Підстав для відхилення немає: підтверджуємо документально

Автор
експерт, консультантка з публічних закупівель, Київ
Чи вимагати від учасника документального підтвердження відсутності підстав відхилення цінової пропозиції, закріплених у пунктах 1 і 6 статті 17 Закону про закупівлі, під час проведення запиту цінових пропозицій? І як бути, якщо переможець не надав такого документального підтвердження у строки, встановлені законодавством, або надав неправильно сформовані документи? Чи повертати йому у такому разі забезпечення пропозиції?

Положення, які замовник має обов’язково зазначити в запиті цінових пропозицій, передбачено в частині 2 статті 36 Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 № 1197 (далі — Закон про закупівлі).

При цьому зазначена норма не містить інформації, які з положень (пунктів) статті 17 Закону про закупівлю замовник зазначає в запиті цінових пропозицій, а які — ні.

Відповідно до частини 1 статті 17 Закону про закупівлі замовник приймає рішення про відмову учаснику, учаснику попередньої кваліфікації в участі у процедурі закупівлі, попередній кваліфікації учасників та зобов’язаний відхилити пропозицію конкурсних торгів (кваліфікаційну, цінову пропозицію) учасника (учасника попередньої кваліфікації) у разі, якщо наявні підстави, зазначені у цій частині статті Закону про закупівлі.

Водночас абзацом 1 частини 3 статті 17 Закону про закупівлі передбачено: замовник у документації конкурсних торгів, запиті цінових пропозицій зазначає, що інформація про відсутність підстав, визначених у частинах 1 і 2 цієї статті, надається в довільній формі. До того ж згідно з абзацом 3 частини 3 статті 17 Закону про закупівлі замовник не вимагає від учасника документи та інформацію, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 1 і 6 частини 1 цієї статті, а також інформацію, що міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним.

З огляду на зазначене, на відміну від відкритих торгів, коли замовник у документації конкурсних торгів через обмеження, встановлене у частині 2 статті 22 Закону про закупівлі, не повинен зазначати пункти 1 і 6 частини 1 статті 17 Закону про закупівлі, під час запиту цінових пропозицій замовник сам визначає, чи встановлювати в запиті цінових пропозицій такі вимоги Закону про закупівлі.

Якщо пункти 1 і 6 частини 1 статті 17 Закону про закупівлі замовник може зазначити, а може й не зазначити у запитi цінових пропозицій, тобто це право замовника, то вимога замовника від учасника документального підтвердження відсутності підстав, передбачених у пунктах 1 і 6 статті 17 Закону про закупівлі, для відхилення цінової пропозиції — вже обов’язок замовника!

Водночас, оскільки частиною 6 статті 35 Закону про закупівлі передбачено, що замовник відхиляє цінові пропозиції, у разі якщо вони не відповідають вимогам замовника, зазначеним у запиті, або з підстав, зазначених у статті 17 цього Закону, то замовник має перевірити й відсутність цих підстав для відмови учаснику в торгах.

⚡️ Які помилки з оскарження висновку аудиторів допускають замовники

Повернення забезпечення пропозицій

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 1 Закону про закупівлі забезпечення пропозиції конкурсних торгів — це надання учасником замовнику гарантій виконання своїх зобов’язань у зв’язку з поданням пропозиції конкурсних торгів у вигляді такого забезпечення, як:

  • гарантія;
  • застава;
  • завдаток;
  • депозит.

Випадки, коли замовник не повертає учаснику забезпечення пропозиції, передбачені частиною 3 статті 24 Закону про закупівлі.

Так, забезпечення пропозиції конкурсних торгів замовник не повертає у разі:

  • відкликання пропозиції конкурсних торгів учасником після закінчення строку її подання;
  • непідписання учасником, що став переможцем процедури торгів, договору про закупівлю;
  • ненадання переможцем процедури торгів забезпечення виконання договору про закупівлю після акцепту його пропозиції конкурсних торгів, якщо надання такого забезпечення передбачено документацією конкурсних торгів.

При цьому відповідно до частини 4 статті 24 Закону про закупівлі замовник повинен повернути забезпечення пропозиції конкурсних торгів учаснику протягом трьох банківських днів з дня настання підстави для повернення забезпечення пропозиції конкурсних торгів у разі:

  • закінчення строку дії забезпечення пропозиції конкурсних торгів, зазначеного в документації конкурсних торгів;
  • укладення договору про закупівлю з учасником, що став переможцем конкурсних торгів;
  • відкликання пропозиції конкурсних торгів до закінчення строку її подання;
  • закінчення процедури закупівлі у разі неукладення договору про закупівлю з жодним з учасників, що подали пропозиції конкурсних торгів.

Отже, якщо переможець не надав документального підтвердження відсутності підстав для відмови йому згідно зі статтею 17 Закону про закупівлі у десятиденний строк або надав неправильно сформовані документи (не у відповідності до документації конкурсних торгів), то це не є підставою не повертати такому учаснику забезпечення пропозиції конкурсних торгів.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді