Спрощена закупівля картоплі: алгоритм для замовника

UA RU
Кожен продукт харчування має відповідати технічним вимогам, встановленим показникам безпечності та якості. Це ж стосується і картоплі, де до цих показників додаються ще й умови до вмісту нітратів та ГМО. Тому перш ніж проводити закупівлю картоплі, слід визначити, які технічні, якісні та кількісні характеристики встановлювати до продукту. Як провести закупівлю картоплі за спрощеною закупівлею, щоб отримати якісний товар, пояснимо у статті.

У випадках, коли очікувана вартість предмета закупівлі складає 50-200 тис. грн (чи до 1 млн для замовників, що господарюють в окремих сферах), замовником має бути проведена спрощена закупівля. Порядок проведення спрощеної закупівлі прописаний у ст. 14 Закону про публічні закупівлі.Як скласти річний план закупівлі

Аби придбати справді якісний продукт, важливо аби кожен етап, починаючи від планування і закінчуючи укладенням договору, був проведений належним чином. Якщо ви вже запланували закупівлю картоплі та оприлюднили інформацію в річному плані, час переходити до наступних етапів.

Встановлюємо вимоги до предмета закупівлі

Не перевантажуйте оголошення технічною частиною та вимогами до учасників. Адже якщо ваше оголошення вимагатиме безлічі довідок та сертифікатів, які підтверджують якість продукції, учасники закупівлі можуть не відгукнутися на нього, бо ж невисока вартість закупівлі буде неспівмірна із клопотами з підготовки документів.

Тому радимо чітко та зрозуміло сформулювати кожну вимогу, які дозволять закупити продукт високої якості та не злякати потенційних постачальників.

Необхідні замовнику документи

Відповідно до Закону № 922, обов’язковими документами є:

Окрім того, можна ще додатково підготувати:

  • технічне завдання;
  • вимоги до учасників;
  • вимоги надати гарантійні листи довільної чи встановленої форми;
  • вимогу надати підтвердження цінової пропозиції.

Оформляти вищеперераховані вимоги можна один файлом або ж окремими документами з додатками до них.

Технічне завдання на закупівлю картоплі

Перш за все, технічне завдання має містити загальні вимоги, серед яких:

  • найменування;
  • кількість предмета закупівлі;
  • вимоги щодо пакування, яке б забезпечило цілісність товару та збереження якості при транспортуванні;
  • мають бути вказані місце та умови постачання, або ж можна розмістити посилання на документ, у якому вказані ці дані.

Важливо! Необхідно чітко регламентувати, які саме якісні характеристики висуваються до предмета закупівлі, зокрема:

  • розмір, форма, середня маса картоплини;
  • показники безпечності та якості до харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР;
  • відповідність вимогам ДСТУ 4506:2005 «Картопля продовольча. Технологія вирощування. Основні положення», затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.12.2005 № 379;
  • ґатунок за сезонністю врожаю (рання чи пізня);
  • чи придатна для машинної чистки.
  • Важливими є й критерії, за якими замовник приймає товар у постачальника. Теж саме стосується й закупівлі картоплі. Заздалегідь визначтеся з критеріями приймання:
  • постачальник має доставити картоплю митою чи очищеною від землі сухим способом;
  • уточніть, що бульби не мають містити ушкоджень від порізів або шкідників, не бути ураженими хворобами.

Крім того, зазначте, яка продукція категорично вам не підходить, наприклад, проросла, заморожена чи з нехарактерним для картоплі запахом та присмаком.

Окрім того, варто прописати вимоги до супровідних документів, які підтвердять якість і безпечність предмета закупівлі. Як правило, це:

  • декларація виробника;
  • сертифікат якості чи відповідності;
  • посвідчення або паспорт якості;
  • висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи;
  • документи, які б підтверджували відповідність предмета закупівлі усім вимогам, стандартам, нормам та правилам, що встановлені до нього та є загальнообов’язковими на території України.

Після того як оголошення та усі вимоги до учасників підготовлені належним чином, можна переходити до самого оголошення в ЕСЗ.

В які строки потрібно подати пропозицію

Оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі, а також проєкту договору про закупівлю має відбутися не пізніше ніж за 6 робочих днів до кінцевого строку подання пропозицій.

Також в оголошенні має визначатися період уточнень.

Нагадаємо, що серед обов’язкової інформації, яку має містити оголошення про спрощену закупівлю, слід зазначати і строк подання пропозицій. Він має становити не менше 2 робочих днів з дня закінчення періоду уточнення інформації про закупівлю (відповідно до ст. 10, 14 Закону № 922).

Тому потрібно чітко прописати:

  • строки для періоду уточнень – слід рахувати від 3 р. дн. з дня, коли оприлюднили в ЕСЗ оголошення;
  • строки для подання пропозицій – рахуються від 2 р. дн. від останнього дня періоду уточнення.

Пам’ятайте, щоб відбувся електронний аукціон, подати пропозиції для участі мають хоча б два учасники.

Договір про закупівлю картоплі

Укладати договір про закупівлю потрібно відповідно до вимог, встановлених у ст. 41 Закону № 922.

Увага! Наразі при укладенні договору про закупівлю, переможець спрощеної закупівлі зобов’язаний надавати інформацію про право підписувати договір про закупівлю. Так скеровує ч. 2 ст. 41 Закону № 922.

На публікування договору та усіх додатків до нього, законодавець передбачив 3 робочих дні.

Закупівля картоплі у Prozorro Market

Як альтернатива спрощеній закупівлі, зараз все активніше починає використовуватись Prozorro Market. Вагомою перевагою для замовників є те, що під час закупівлі через Прозоро Маркет не потрібно витрачати час на складання технічних вимог, перевірку учасників та їхніх пропозицій. Все це вже заздалегідь зроблено адміністратором Prozorro Market.

Тож, хоча дехто вважає, що спрощена закупівля – це не складна процедура, запорукою її успіху є належна підготовка та уважність до деталей.

⭐️ Як навчитися працювати в Прозорро Маркет ⭐️

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді