Зразок довідки про наявність працівників відповідної кваліфікації

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
У цій статті буде розглянуто коли і навіщо варто вимагати від учасників довідку про наявність працівників відповідної кваліфікації.

 

 

Коли варто встановлювати вимогу про наявність працівників відповідної кваліфікації

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 16 Закону № 922, замовник може установити такий кваліфікаційний критерій, як наявність в учасника працівників відповідної кваліфікації (мають необхідні знання та досвід).

І хоча кожен замовник хоче отримати найкраще обслуговування, варто пам’ятати, що за приписами ч.4 ст.22 Закону № 922, тендерна документація не повинна містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Тому, приступаючи до нової закупівлі, замовникам потрібно враховувати, чи дійсно вони, аж так, потребують наявності в учасника певної кількості працівників, або працівників, із певними критеріями (диплом певного закладу, чітко визначений досвід роботи, тощо).

Наприклад, для здійснення закупівлі ТМЦ не обов’язково вимагати наявність великої кількості продавців, або водіїв. Учасник може організувати поставку використовуючи інших суб’єктів господарювання.

А от надання специфічних послуг, потребуватиме наявності певної кількості працівників.

Так, у постанові Верховного Суду від 29.01.21р. у справі № 640/1042/19 (№ К/9901/688/20) було вказано, що укладання ЦПД не відповідає умовам ст. 16 Закону № 922, у цій нормі йдеться про вимогу щодо наявності саме працівників, а не будь-яких інших осіб відповідної кваліфікації. У зазначеній справі йшлося про наявність в учасника 36 кухарів, та інших осіб, які б забезпечили 36 шкіл послугами з надання харчування відмінної якості.

Організація закупівлі харчування в закладах освіти та відпочинку у 2021 році

Схожі обставини можуть виникнути із послугами з перевезень. Якщо в учасника недостатньо водіїв, він не зможе якісно та вчасно виконати свої зобов’язання.

Також, така довідка потрібна у всіх закупівлях, де необхідно, щоб виконавець мав певну кваліфікацію.

 

 

 

Форма довідки 

Довідка може бути, як у вільній формі, яку обере учасник, так і за зразком замовника. Втім, якщо замовник надасть свій зразок, він зможе проконтролювати, чи вся необхідна йому інформація буде надана.

Також слід пам’ятати, що на практиці виникають запитання щодо того, чи скан оригіналу, чи копії надавати. Тому вимогу про надання скану оригіналу також слід вказати у тендерній документації.

Зразок довідки про наявність працівників відповідної кваліфікації   

В залежності від специфіки закупівлі вид довідки може змінюватися, але примірний зразок може виглядати так:

Довідка про наявність працівників відповідної кваліфікації: зразок

 

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді