінився порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації до 500 тис. грн. та до 1 тис. грн для послуг з підключення інтернету. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
23029

Зміни в порядку погодження закупівель за Національною програмою з інформатизації

Як проводити закупівлі за Національною програмою з інформатизації з 1 жовтня 2024 року на суму до 500 тис. грн? Який новий алгоритм дій замовника для погодження закупівлі? Пояснимо
1713

Суму за договором про закупівлю електроенергії вичерпали, а кіловати ще є: як діяти

Замовник вичерпав суму за договором про закупівлю електроенергії, але на залишку залишилися кіловати. Із 1 жовтня замовнику потрібно укласти новий договір, щоб встигнути приєднатися до нового постачальника. Як бути із старим договором після розрахунку за вересень? Чи потрібно укладати додаткову угоду на зменшення обсягу?
1090

Закупівля постачання теплової енергії

Як правильно організувати закупівлю теплової енергії? За яким кодом ДК її закуповувати? Чи зобов’язаний замовник укладати саме типовий договір про закупівлю теплоенергії? Чи правомірно вносити зміни до такого договору? Ключові аспекти, які повинен знати замовник під час підготовки та підписання договору про закупівлю теплової енергії за державні кошти — у статті
5436

Закупівля у монополіста

Особливості дозволяють укласти прямий договір, якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання. У тому числі, якщо контрагент займає монопольне становище на ринку. Пояснимо, як підтвердити документально підставу для укладення прямого договору з монополістом
468

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді