Виготовлення проектно-кошторисної документації: роботи чи послуги

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Віднедавна до Закону України «Про публічні закупівлі» внесли зміни, що визначають поточний ремонт з розробленням проектної документації, як послугу, а роботи з будівництва об’єктів з розробленням проектної документації, як роботи. Але залишається актуальним питанням правильне визначення розроблення проектної документації як окремого предмета закупівлі — роботи чи послуги?

 


Проектна документація — це затверджені текстові та графічні матеріали, якими визначаються містобудівні, об’ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні, технологічні рішення, а також кошториси об'єктів будівництва.

Здійснення будівництва та пов'язаних з ним будівельних робіт за договором будівельного підряду підрядник проводить згідно з проектною документацією, що визначає обсяг, зміст робіт та інші вимоги, які ставляться до робіт, а також кошторисом, що визначає ціну робіт. Вказані документи є обов'язковими та являються невід'ємною частиною договору підряду.

Як визначати предмет закупівлі для робіт

Будь-яке будівництво може починатися з проектування та складання кошторису витрат на будівництво.

Поняття проектної документації, визначено у Державних будівельних нормах України А.2.2-3-2014 «Склад та зміст проектної документації» (далі – ДБН А.2.2-3-2014).

Розроблення проектної документації на об’єкти будівництва, науково-проектної документації на реставрацію пам’яток архітектури та містобудування Закон визначає роботами.

Водночас, до послуг віднесено поточний ремонт та поточний ремонт з розробленням проектної документації.

Таким чином, категорія предмета закупівлі з розроблення проектної документації залежить від виду робіт, для якого воно здійснюється.

Поточний ремонт — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання.

Таким чином, розроблення проектної документації не входить до поняття поточного ремонту.

Нагадаємо, що Закон про публічні закупівлі визначає, що роботи — це розроблення проектної документації на об’єкти будівництва. Але поточний ремонт це не об’єкт будівництва, а роботи на об’єкті будівництва.

Отже, розроблення проектної документації на поточний ремонт визначається просто як послуга. Водночас, слід зазначити, що для поточного ремонту не характерне розроблення проектної документації. Для визначення фронту робіт поточного ремонту частіше використовується не проектна документація, а дефектні акти та кошторисна документація.

То хто визначає завдання до ПКД, які його стадії та чи завжди ПКД потребує експертизи? За якими процедурами закуповувати розробку ПКД та як внести зміни до вже затвердженої ПКД?

Детальні роз'яснення знайдете у статті «Проектно-кошторисна документація: правила закупівлі».

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді