Верховна Рада планує розглянути законопроект щодо збільшення порогу для спрощених закупівель для освітян та медиків

У Верховної Раді 21.01.2022 зареєстровано законопроект № 6537 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель за рахунок коштів бюджетів місцевого самоврядування».

☝️ Планування закупівель ➤ Навчання ➤ Сертифікація

 Верховна Рада планує розглянути законопроект щодо збільшення порогу для спрощених закупівель для освітян та медиків

Договір про закупівлюСкачати зразок

Мета законопроекту - розширення можливостей застосування спрощеної процедури закупівель за рахунок коштів бюджетів місцевого самоврядування насамперед та виключно для потреб функціонування установ та закладів охорони здоров’я, освіти та соціальної сфери.

Законопроектом шляхом доповнення статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» новою частиною одинадцятою пропонується встановити, що спрощені закупівлі застосуються у разі придбання замовником за рахунок коштів бюджетів місцевого самоврядування товарів, робіт і послуг, визначених цією частиною, вартість яких не перевищує 500 тисяч гривень, застосовуються процедури закупівлі, передбачені статтею 14 цього Закону.

До таких товарів, робіт і послуг відносяться:

  • паливних та мастильних матеріалів, природного газу, електричної та теплової енергії, вугілля та інших видів твердого палива виключно для потреб функціонування установ та закладів охорони здоров’я, освіти та соціальної сфери, що перебувають у комунальній власності, та у разі, якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити додаткову закупівлю на строк не більше 6 місяців. Цей абзац не застосовується у випадку, передбаченому статтею 40 цього Закону щодо укладення договору з постачальником «останньої надії» на постачання електричної енергії або природного газу;
  • харчових продуктів виключно для потреб функціонування установ та закладів охорони здоров’я, освіти та соціальної сфери, що перебувають у комунальній власності. При цьому, якщо було подано дві та більше пропозиції, перевага надається тому учаснику, який зареєстрований на території відповідної територіальної громади, за умови, що ціна за одиницю товару не перевищує 10 відсотків, порівняно з іншим учасником;
  • послуг з підвезення до закладів освіти та у зворотному порядку;
  • послуг з розробки проектно-кошторисної документації, необхідної для проведення поточного ремонту будівель та споруд, що перебувають у комунальній власності.

Задля узгодження норм цього Закону відповідні зміни пропонується внести до терміну «спрощена закупівля» в частині порогу її застосування у вище передбачених випадках - 500 тисяч гривень (пункт 28 частини першої статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі»).

У зв’язку з цим, відповідно скоригований пункту 5 частини другої статті 4 Закону, яка регулює питання планування закупівель та інші передумови здійснення закупівель.

Джерело: Законопроект ВР № 6537 «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель за рахунок коштів бюджетів місцевого самоврядування»



УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на розсилку від порталу «Держзакупівлі» та читайте важливі новини першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Капітальний чи поточний ремонт: як не помилитися під час закупівлі

У замовника є перелік потрібних йому робіт для утримання будівлі в належному стані, серед них і ремонт даху і заміна плитки і укріплення стін. Як його визначити ці роботи є поточним ремонтом чи капітальним?
94

Поточний ремонт: код ДК і предмет закупівлі

Визначити код ДК поточного ремонту — складне завдання як для новачків, так і для досвідчених закупівельників. Щоб зробити все правильно, окрім закупівельного, потрібно знати ще й законодавство у сфері будівництва. Як проходить закупівля послуг з поточного ремонту, як визначити код ДК і предмет закупівлі, дізнайтеся зі статті
44182

Перелік локалізованих товарів

Замовник закуповує товари, перелік яких визначений підпунктом 2 пункту 6-1 розділу X «Прикінцевих положень» Закону № 922, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва у 2024 році дорівнює чи перевищує 20%. Дізнайтеся, які товари належать до переліку
174

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді