У який строк може звільнитися за власним бажанням УО та чи має відпрацьовувати 2 тижні під час дії воєнного стану

УО замовника хоче звільнитися за власним бажанням. У який строк під час дії воєнного стану її можуть звільнити?

У який строк може звільнитися за власним бажанням УО та чи має відпрацьовувати 2 тижні під час дії воєнного стану

Якщо організація розташована в районі, де не ведуться бойові дії, керуються звичним алгоритмом звільнення працівника за власним бажанням.

У наказі про звільнення УО керівник не посилається на Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136).

Інша ситуація, якщо організація розташована в районі, де ведуться бойові дії, й існує загроза життю і здоров’ю УО (ст. 4 Закону № 2136). У такому разі керівник звільняє УО у строк, вказаний у заяві.

Зважте так діяти керівник має, коли збігаються дві умови:

  • організація розташована в районі, де ведуться бойові дії;
  • існує загроза життю і здоров’ю УО.

    Такої думки дотримує Мінекономіки у коментарі до Закону № 2136.

    Встановити зв’язок між існуванням загрози для життя і здоров’я УО та бойовими діями у районі, в якому розташована організація, допоможе цифрова платформа, де в режимі реального часу відображають території.

    Докладніше ►►►

    Інформацію про статус територіальних громад надають обласні військові адміністрації. На її основі формують Перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Його затверджує Мінреінтеграції за погодженням з Міноборони (наказ Мінреінтеграції від 25.04.2022 № 75, далі — Наказ № 75). Перелік не є фіксованим документом — його регулярно актуалізують. Із 17 травня 2022 року діє редакція Наказу № 75 із змінами та доповненнями, внесеними наказами Мінреінтеграції від 28.04.2022 № 80, від 01.2022 № 82, від 06.05.2022 № 85, від 11.05.2022 № 89, від 14.05.2022 № 92.

    Чи має УО відпрацьовувати два тижні в умовах воэнного стану

    У який строк може звільнитися за власним бажанням УО та чи має відпрацьовувати 2 тижні під час дії воєнного стану
    Шарий Тарасшеф-редактор Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)
    Війна вимагає швидкого реагування та оперативних рішень не лише в зонах бойових дій, а й у законодавчому тилу. Щоб економіка працювала навіть в умовах війни, треба «озброїти» роботодавців новим законодавчими нормами. Розбираємо один із перших воєнних трудових законів — Закон № 2136.

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

    Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
    4010

    Підвищення кваліфікації держслужбовців, які відповідають за публічні закупівлі

    У межах виконання Стратегії реформування системи публічних закупівель на 2024–2026 роки НАДС затвердило Типову загальну професійну (сертифікатну) програму підвищення кваліфікації державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, відповідальних за здійснення публічних закупівель
    626

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді