Як звітувати за договором, укладеним без використання ЕСЗ у воєнний час

Якщо в річному плані на рік заплановано до 50 тис, як тепер прозвітувати за договором без використання електронної системи?

Як звітувати за договором, укладеним без використання ЕСЗ у воєнний час

Отримайте акційну пропопозицію ✔️0 800 21 12 20✔️

Закупівлі товарів, робіт, послуг в умовах воєнного стану проходять за особливим порядком закупівель – його встановлює постанова КМУ «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 № 169 (далі – Постанова № 169).

Тобто саме на період дії воєнного стану в Україні замовники під час закупівель товарів, робіт і послуг керуються порядком, установленим у Постанові № 169. Воєнний стан в Україні запроваджений з 5 год 30 хв 24 лютого 2022 року (п. 1 Указу Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні»). Ураховуйте, що вже тричі дію воєнного стану продовжували, наразі – до 23 серпня 2022 року.

Підпункт 1 пункту 1 Постанови № 169 передбачає, що замовник може здійснювати публічні закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень, з використанням електронної системи закупівель, у тому числі з використанням електронних каталогів. У разі здійснення закупівель, вартість яких не перевищує 50 тис. гривень, без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, не вносить інформацію про такі закупівлі до річного плану та не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;

Отже, в умовах воєнного стану ви можете:

  • провести закупівлю на суму до 50 тисяч грн із використанням ЕСЗ, у т. ч. електронних каталогів. Якщо використаєте е-каталоги для закупівлі товарів, то можете сформувати замовлення в е-каталозі та укласти договір.
  • для закупівлі на суму до 50 тисяч грн можете не використовувати ЕСЗ. У такому разі слід обов’язково дотримати принципів публічних закупівель.

Для таких закупівель не потрібно:

  • вносити інформацію до річного плану закупівель;
  • оприлюднювати в ЕСЗ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;
  • оприлюднювати договір та додатки до нього.

Переліки та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг, які закуповуєте за Постановою № 169, замовник має визначити самостійно розпорядчим рішенням. Такий перелік має включати всі закупівлі, у т. ч закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тис. грн.

Тож наразі, щоб забезпечити потребу на суму до 50 тис. грн, ви можете визначити обсяги закупівлі та внести таку закупівлю до переліку закупівель товарів, робіт, послуг, які замовник проводить у період дії воєнного стану. Зважайте також, що Постанова № 169 регулює публічні закупівлі товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану та не поширюється на період після його припинення чи скасування (лист від 22.04.2022 № 3304-04/16796-06).

Якщо ж закупівлю на суму до 50 тисяч ви проводитимете після припинення/скасування дії воєнного стану, то керуватиметеся в частині проведення вимогами статті 3, а в частині оприлюднення інформації про закупівлю – вимогами статті 10 Закону «Про публічні закупівлі».

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у серпні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у серпні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
431

Замовники публічних закупівель: як визначити категорію

Кожен, хто займається публічними закупівлями або планує розпочати кар’єру в цій сфері, має чітко розуміти, хто є замовниками в державних закупівлях. Зокрема тому, що різні категорії замовників мають вартісні межі в закупівлях. Тож такі замовники в держзакупівлях, з’ясуймо у статті
3585

Відпустка уповноваженої особи із закупівель: як працювати в ЕСЗ та організувати роботу

Уповноважена особа зібралась на відпочинок, а закупівля ще не завершена? Про такий розвиток подій замовник має потурбуватись заздалегідь. Дізнайтеся також, чи може УО у воєнний час піти у відпустку. Пояснимо обмеження та додаткові можливості, що визначає законодавство для відпусток під час війни
12126

Прямий договір: як провести закупівлю без порушень

У яких випадках сьогодні можна укладати прямий договір за Особливостями? Коли звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, публікувати обов'язково, а коли — ні? Детально у статті
71472

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді