Податкова вугільна пільга: враховуємо в укладеному договорі

Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ
Уклали договір на закупівлю вугілля, а потім постачальник вирішив скористатися податковою вугільною пільгою. Як це вплине на вартість договору — треба, можна чи необов’язково її змінювати?

СИТУАЦІЯ

Відділ освіти провів відкриті торги на закупівлю кам’яного вугілля. Уклали договір, у якому зазначена загальна вартість договору, у т. ч. ПДВ 20%. Також у специфікації зафіксовано ціну за 1 т вугілля без ПДВ + ПДВ. З наступного місяця постачальник вугілля вирішив скористатися податковою вугільною пільгою та підготував додаткову угоду, де сума договору, обсяг закупівлі та ціна за 1 т продукції не змінюється. А от ціна вугілля з ПДВ і без ПДВ тепер однакова. Чи правомірна така зміна договору, чи необхідно зменшувати ціну на 20% пропорційно зміні ставок податків і зборів?

РІШЕННЯ

Істотні умови договору про закупівлю не можна змінюватися після його підписання, аж поки сторони не виконають зобов’язання в повному обсязі. Крім випадків, передбачених частиною 4 статті 36 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VІІІ (далі — Закон про публічні закупівлі).

Один із таких випадків — зміна ціни у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів пропорційно до змін таких ставок (п. 6 ч. 4 ст. 36 Закону про публічні закупівлі).


Податкова пільга — передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 Податкового кодексу України (ПК).
(ст. 30 ПК)

Податкову пільгу надають шляхом:

  • податкового вирахування (знижки), що зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;
  • зменшення податкового зобов’язання після нарахування податку та збору;
  • встановлення зниженої ставки податку та збору;
  • звільнення від сплати податку та збору (п. 30.9 ПК).

Виходить, податкова пільга не змінює ставок податків і зборів, а лише передбачає звільнення платника податків від обов’язку нараховувати і сплачувати податок і збір, дозволяє сплачувати їх у меншому розмірі.

При цьому пункт 5 частини 4 статті 36 Закону про публічні закупівлі визначає таку підставу зміни істотних умов договору: узгоджене зменшення ціни (без зміни кількості (обсягу) та якості товарів, робіт і послуг). Саме нею сторони можуть скористатися при внесенні відповідних змін до договору.

Хоча потрібно мати на увазі, що тимчасово, до 1 липня 2017 року, звільнені від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД (п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПК)

Наша порада в цій ситуації: сторонам доцільно розглянути питання зміни ціни лише на обсяг вугілля, який планують поставити до 1 липня 2017 року.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді