Чи можна змінами до договору підряду передбачити можливість залучення субпідрядника

1667
Автор
експерт, шеф-редактор Експертус Держзакупівлі

Запитання

Замовник провів відкриті торги на роботи. Переможець не вказував в своїй документації, що збирається залучати субпідрядну організацію. Проте згодом у нього виникла така потреба. Чи можна до вже укладеного договору внести додатковою угодою зміни щодо залучення субпідрядної організації?

Відповідь

buhuchet_002.jpg

Ні, внести такі зміни не можна. Пояснимо чому.

За результатами закупівлі робіт замовник укладає договір підряду.

Порядок укладення та виконання договорів підряду на проведення робіт з нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту об’єкта будівництва визначають Загальні умови укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджені постановою КМУ від 01.08.2005 № 668 (далі — Загальні умови).

⇒ Переглянути і скачати зразок договору підряду

Загальні умови є обов'язковими для врахування під час укладення та виконання договорів підряду в будівництві незалежно від джерел фінансування робіт, а також форми власності замовника та підрядника (субпідрядників).

Пункт 5 Загальних умов визначає істотні умови договору підряду. Однією з таких умов є порядок залучення субпідрядників.

Своєю чергою, примірний договір підряду, який затвердив Мінрегіон і рекомендував до застосування, передбачає умови договору, що визначають, має право чи ні підрядник залучати до виконання робіт субпідрядників.

Отже, договір підряду, який укладають сторони, повинен обумовлювати, залучатиме підрядник чи ні до виконання робіт інших осіб (субпідрядників).

Закупівля робіт за рахунок державних коштів здійснюється в порядку та на умовах, визначених законодавством (п. 7 Загальних умов).

Умови договору підряду, що укладається за результатами проведених торгів (тендеру), повинні відповідати тендерній документації замовника та акцептованій тендерній пропозиції підрядника.

Укладений за результатами процедури закупівлі договір вважається договором про закупівлю у розумінні Закону № 922. Отже, на нього поширюються основні вимоги до договору про закупівлю та внесення змін до нього, які визначає стаття 41 Закону № 922.

Частина 5 статті 41 Закону № 922 встановлює, що істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім окремих випадків. Вичерпний перелік таких випадків містить частина 5 статті 41 Закону № 922. Жоден із таких виняткових випадків не передбачає можливості для замовника змінити порядок залучення субпідрядників.

Отже, замовник не може в договорі підряду, укладеному за результатами процедури закупівлі, внести додатковою угодою зміни щодо залучення субпідрядної організації.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова угода про розірвання договору

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір про закупівлю. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
64086

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
579