Тендерна документація для спрощених закупівель: перевірте, що саме ви шукаєте

UA RU
Автор
експерт, адвокат Адвокатської фірми «Єфімов та партнери»
Деякі замовники, чи то за звичкою, чи то від незнання, шукають «тендерну документацію для спрощеної закупівлі». Оскільки такі запити не поодинокі, закцентуємо на ключових особливостях спрощеної закупівлі та роз’яснимо, що необхідно для неї підготувати замість ТД.

Сьогодні набирають обертів спрощені закупівлі, які також здійснюються шляхом використання електронної системи закупівель, але прикметник «спрощені» все ж має відображення на особливостях проведення цієї процедури. Закцентуємо увагу на ключових її особливостях.

Стаття 1 Закону «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) визначає: спрощена закупівля — придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за:

  • 200 тис. грн (для товарів та послуг) та 1,5 млн грн (для робіт) – для замовників, визначених пунктами 1-3 ч. 1 ст. 2 статті 2 Закону (органи державної влади, інші юрособи – розпорядники/одержувачі бюджетних коштів тощо);
  • 1 млн грн (для товарів та послуг) та 5 млн грн (для робіт) – для замовників, визначених пунктом 4 ч. 1ст. 2 Закону (певні юрособи та/або суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність в одній або декількох окремих сферах господарювання та мають одну з відповідних ознак (наприклад, частка держоргану більше 50% статутного капіталу тощо).

Оскільки спрощена процедура відносно нова, в новій редакції Закону, їй присвячена окрема стаття, а саме стаття 14. Проаналізуймо її.

Перше, що впадає в око – це заміна тендерної документації, тобто структурованих вимог замовника у формі інструкцій з підготовки тендерних пропозицій і т.д., на оголошення про проведення спрощеної закупівлі.

Тобто тендерної документації для спрощеної процедури не існує.

А от до оголошення про проведення «спрощеної» є свої вимоги. Зокрема, воно має містити:

1) Дані замовника (найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код, його категорію);

2) назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (ДК 021:2015);

3) інформацію про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі (можна завантажити як окремим файлом, так і вказати в електронній формі з окремими полями);

4) кількість та місце поставки товарів або обсяг і місце виконання робіт чи надання послуг;

5) строк поставки товарів, виконання робіт, надання послуг;

6) умови оплати;

7) очікувану вартість предмета закупівлі;

8) період уточнення інформації про закупівлю (не менше трьох робочих днів);

9) кінцевий строк подання пропозицій (строк для подання пропозицій не може бути менше ніж п’ять робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі в електронній системі закупівель);

10) перелік критеріїв та методика оцінки пропозицій із зазначенням питомої ваги критеріїв;

11) розмір та умови надання забезпечення пропозицій учасників, забезпечення виконання договору про закупівлю (якщо замовник вимагає їх надати);

12) розмір мінімального кроку пониження ціни під час електронного аукціону в межах від 0,5 відсотка до 3 відсотків або в грошових одиницях очікуваної вартості закупівлі.

Увага! Оголошення про проведення спрощеної закупівлі, як і ТД, не повинне містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників (наприклад, закуповуючи пальне, не можна вимагати наявність в учасника закупівлі АЗС на конкретній вулиці).

Звичайно, якщо в учасника виникають питання щодо написаного в такому оголошенні, є зауваження щодо вимог до предмета закупівлі та/або вимог щодо усунення порушення під час проведення спрощеної закупівлі, то вони через ЕСЗ звертатимуться до замовника щодо роз’яснень, які мають бути надані протягом одного робочого дня. В цей же строк щодо інших підстав звернення за необхідності мають бути внесені зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі та/або вимог до предмета закупівлі.

Памятайте, якщо були внесені зміни в оголошення, то строк для подання пропозицій продовжується мінімум на 2 робочі дні.

В той же час, учасник вже не зможе поскаржитись до АМКУ на умови оголошення про проведення спрощеної закупівлі. Що в його силах – оскаржити дії/рішення замовника в судовому порядку або ж просто звернутись із «претензією» до замовника та/або до органу, що здійснює контроль над замовником, або ж до того ж суду.

Звичайно, виникають ситуації, коли замовник, розмістивши оголошення, забув щось суттєве додати (або ж навпаки – видалити несуттєве). В такому разі він має право сам, не чекаючи «скарг» учасників, внести зміни до оголошення та/або вимог до предмета закупівлі. Однак це слід встигнути зробити до початку строку подання пропозицій. Після цього оголошення розміщуватиметься в ЕСЗ у вигляді нової редакції.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді