Договір про закупівлю за Постановою № 169

Пояснимо, як вирішити проблемні моменти, коли укладаєте договір за Постановою № 169
ВЕБІНАР. Особливості закупівель електроенергії у кінці року

 

Договір про закупівлю — це господарський договір, який укладають замовник і учасник за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі. Такий договір передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Є два можливі варіанти проблем з договорами у разі закупівель, які замовник розпочав у мирний час і які уклав в умовах воєнного стану. Пропонуємо рішення для них.

Закупівля вже неактуальна

Як в умовах воєнного стану укласти договір за результатами закупівлі, що розпочата у мирний час і втратила свою актуальність

Може статися так, що закупівля нині перебуває на стадії подання тендерних пропозицій. Для воєнного часу така закупівля неактуальна, проте у мирний час вона знову буде актуальною для замовника.

У такому разі замовник може просто перенести час розкриття тендерних пропозицій.

Внести зміни до тендерної документації можна винятково в частині дати розкриття тендерних пропозицій. Перенести розкриття можете на будь-який потрібний термін, а за потреби зможете зробити так ще раз.

У протоколі про внесення змін до тендерної документації зазначте:

«Відповідно до пункту 1 Указу Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнний стан запроваджується з 5 год 30 хв 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

У зв’язку із введенням воєнного стану потрібно внести зміни до тендерної документації та перенести час розкриття тендерних пропозицій на «__.__.____».

З огляду на такі зміни оприлюдніть в ЕСЗ:

  • оновлену тендерну документацію;
  • перелік змін до тендерної документації.

Перелік змін може виглядати так:

«Перелік змін до тендерної документації на закупівлю….

Викласти абзац перший пункту 1 розділу 4 тендерної документації у такій редакції:

«Подання та розкриття тендерної пропозиції

Кінцевий строк подання тендерних пропозицій _______________ 2022 року».

 

Вебінар від журналу Держзакупівлі

Запис вебінару про закупівлю ліків в е-каталозі

Закупівля актуальна, але проблеми із документами

Як укласти договір про закупівлю в умовах воєнного часу, якщо у переможця виникли проблеми з документами

Може статися так, що закупівля перебуває на стадії укладання договору про закупівлю. Учасник, якого визначили переможцем, не може надати необхідні довідки, які вимагає тендерна документація від переможця. Однак він згоден укласти договір.

На жаль, у цьому випадку Закон № 922 порядку дій не встановлює.

Замовник може ухвалити рішення про відміну процедури закупівлі, а далі застосувати норми Постанови № 169.

Окремі замовники у такому випадку погоджуються отримати від учасника гарантійного листа. Зважте: цей вихід не врегульований Законом № 922. Тож маєте одразу розуміти, що, можливо, потім доведеться пояснювати таке рішення та обґрунтовувати його доцільність в умовах воєнного стану.

image57

Моніторинг прямих договорів: дороговказ від Держаудитслужби

Закупівля актуальна, але договір укласти неможливо

Як укласти договір про закупівлю в умовах воєнного часу, якщо фізично неможливо це зробити

Може статися так, що для укладення договору про закупівлю в учасника-переможця всі документи наявні, але фізично сторони не можуть його укласти.

У цьому випадку замовник може:

  • відмінити процедуру закупівлі і застосувати Постанову № 169;
  • продовжити строк укладання договору до 60 днів.

Якщо продовжуєте строк укладення договору про закупівлю, ураховуйте, що в ці 60 днів входять і перших 20 днів, що передбачені статтею 33 Закону № 922. Тобто загальний строк для укладання договору не може бути більше 60 днів.

Продовження строку укладання договору про закупівлю зафіксуйте протоколом УО. Такий протокол не потрібно оприлюднювати в ЕСЗ.

У протоколі можете зазначити:

«Відповідно до пункту 1 Указу Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнний стан запроваджується з 5 год 30 хв 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

У зв’язку із введенням воєнного стану та відсутністю фізичної можливості укласти договір про закупівлю з переможцем процедури закупівлі… наявна необхідність продовжити строк укладання договору до «__.__.____».

Договір про закупівлю у воєнний час: ураховуємо особливості УВАГА Для переговорної процедури закупівлі строк для укладення договору про закупівлю до 60 днів не продовжується

Хто завершує закупівлю, якщо УО звільняється

РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді