Роз’яснення НАЗК, чи вказувати в е-декларації знищене майно

НАЗК пояснила, що е-декларації, повідомлення про суттєві зміни у майновому стані (ПСЗ), повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента можна подати після війни впродовж трьох місяців. Якщо ж не буде можливості подати декларації та повідомлення упродовж трьох місяців після війни, штрафів не буде.

Роз’яснення НАЗК, чи вказувати в е-декларації знищене майно

Отримайте акційну пропопозицію ✔️0 800 21 12 20✔️

Осіб, які не мають фізичної можливості протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни подати документи у зв’язку з безпосередніми наслідками їх участі у бойових діях, звільнили від адміністративної та/або кримінальної відповідальності за неподання чи несвоєчасне їх подання. Вони подають їх протягом одного місяця з дня закінчення наслідків, які унеможливлювали їх подання.

Знищене майно потрібно відображати в декларації, якщо його не виключили з Реєстру. Однією з підстав припинення права власності на майно є його знищення (ст. 346 ЦК).

У разі знищення об’єкта нерухомості відомості про такий об’єкт підлягають відображенню у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» декларації до моменту виключення відомостей про об’єкт із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Знищені транспортні засоби знімаються з обліку у встановленому законодавством порядку (п. 45 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.1998 № 1388).

До зняття з обліку знищеного транспортного засобу відомості про нього відображають у розділі 6 «Цінне рухоме майно — транспортні засоби» декларації.

Якщо об’єкт незавершеного будівництва або цінне рухоме майно знищене (крім транспортних засобів), відомості про таке майно не декларують.

Якщо право власності на майно припинене в результаті його руйнування/знищення, ПСЗ не подається.

Під час війни повні перевірки декларацій та заходи контролю, чи правильно та повністю їх заповнили, не проводять.

Джерело: офіційний сайт НАЗК

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4177

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
27

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді