Замовник не дізнався вчасно про постачання природного газу ПОН: як діяти

619

Запитання

У листопаді 2021 року під час переходу від однієї газопостачальної компанїї до ГК «Нафтогаз Трейдинг» КНП кілька днів обслуговував ПОН. Однак КНП про це не поставили до відома. У вересні 2022 року ПОН подав претензію на оплату за 4 дні листопада 2021 року. Як КНП оплатити заборгованість і чи оприлюднювати договір через ЕСЗ?

Відповідь

Постачальник «останньої надії» (ПОН) — визначений КМУ постачальник, який не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу на обмежений період часу (ч. 1 ст. 1 Закону України «Про ринок природного газу» від 09.04.2015 № 329-VIII; далі — Закон № 329).

КМУ розпорядженням від 22.07.2020 № 917-р визначив ПОН строком на три роки як переможця конкурсу ГК «Нафтогаз України».

ПОН постачає природний газ споживачу у порядку, визначеному правилами для ПОН, та на умовах типового договору постачання ПОН, що затверджує НКРЕКП, якщо:

  • постачальник ліквідований, визнаний банкрутом;
  • його ліцензію на провадження діяльності з постачання природного газу анульовано або її дію зупинено;
  • в інших випадках, передбачених правилами для ПОН.

Договір постачання між ПОН і споживачем вважають укладеним з моменту початку фактичного постачання природного газу такому споживачу (ч. 1 ст. 15 Закону № 329).



Укладення договору

Звітування про договір з ПОН

Якщо сума оплат за договором не перевищує 200 тис. грн, то замовник може придбати товари, роботи і послуги, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини 1 статті 3 Закону № 922, без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом, в окремих випадках. Одним із них є випадок, коли роботи, товари чи послуги може виконати, поставити чи надати винятково певний суб’єкт господарювання у разі, зокрема, укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» на постачання електричної енергії або природного газу (п. 2 ч. 7 ст. 3 Закону № 922).

Замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю (ч. 1 ст. 10 Закону № 922).

Зважте, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні, якщо замовник проводить закупівлю без використання ЕСЗ, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн, він оприлюднює в ЕЗС звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору (п. 3-8 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення Закону № 922).

Якщо вартість природного газу, який поставив замовнику ПОН, вище 200 тис. грн, то замовник до постачання мав як виняток провести переговорну процедуру закупівлі відповідно до частини 2 статті 40 Закону № 922. А за її результатами — опублікувати в ЕСЗ договір з ПОН.

Зважте: замовник може, щоб укласти договір з ПОН, застосувати статтю 631 ЦК.

У ситуації, що склалася, замовник може діяти з огляду на пункт 1 Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2496. А саме, що на письмове звернення споживача ПОН зобов’язаний протягом 10 робочих днів з дня отримання такого письмового звернення надати споживачу підписаний уповноваженою особою постачальника примірник договору постачання природного газу.

Звернення замовника допоможе обґрунтувати строки оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, або договору про закупівлю, які визначає Закон № 922.

Тож надішліть відповідне письмове звернення до ПОН та зафіксуйте це документально. Виходячи з отриманих документів, публікуйте інформацію в ЕСЗ.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Капітальний чи поточний ремонт: як не помилитися під час закупівлі

У замовника є перелік потрібних йому робіт для утримання будівлі в належному стані, серед них і ремонт даху і заміна плитки і укріплення стін. Як його визначити ці роботи є поточним ремонтом чи капітальним?
90

Поточний ремонт: код ДК і предмет закупівлі

Визначити код ДК поточного ремонту — складне завдання як для новачків, так і для досвідчених закупівельників. Щоб зробити все правильно, окрім закупівельного, потрібно знати ще й законодавство у сфері будівництва. Як проходить закупівля послуг з поточного ремонту, як визначити код ДК і предмет закупівлі, дізнайтеся зі статті
44176

Перелік локалізованих товарів

Замовник закуповує товари, перелік яких визначений підпунктом 2 пункту 6-1 розділу X «Прикінцевих положень» Закону № 922, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва у 2024 році дорівнює чи перевищує 20%. Дізнайтеся, які товари належать до переліку
173