Які помилки в закупівлях дитячого харчування допускають замовники

Пропонуємо 5 помилок, які замовники допускають під час закупівлі харчування, та рекомендації від Колегії АМКУ.

Помилка 1. Замовник формує невибагливу тендерну документацію. Лише під час розгляду пропозицій замовник розуміє, що постачальник взагалі не відповідає необхідним умовам. Однак на цьому етапі в замовника вже немає інструментів, аби відхилити пропозицію такого учасника. Тож сторони підписують договір без жодних вимог, і замовник не має можливості застосувати санкції до такого постачальника чи розірвати контракт у короткі терміни. А постачальник починає диктувати свої умови і змушує замовника прийняти товар, попри його якість.

Тож слабкі вимоги тендерної документації призводять до неякісного виконання договору.

Які помилки в закупівлях дитячого харчування допускають замовники

Чи розділяти за кодами продукти харчування

► Як виправляти? Якісно готуйте тендерну документацію та відхиляйте учасників, які їй не відповідають.

Помилка 2. Замовники недбало перевіряють пропозиції учасників і, як наслідок, неправомірно обирають переможців. Здебільшого у цих ситуаціях скарги на обраного переможця Колегія АМКУ задовольняє.

► Як виправляти? Перевіряйте пропозиції переможця на підтвердження умовам, які встановили в тендерній документації.

Помилка 3. Замовники упереджено перевіряють пропозиції окремих учасників — відхиляють їх з надуманих підстав.

► Як виправляти? Прописуйте чітко в тендерній документації необхідні умови. Адже якщо вимога справді потрібна, але замовник забув про неї, це не може бути підставою для відхилення.

Помилка 4. Замовник не вимагає в тендерній документації на закупівлю харчування підтвердження безпечності та якості наданих товарів і послуг.

► Як виправляти? Вимагайте підтвердження якості та спроможності постачальника виконати договір. Наприклад, вимога наявності впровадженої системи контролю HACCP є головною, яка має бути в закупівлях дитячого харчування.

Помилка 5. Замовники не відхиляють учасників, які пов’язані між собою чи вже притягалися за антиконкурентні узгоджені дії.

► Як виправляти? Перевіряйте ознаки пов’язаних осіб в учасників. Про змову на тендері повідомляйте АМКУ.

Джерело: за матеріалами четвертого регіонального форуму Реформа системи шкільного харчування

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

🔥 Нові зміни в Особливостях №1178 та переліку локалізації: що планує Мінекономіки

До постійних змін закупівельного законодавства щоразу важко адаптуватися. Наразі Мінекономіки напрацювало нову низку змін до Особливостей. На що чекати — дізнайтеся з перших вуст від заступника директора департаменту публічних закупівель, конкурентної політики та гуманітарної сфери Мінекономіки
4186

Головне у червні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у червні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
382

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді