Яка передбачена відповідальність за несплату орендної плати під час війни

Яка передбачена відповідальність за несплату орендної плати під час війни

⚡️ СПЕЦПРОЄКТ: ЗАКУПІВЛІ В ЧАС ВІЙНИ ⚡️

За загальним правилом, особа звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо порушення сталося внаслідок дії непереборної сили (ст. 617 Цивільного кодексу України; ЦК). Торгово-промислова палата України своїм листом від 28.02.2022 засвідчила як форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) військову агресію російської федерації проти України, через яку запровадили воєнний стан.

Зважаючи на загальне правило надалі орендар все одно зобов’язаний сплатити орендну плату. Але якщо через обставини непереборної сили порушить строк сплати орендної плати, буде звільнений від відповідальності, що встановлена договором оренди чи законом, а саме:

  • сплата пені;
  • одностороння відмова орендодавця від договору;
  • обмеження доступу до користування орендованим майном;
  • відшкодування збитків тощо.

    Додатково у договорі можна встановити, що настання обставин непереборної сили не лише звільняє від відповідальності, а й відстрочує виконання зобов’язань за договором (сплата орендної плати) на строк дії таких обставин.

    Інший випадок, якщо через форс-мажорні обставини орендар не має можливості користуватися орендованим майном, наприклад, унаслідок евакуації з територій активних бойових дій. У такому разі орендар звільняється від сплати орендної плати за весь час, протягом якого не міг користуватися майном через обставини, за які він не відповідає (ч. 6 ст. 762 ЦК).

    Однак пам’ятайте: якщо виникне суперечка з орендодавцем щодо можливості використання орендованого майна під час воєнного стану, саме орендареві треба буде доводити, що він не мав можливості користуватися орендованим майном.

    Джерело: вебпортал Безоплатна правова допомога

    Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу.
    Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила.
    Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до електронного журналу "Держзакупівлі", а також до

    експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»

    Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте ⭐️0 800 21 12 20⭐️(дзвінки безплатні).
    Будьмо на зв’язку щодня!

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Моніторинг закупівель 2024

    Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
    4176

    Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

    Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
    27

    Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

    Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
    3995

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді