Як визначити предмет закупівлі для проектування систем пожежної сигналізації

UA RU
Якщо ви плануєте закупівлю з проєктування й встановлення систем пожежної сигналізації, потрібно обрати, що саме закуповувати – роботи чи послуги. Дізнайтеся, як безпомилково визначати предмет закупівлі у такій ситуації й не допустити ризику уникнення відкритих торгів.

 

 

Підстави, що призводять до помилкового визначення предмета закупівлі

Згідно з Законом № 922, проєктування систем пожежної сигналізації вважається роботами. А ось за цифровим кодом 71320000-7 у Єдиному закупівельному словнику ДК 021:2015  знаходимо «послуги з інженерного проектування». Таким чином у багатьох замовників виникає справжня дилема з визначенням предмета закупівлі.

Як визначити предмет закупівлі для лінійного об'єкта

Дійсно, у Законі № 922 проєктування систем пожежної сигналізації визначається саме як роботи, а не послуги. Аби переконатися, що цей висновок є вірним, маємо провести детальний аналіз ситуації.

Законодавче підтвердження, як правильно

Для безпомилкового визначення предмета закупівлі робіт  визначайте його за об’єктом  будівництва та враховуйте  ДСТУ Б. Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», який було прийнято наказом Мінрегіону від 05.07.2013 № 293. Саме таку систему визначення предмета закупівлі робіт встановлює  Порядок визначення предмета закупівлі, затверджений наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708.

Нагадаємо, що Закон № 922 регламентує необхідність визначати предмет закупівлі:

    • у порядку, встановленому уповноваженим органом;
    • із застосуванням Єдиного закупівельного словника (Національний класифікатор України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затверджений наказом Мінекономрозвитку від 23.12.2015 № 1749).

Отже, попри те, що закупівельник визначає предмет закупівлі згідно зі встановленим уповноваженим органом регламентом, йому необхідно у будь-якому разі орієнтуватися на дані Єдиного закупівельного словника. При цьому Закон не конкретизує ніяких окремих предметів закупівлі, для яких потрібно застосовувати Єдиний закупівельний словник.

У листі № 3302-06/3816-06 від 07.02.2017 Міністерство економічного розвитку і торгівлі України наголошує на тому, що в Єдиний закупівельний словник входить не тільки основний, але й додатковий словник.

Що являє собою основний словник? Це кодова система з ієрархічною структурою. Кожний код – це 9 цифр. Групи цифр відповідають найменуванню, яке описує товари, послуги, роботи, що являють собою предмет контракту.

У додатковому словнику наведено більш докладний опис предмета контракту. У цьому розділі використовується система абетково-цифрових кодів. Таким кодам відповідає формулювання, яке деталізує характер або призначення товарів. Абетково-цифровий код має 3 рівні:

      • перший – літера для позначення секції;
      • другий – літера, що відповідає групі;
      • третій – три цифри для позначення підрозділу.

Саме остання цифра вважається контрольною.

Як зазначалося вище, в основному словнику ДК 021:2015 проєктування вказується як послуга. Проте у додатковому словнику проєктування та будівництво знаходяться пiд одним абетково-цифровим кодом у секцiї I «Додаткові характеристики будiвництва/робіт» групи А «Характеристики будiвництва/робіт», а точніше: IА01-9.

Робимо висновок, що предмет закупівлі для проєктування потрібно визначати саме як роботи. Вирішальним у цьому питанні є об’єкт будівництва.

 

Особливості з закупівлі проектування пожежної сигналізації

нагадаємо, що предмет закупівлі для послуг з поточного ремонту слід визначати за кожною будівлею окремо, керуючись термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво», що затверджені наказом Мінрегіону від 04.06.2014 № 163.

Пам’ятайте, що ДСТУ, ДБН та ГБН – зовсім не класифікатори. У них відсутні коди, які необхідно обрати. Вони містять правила, згідно з якими ремонтні роботи зараховуються до поточного або капітального ремонту. Найчастіше у замовників виникають питання про те, як визначити предмет закупівлі для робіт, що можуть вважатися і роботами, і послугами.

Існує точний перелік складових, що належать до робіт. Приміром, капремонт є саме роботами. Конкретні відмінності між капітальним та поточним ремонтом містить ДСТУ Б. Д.1.1.-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», прийнятий наказом Мінрегіону від 05.07.2013 № 293 (далі — ДСТУ Б. Д.1.1.-1:2013). Крім того, роботами вважається технічне переоснащення будівель, як-то реставрація

Що стосується проєктування, встановлення, перевірки відповідності та підтримання належного стану систем протипожежного захисту, слід зважати також на ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту», затверджений наказом Мінрегіону від 13.11.2014 № 312 (далі — ДБН В.2.5-56:2014). Ці вимоги поширюються на:

      • автономних систем пожежогасіння локального;
      • систем пожежної сигналізації;
      • систем оповіщення про пожежу та управління евакуюванням;
      • систем протидимного захисту;
      • систем централізованого пожежного спостерігання;
      • диспетчеризації систем протипожежного захисту.

Зверніть увагу! Надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення зшідно з переліком, прописаним КМУ, вимагають наявності ліцензії (п. 13 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII).

У постанові від 23.11.2016 № 852 (далі — Постанова № 852) КМУ визначив перелік послуг та робіт протипожежного призначення, що потребують ліцензування. Наведений правовий акт також урегулював окремі нюанси ліцензування госпдіяльності з надання послуг і виконання робіт протипожежного призначення. Протипожежні роботи включають: Постанова № 852 визначає, що до робіт протипожежного призначення належать:

      • монтаж систем пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, устаткування для передачі тривожних сповіщень, систем пожежогасіння (водяних, пінних, газових, порошкових, аерозольних), систем протидимного захисту;
      • підтримання експлуатаційної придатності (технічне обслуговування) таких систем;
      • спостерігання за системами протипожежного захисту;
      • технічне обслуговування первинних засобів пожежогасіння (водяні, водопінні, порошкові, газові вогнегасники);
      • вогнезахист (вогнезахисне просочування глибоке чи поверхневе, вогнезахисне обробляння (фарбування, штукатурення, обмотування, облицювання), вогнезахисне заповнення).

Підсумуємо: монтаж пожежної сигналізації вважається роботами. Саме цей висновок робимо з огляду на положення ДБН В.2.5-56:2014 «Системи протипожежного захисту» та Постанови № 852.

 

Наостанок

Послуги з проєктування систем пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, передавання тривожних сповіщень слід закуповувати за кодом Єдиного закупівельного словника: 71320000-7 — Послуги з інженерного проектування.

Потрібні установлення систем пожежної сигналізації та передавання тривожних сповіщень (СПТС)? Рекомендуємо скористатися кодом: 45312100-8 — Встановлення систем пожежної сигналізації.

В такій ситуації закуповуйте роботи, а предмет закупівлі встановлюйте за кожною окремою спорудою.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді