Виконання аналогічних договорів - зразок довідки

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Кожен замовник хоче отримати сумлінного та надійного постачальника. Яку форму довідки і як вимагати в замовника для підтвердження досвіду виконання аналогічного договору?

 

 

Навіщо вимагати довідку про виконання аналогічних договорів

Оскільки Держава теж зацікавлена у тому, щоб закупівлі здійснювали лише сумлінні постачальники, законодавцем було впроваджено спеціальну норму, яка допоможе замовникам перевірити учасників на надійність.

Так, за приписами п. 3 ч. 2 ст. 16 Закону № 922, замовник може встановити кваліфікаційний критерій,  щодо необхідності документального підтвердження досвіду виконання аналогічного (або декількох) договорів.

Підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів: що вимагати

Таким документальним підтвердженням є лист-відгук та довідка(и) про інших замовників, які отримували раніше ТМЦ/послуги/роботи від учасника. Довідка дасть можливість замовнику зв’язатися із попередніми контрагентами учасника та перевірити, чи він – дійсно виконав попередній аналогічний договір бездоганно.

Важливо! Інформацію в довідці потрібно перевірити, на предмет того, чи виконав учасник аналогічний договір, адже саме по собі укладання договору не свідчить про його бездоганне виконання.

Що і як прописати у довідці

Формуючи вимогу про надання довідки, замовнику потрібно враховувати специфіку предмету закупівлі та не спричинити дискримінацію учасника.

Щоб досягти цієї мети, замовнику варто:

  • уникати конкретизації предмету закупівлі. Наприклад, посилання на аналогічний договір поставки «дизпаливо», не дискримінує учасників. А якщо буде вимога «дизпаливо від Виробника «ОРЛЕН Летува», це вже – дискримінація. Навіть якщо продукція цього виробника замовнику подобається більше, це звужує коло учасників до контрагентів цього конкретного виробника;
  • хоча Закон № 922 дозволяє вимагати підтвердження виконання декількох договорів, бажано вимагати виконання лише – одного. Так, замовник не дискримінує учасників, які на певному ринку – нещодавно.

 

 

Форма довідки про виконання аналогічних договорів

Довідку можна вимагати, як довільній формі, так і за зразком замовника. В останньому випадку, замовник сам визначатиме, яка інформація для нього є важливою, а учасник вже точно знатиме, що від нього вимагається.

Ще один важливий нюанс – потрібно вказати, чи замовник хоче бачити скан оригіналу, чи копії такої довідки.   

Приклад довідки, затвердженої замовником

В залежності від специфіки предмета закупівлі, вид довідки може змінюватися, втім можна обрати такий:

довідка про виконання аналогічних договорів

СКАЧАТИ

Отже, замовник сам визначає, які документи підтвердять реальність наявного досвіду в учасника. Втім, лист-відгук від попереднього контрагента - полегшить роботу УО замовника. В той же час, щоб замовника не було звинувачено в дискримінації, він може написати: «надати довідку, або лист-відгук».

 

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді