Поточний ремонт автомобіля: як визначити код ДК

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
На балансі багатьох замовників для виконання обов’язків є автомобіль – основний засіб, що час від часу потребує технічного обслуговування та ремонту. Часом замовникам важко визначити, за яким кодом ДК потрібно оголосити закупівлю. Розглянемо види поточного ремонту автомобіля та як визначати код ДК для них. Ця стаття стане у нагоді всім замовникам, що утримують автомобілі

 

 

Які є види ремонтів автомобіля

Чинні норми права передбачають два види ремонту автомобіля:

  • капітальний. Згідно з приписами підпункту 3.16 Наказу Мінтрансу України від 30.03.1998 за № 102 (далі – Наказ № 102), до капітального ремонту автомобіля належать роботи, пов'язані із заміною кузова для автобусів та легкових автомобілів, рами для вантажних автомобілів або одночасною заміною не менш трьох базових агрегатів;

  • поточний. Згідно з приписами Наказу № 102, це ремонт, який виконують для забезпечення або відновлення роботоздатності автомобіля і полягає в заміні і (або) відновленні окремих частин. Водночас до поточного ремонту належать роботи, пов'язані з одночасною заміною не більше двох базових агрегатів (крім кузова і рами).

Поточний ремонт автомобіля можна поділити на такі види:

  • виконаний власними силами. Тобто, замовник придбаває певні ТМЦ, які на автомобіль встановлює (замінює) його працівник;

  • виконаний із залученням стороннього ремонтника. 

Оскільки замовники повинні керуватися приписами Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015 (далі – ЄЗС), то можна поділити види ремонтів залежно від предмета (про це нижче), наприклад, на такі:

  • ремонт кузовів;

  • рихтування;

  • заміна вітрового скла;

  • послуги з ремонту і технічного обслуговування гальмівних систем транспортних засобів та їх частин тощо.

Важливо! Технічне обслуговування за своєю суттю є поточним ремонтом, хоча тут є незначні відмінності. Наприклад, заміна тосолу або масла буде технічним обслуговуванням, але це важко визнати ремонтом. Зокрема, у Наказ № 102 технічне обслуговування визначає як комплекс операцій чи операцію щодо підтримання роботоздатності або справності автомобіля під час використання за призначенням, зберігання та транспортування. За таких обставин, якщо замовник не певний, чи мова йде безпосередньо про поточний ремонт чи підтримання автомобіля у належному стані, серед багатьох позицій, що надає ЄЗС, бажано обрати ту, де йдеться саме про послуги з ремонту і технічного обслуговування автомобіля. Завдяки цьому матимете змогу детально та обґрунтовано пояснити, чому обрали саме цю позицію в ЄЗС, а не іншу. 

Зверніть увагу, що на період дії воєнного стану потрібно керуватися приписами постанови КМУ від 12.10.2022 № 1178

Визначаємо предмет закупівлі для палива та формуємо технічні вимоги

Який КЕКВ обрати

Залежно від виду поточного ремонту замовник може обрати два види КЕКВ:

  • для ремонту власними силами. У цьому випадку придбавають лише запасні частини до автомобіля, тож доречно використати код 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» (п. 16 п.п.п 2.2.1 Інструкції № 333);

  • для ремонту із залученням сторонніх осіб використовуютькод 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» (п. 8 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333, де вказано, зокрема, що під цей код підпадає «оплата послуг з поточного ремонту та технічного обслуговування транспортних засобів…»). 

Отримайте безплатний доступ на цілу добу

Як визначити предмет закупівлі для закупівлі з ремонту автомобіля

Для початку, потрібно визначитися: чи ремонт будете проводити власними силами, чи із залученням сторонніх осіб. У першому випадку предметом закупівлі будуть конкретні запасні частини, в другому — певні послуги з ремонту.

Важливо! Найчастіше поточний ремонт автомобіля роблять за доповідною запискою, на підставі якої формується дефектний акт уповноваженого працівника, зазвичай – водія.

Згідно з приписами статті 1 Закону № 922, предмет закупівлі замовник визначає із застосуванням ЄЗС.

А відповідно до пункту 3 Розділу І Наказу № 708, предмет закупівлі товарів і послуг потрібно визначати відповідно до приписів пункту 24 та пункту 34 частини 1 статті 1 Закону № 922 за показником четвертої цифри ЄЗС.

Тож у випадку, коли замовник вирішить залучати сторонню особу (отримати послуги з поточного ремонту) слід звернутися до розділу, що підпорядковується коду ДК 021:2015 – 50000000-5. Втім, якщо відбуватиметься ремонт конкретної частини автомобіля (наприклад, «послуги з ремонту і технічного обслуговування гальмівних систем транспортних засобів та їх частин» – код 50116200-3), слід вказати всі дев’ять цифр. Пам’ятайте, що точніше опишете затребувану послугу, то більше шансів, що отримаєте послугу саме тієї якості, якої плануєте.

Якщо ж плануєте закупити лише ТМЦ для ремонту власними силами, то тут варто обрати розділ, що підпорядковується коду ДК 021:2015 – 34000000-7 «Транспортне обладнання та допоміжне приладдя до нього». Хоча в цьому випадку Наказ № 708 теж вимагає вказати четверту цифру, слід бути надзвичайно уважними, коли формулюєте предмет закупівлі. Наприклад, «Гальма та частини гальм» мають код ДК – 34322000-0, а «Запасні частини до вантажних транспортних засобів, фургонів та легкових автомобілів» мають код, що має відмінність у перших чотирьох цифрах – 34330000-9.

Отже, перш ніж вирішувати, яким способом та який саме поточний ремонт автомобіля робити, слід детально вивчити коди ДК у ЄЗС. Тому найважчий етап, коли ухвалюєте рішення про поточний ремонт, – обрати вид ремонту та його код ДК.

 

 

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді