Еквівалент в технічних вимогах тендерної документації

UA RU
Як попросиш, то і отримаешь! Це запорука отримання саме тих товарів, саме тієї якості, що Вам потрібні. Правило дуже серьйозне і працює під час визначення технічних вимог до предмета закупівлі. Технічні, якісні характеристики предмета закупівлі та технічні специфікації до предмета закупівлі повинні визначатися замовником з урахуванням вимог ч. 4 ст. 5 Закону 922 .

Для того, щоб закупити товар, який вам потрібно, детально зазначте:

  • його характеристики:
    • технічні,
    • якісні,
    • кількісні;
  • вимоги до технічних та функціональних характеристик предмета закупівлі;
  • яким ДСТУ, ТУ має відповідати товар.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Щоб прописати технічні вимоги до предмета закупівлі, якщо товар має складний характер та певні специфічні складові можна залучити до їх прописування спеціаліста з відділу, для якого даний товар закуповується, або того працівника, який працюватиме з даним товаром.

Технічні специфікації не повинні містити посилання на конкретні марку чи виробника або на конкретний процес, що характеризує продукт чи послугу певного суб’єкта господарювання, чи на торгові марки, патенти, типи або конкретне місце походження чи спосіб виробництва. У разі якщо таке посилання є необхідним, воно повинно бути обґрунтованим та містити вираз «або еквівалент».

Судова практика показує, що еквівалент може бути прийнятий замовником виключно у разі, якщо він відповідає технічним вимогам, встановленим у тендерній документації. І взагалі не може бути прийнятий, якщо тендерна документація не містила умови про можливість надання еквіваленту.

Наприклад, в рішенні суду, Постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 08.09.2020 по справі № 640/7927/19 (№ в ЄДРСР 91413378), зазначено, що документація не передбачала можливості пропонувати кращі характеристики, тобто не гірші характеристики, для еквівалентної продукції.

За таких умов замовник не зможе прийняти пропозицію учасника, навіть, з еквівалентом, що за показниками є краще, ніж встановлено до предмету закупівлі.

Також, рішення суду, Постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 03.09.2020 по справі № 640/22914/19 (№ в ЄДРСР 91336671), підтверджує, що технічні характеристики запропонованого еквіваленту у пропозиції позивача відрізняються від технічних характеристик тендерної документації замовника, а відтак пропозиція позивача не відповідає умовам тендерної документації.

Отже, замовник в тендерній документації має встановити вираз «або еквівалент» у передбаченому Законом порядку. А також чітко прописати технічні вимоги до предмета закупівель, яким має відповідати і еквівалент.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді