Як обґрунтувати вимогу надати забезпечення в переговорній процедурі

UA RU
Переговорна процедура застосовується як виняток, — цю норм, розповість замовник навіть, якщо його збудити серед ночі. А ось, чи можна вимагати забезпечення в переговорній процедурі закупівлі, зможе обґрунтувати не кожен і посеред робочого дня. Якщо плануєте проводити «переговорку», дізнайтеся правильну відповідь, щоб не вскочити у халепу, а навпаки — отримати найкраще.

 


Згідно з ч. 1 ст. 25 Закону № 922, дозволяється визначати вимоги щодо забезпечення тендерної пропозиції чи пропозиції в оголошенні про проведення конкурентної процедури закупівлі/тендерній документації та оголошенні про проведення спрощеної закупівлі. Оскільки ці документи не мають відношення до переговорної процедури, у ній замовник не має права вимагати забезпечення тендерної пропозиції.

STOP! ➤ Три порушення в переговорній процедурі закупівлі

Проте із забезпеченням виконання договору не все так однозначно. Ось як звучить норма Закону: «замовник має право вимагати від переможця процедури закупівлі внесення ним не пізніше дати укладення договору про закупівлю забезпечення виконання такого договору, якщо внесення такого забезпечення передбачено ТД» (ч. 1 ст. 27 Закону № 922).

У цій цитаті йдеться про процедури закупівлі, до яких належить й переговорна процедура. Проте у самій нормі є неузгодженість. Так, вимоги забезпечення виконання договору обмежені умовами встановлення його в тендерній документації. А вона формується замовником тільки для конкурентних закупівельних процедур.

Таким чином, слід проаналізувати інші законодавчі норми.

Як документально підтверджувати відсутність конкуренції з технічних причин

Забезпечення виконання договору про закупівлю – це надання гарантії виконання зобов’язань учасником перед закупівельником згідно з договором. Нагадуємо, що договір про закупівлю, — це господарський договір, що укладають замовник і учасник за результатами проведення процедури закупівлі або спрощеної закупівлі. Укладення договору відбувається згідно з ЦК, ГК та з дотриманням особливостей, визначених Законом про публічні закупівлі (п. 6, 9 ч. 1 ст. 1, ч. 1 ст. 41 Закону № 922).

Виконання господарських зобов'язань забезпечують заходами захисту прав та відповідальності учасників господарських відносин, передбаченими Господарським кодексом та іншими законами. За домовленістю сторін дозволяється застосовувати види забезпечення виконання зобов'язань, передбачені законом для у господарського/ділового обігу (ч. 1 ст. 199 ГК, стаття 546 ЦК), чи такі, що не суперечать законодавству. До відносин щодо забезпечення виконання зобов'язань учасників господарських відносин застосовують належні положення Цивільного кодексу України. ЦК, своєю чергою, передбачає кілька різновидів забезпечення зобов’язань, зокрема:

  • неустойка,
  • гарантія, порука,
  • застава,
  • завдаток,
  • притримання.

Договором або законом можуть бути обрані інші види забезпечення виконання зобов'язання.

Робимо висновок, що замовник має право втановлювати вимогу забезпечення виконання договору про закупівлю в переговорній процедурі закупівлі.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді