Закупівля продуктів харчування: визначаємо код ДК

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Тримайте підказки, що допоможуть визначитися з предметом закупівлі, коли закуповуєте продукти харчування. Особливо тоді, коли потрібно вказати не тільки клас предмета закупівлі, а й номенклатурні позиції

Schkola1.png

Станьте слухачем Вищої школи Закупівельника,

щоб швидко опановувати всі закупівельні зміни в умовах воєнного стану

Закупівля продуктів харчування — складна закупівля. Її потрібно провести так, щоб придбані продукти були якісними, не простроченими та відповідали санітарно-гігієнічним нормам.

Закупівля продуктів харчування та закупівля послуг з приготування харчування різняться.

У першому випадку замовник купує саме продукти харчування за визначеним асортиментом. У другому — послуги з приготування їжі, під час яких використовуються продукти, придбані тим, хто надає такі послуги. Замовник у підсумку отримує готові страви, а не самі продукти.

Тож коли організовуєте закупівлю, насамперед маєте правильно визначити предмет закупівлі. Продукти харчування належать до товару, а послуги з приготування їжі — до послуг.

Предмет закупівлі товарів і послуг замовник визначає згідно з пунктами 21 і 34 частини 1 статті 1 Закону № 922 та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника (п. 3 розд. 1 Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.20 № 708).

service_slovnik.gif

Перевірте, чи правильно обрали CPV код для свого предмета закупівлі. Скористайтеся автоматизованим пошуком в системі Експертус Держзакупівлі

Скористатися пошуком

Також, коли заповнюєте інформацію про предмет закупівлі в ЕСЗ, маєте дотримати вимог Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082 (далі — Порядок № 1082).

Для того щоб розмістити в ЕСЗ інформацію про предмет закупівлі, в окремих полях потрібно зазначити інформацію щодо:

  • назви предмета закупівлі;
  • коду предмета закупівлі відповідно до класифікаторів або назви згідно з ДСТУ, державних або галузевих будівельних норм, які передбачені для визначення предмета закупівлі відповідно до Порядку № 708, та їх назви (п. 12 Порядку № 1082).

Коли вносите інформацію щодо предмета закупівлі товарів та послуг в оголошення, оприлюднення яких передбачає Закон № 922, то в окремих електронних полях додатково слід відобразити інформацію, щодо:

  • назви товару чи послуги кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  • коду товару чи послуги, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі (п. 14 Порядку № 1082).

Увага!

Визначення коду Єдиного закупівельного словника — важливий момент у закупівлі. Адже договір про закупівлю є нікчемним, якщо найменування предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником не відповідає товарам, роботам чи послугам, що фактично закупив замовник (пп. 5 п. 21 Особливостей)

Розгляньмо детально, які саме коди Єдиного закупівельного словника у сфері харчування доцільно застосовувати.

Перегляньте детально, які саме коди Єдиного закупівельного словника у сфері харчування доцільно застосовувати. 
У цьому вам допоможе зручний сервіс у системі «Експертус Держзакупівлі» 👇

 

СКОРИСТАТИСЯ СЕРВІСОМ

Послуги з приготування харчування

Послуги з приготування харчування входять до групи 55500000-5 — Послуги їдалень та кейтерингові послуги. За четвертим знаком ДК 021:2015 — це клас 55510000-8 — Послуги їдалень.

До цього класу можна зарахувати також кейтерингові послуги, послуги їдалень та інші послуги, що полягають у приготуванні їжі.

Продукти харчування: код ДК

Дещо складніше з визначенням класів продуктів харчування, адже їх багато, як і власне продуктів.

Більшість із них визначається в групі 15000000-8 — Продукти харчування, напої, тютюн та супутня продукція.

Іноді можна застосовувати групу 03000000-1 — Сільськогосподарська, фермерська продукція, продукція рибальства, лісництва та супутня продукція.

Утім маєте визначити не тільки клас предмета закупівлі, а й категорії номенклатурних позицій. Це зробити складніше.

Попрактикуємо на найбільш поширених продуктах харчування.

Декілька закупівель для одного предмета закупівлі: як діяти після змін в Особливостях

Напої

Уявімо, замовник закуповує напої. Це може бути солодка газована вода, мінеральна вода, звичайна питна вода, соки, спиртні напої.

Для більшості цих товарів підійде група 15980000-1 Безалкогольні напоїКлючова умова: до цієї групи не включають напої, що містять алкоголь.

15980000-1 Безалкогольні напої

 

15981400-2 Мінеральна вода ароматизована

Солодкі газовані та негазовані напої

15981200-0 Мінеральна вода газована

Мінеральні води газовані

1598110-9 Мінеральна вода негазована

Мінеральні води не газовані

1598200-5 Інші безалкогольні напої

Для прикладу, це може бути чай холодний в пластиковій бутилці

До цього класу Єдиного закупівельного словника не належить питна вода. Її закуповуйте за окремим кодом:

41110000-3 Питна вода

Вода питна, яку вам доставляють у бутлях чи купуєте у пластикових чи скляних бутилках.

Цей клас не включає воду, що постачається через водопровід

Соки

Соки також мають окремий клас. Номенклатурні позиції соків визначають залежно від фруктів чи овочів, з яких вони зроблені. Якщо таких фруктів чи овочів в переліку немає, можна вказати більш узагальнену категорію чи клас Єдиного закупівельного словника.

15320000-7 Фруктові та овочеві соки

Соки у пакетах та фреші, концентрати сокові

15321000-4 Фруктові соки

15321100-5 Апельсиновий сік

15321200-6 Грейпфрутовий сік

15321300-7 Лимонний сік

15321400-8 Ананасовий сік

15321500-9 Виноградний сік

15321600-0 Яблучний сік

15321700-1 Суміші неконцентрованих соків

15321800-2 Концентровані соки

15322000-1 Овочеві соки

15322100-2 Томатний сік

 

Чи звітувати про кілька укладених договорів, якщо за предметом закупівлі буде більше 50 тисяч

Готові страви

До групи 15800000-6 Продукти харчування різні також входять:

  • готові продукти, які можна споживати. Наприклад, хліб;
  • спеціальні суміші для приготування страв. Наприклад, дріжджі, розпушувачі.
  • Окремо чай, шоколад.

15810000-9 Хлібопродукти, свіжовипечені хлібобулочні та кондитерські вироби

До цього класу можна зарахувати будь-які вироби з борошна — хліб, батон, круасан, тістечка.

Важлива ознака — термін їх зберігання, адже це мають бути свіжі хлібобулочні вироби.

Тому, наприклад печиво, до цього класу не належить.

Також в цей клас входять коди:

  • 15811510-4 Бутерброди;
  • 15811511-1 Готові бутерброди

15820000-2 Сухарі та печиво; пресерви з хлібобулочних і кондитерських виробів

Цей клас охоплює всі види сушених хлібобулочних виробів. Це, зокрема, тости, хлібці, сухарі, а також печиво

15830000-5 Цукор і супутня продукція

Цей клас охоплює усе солодке, крім шоколаду, зокрема цукор, мед, цукрові сиропи і, навіть, десерти

15840000-8 Какао; шоколад та цукрові кондитерські вироби

Охоплює всі продукти на основі какао чи шоколади, солодощі, цукерки, зцукровані фрукти та горіхи

Коли замовник обирає код для солодких виробів, то може розгубитися. Адже щонайменше до коду 15833100-7 Десерти або 15842300-5 Солодощі досить часто можна віднести одне і теж. Відмінність полягає у формі ласощів. В першому випадку вони приготовані, як от торт, а в другому — вироблені, як от цукерки.

Борошно та крупи

Ще одна група товарів, що складають основу харчування, — борошно і крупи. Це клас 15610000-7 Продукція борошномельно-круп’яної промисловості, що включає рис, борошно, пластівці та деякі інші види круп.

15610000-7 Продукція борошномельно-круп’яної промисловості

 

15612100-2 Борошно пшеничне

До цього класу входять різні категорії борошна — пшеничне, цільнозернове, кондитерське тощо

15612200-3 Борошно інших зернових культур

Охоплює різні види борошна, крім пшеничного

15612400-5 Суміші для хлібопекарських виробів

Суміші можуть складатися з різних видів борошна та інших домішок

15613300-1 Злакові продукти

Злакові включають близько 12 000 видів, але закупівельників цікавлять здебільшого найпоширеніші в харчуванні, зокрема кукурудза, пшениця, рис, ячмінь, просо

15614000-5 Рис оброблений

До цієї категорії можна зарахувати усі види рису, який застосовують у харчуванні. Номенклатурні позиції включають і довгозернистий рис, і шліфований. Якщо замовник закуповує особливий сорт рису, то може вказувати узагальнену категорію

15615000-2 Висівки

Висівки — побічний продукт борошномельного виробництва. Вони мають вигляд твердої оболонки зерна, яку отримують при подрібненні зерна та сортуванні його часток за розміром і масою

15613310-4 Готові сніданки зі злаків

Належать спеціально оброблені злаки, наприклад, у пластівці, мюслі чи поп-корн

Для того щоб правильно закупити борошно-круп’яної продукції, важливо розуміти, який остаточний її вид хочете отримати.

Якщо закуповуєте вівсянку — використайте код 15613100-9 Вівсяна крупа. Якщо ж закуповуєте вівсяні пластівці, тобто оброблену та сплющену вівсяну крупу, обирайте код 15613380-5 Вівсяні пластівці.

Увага!

На практиці буває й так, що постачальники пропонуть вівсяну крупу, але надають декларації виробника на вівсяні пластівці. Це неправильно

До групи, яку ми розглянули, не належать макаронні вироби, хоча їх і виготовляють з борошна. Такі вироби мають власний клас: 15850000-1 Макаронні вироби. Дивіться детальніше ▶

Щоб отримати роз'яснення та переглянути консультації від експертів, активуйте гостьовий доступ до системи «Експертус Держзакупівлі» зараз. Для вас цілу добу будуть відкриті всі матеріали
Системи 🔥

АКТИВУВАТИ ДОСТУП

М’ясо та риба

У разі закупівлі м’яса, риби та виробів з них підхід має бути ще більш прискіпливий, зокрема до вимог зі зберігання. Тому ретельно відділяйте різні класи закупівлі.

Якщо закуповуєте вироби з м’яса, шукайте їх у групі 15130000-8 М’ясопродукти. Виокремлюйте їх у номенклатурні позиції за видом м’яса або формую напівфабриката чи видом м’ясного виробу.

15130000-8 М’ясопродукти

 

15131500-0 Вироби з м’яса свійської птиці

Вид м’яса

15131600-1 Вироби з яловичини і телятини

15131400-9 Продукція зі свинини

15131300-8 Вироби з печінки

15131420-5 Фрикадельки

Форма напівфабриката

15131610-4 Яловичі фрикадельки

15131640-3 Гамбургери

15131410-2 Шинка

Вид м’ясного виробу

15131220-3 Бекон 

15131130-5 Ковбаси

15131700-2 М’ясні вироби

Якщо не можете знайти найбільш відповідну назву номенклатурної позиції, застосовуйте загальне визначення м’ясних виробів

Свіже м'ясо можна виокремлювати за видом тварини, з якого воно створено чи, окремо, з потрухів.

15110000-2 М’ясо

15111000-9 М’ясо великої рогатої худоби родини бикових

15111100-0 Яловичина 

15111200-1 Телятина

15112000-6 М’ясо свійської птиці 

15112110-0 Гусятина 

15112120-3 Індичатина 

15112130-6 Курятина 

15112140-9 Качатина

15113000-3 Свинина 

15114000-0 Потрухи

15115000-7 Ягнятина та баранина 

15115100-8 Ягнятина

15115200-9 Баранина

15117000-1 Козлятина

15118000-8 М’ясо коней, віслюків, мулів чи лошаків

15118100-9 Конина 

15118900-7 М’ясо віслюків, мулів чи лошаків

15119000-5 М’ясо різне

15119100-6 Кролятина

15119200-7 Зайчатина

15119300-8 Дичина

15119400-9 Жаб’ячі лапки

15119500-0 Голуби

15119600-1 М’ясо риби

Риба, як і м'ясо, може бути свіжа. Та все ж частіше замовники купують морожену рибу. Якщо м'ясо риби не заморожене, то його можна віднести до категорії — 15119600-1 М’ясо риби. А ось морожена риба — це категорія 15200000-0 Рибні страви та пресерви.

 

15220000-6 Риба, рибне філе та інше м’ясо риби морожені

 

15221000-3 Морожена риба 

Морожена риба, незалежно від її виду

15229000-9 Морожені рибопродукти

Морожені рибопродукти – це те, що зроблено з риби — рибні напівфабрикати.

Наприклад рибні котлети, рибний шашлик

Якщо закуповуєте свіже філе риби, то можна скористатися кодом 15211100-1 Рибне філе свіже, що входить до класу 15210000-3 Рибні філе, печінка та ікра.

До цієї ж групи належать рибна ікра та нутрощі риб.

15210000-3 Рибні філе, печінка та ікра

15211100-1 Рибне філе свіже

15212000-7 Рибна ікра 

15213000-4 Рибна печінка

Оброблена риба, що не проходила термічну обробку, має свій клас в Єдиному закупівельному словнику:

15230000-9 Сушена чи солена риба, риба в розсолі; копчена риба 

15231000-6 Сушена риба 

15232000-3 Солена риба 

15233000-0 Риба в розсолі 

15234000-7 Копчена риба 

15235000-4 Рибні пресерви

Оброблена риба, що проходила термічну обробку, у тому числі рибні консерви, також мають свою групу у Єдиному закупівельному словнику:

15240000-2 Рибні консерви та інші рибні страви і пресерви

15241000-9 Панірована риба та рибні консерви 

15241100-0 Консервований лосось

15241200-1 Страви та пресерви з оселедця

15241300-2 Сардини

15241400-3 Консервований тунець

15241500-4 Скумбрія

15241600-5 Анчоуси

15241700-6 Рибні палички

15241800-7 Вироби з панірованої риби

15242000-6 Рибні страви

15243000-3 Рибні вироби

15244000-0 Ікра осетрових риб солена та ікра інших риб

15244100-1 Ікра осетрових риб солена

15244200-2 Рибна ікра

Зважте: коди 15244200-2 Рибна ікра та 15212000-7 Рибна ікра мають однакову назву. Проте, з огляду на класи, у яких вони перебувають, код 15244200-2 Рибна ікра — це солона рибна ікра, а код 15212000-7 Рибна ікра — це свіжа рибна ікра.

Якщо закуповуєте свіжу рибу, що ми можемо спостерігати у акваріумах супермаркетів, обирайте категорію 03310000-5 Риба, ракоподібні та продукція водного господарства. Таку рибу можна розділити за видом риб або видом ракоподібних.

03310000-5 Риба, ракоподібні та продукція водного господарства

 

03311000-2 Риба

 

03311110-6 Морський язик 

03311120-9 Камбала

03311200-4 Тріскові 

03311210-7 Тріска 

03311220-0 Сайда 

03311230-3 Хек 

03311240-6 Пікша 

03311300-5 Оселедець 

03311400-6 Тунець 

03311500-7 Мерлан 

03311600-8 Дрібна риба 

03311700-9 Лосось

Дрібна риба — це мойва, ставрідка, феріна тощо.

Якщо купуєте рибу, назви якої немає у переліку, можете застосувати загальну назву класу Єдиного закупівельного словника або вид, до якого така риба належить

03312000-9 Ракоподібні

 

03312100-0 Устриці

03312200-1 Молюски

03312300-2 Водні безхребетні

 

Аналізуйте, що саме купуєте з огляду на вид морського чи річкового організму, особливо коли він рідкісний і ви не часто його закуповуєте. Наприклад, восьминіг належить до молюсків.

Урахуйте також, що водорості теж у цій групі 03313310-2 Водорості. Інших посилань на них у Єдиному закупівельному словнику немає.

Фрукти та овочі

Свіжі

У категорії свіжих овочів та фруктів — найбільш широкий перелік кодів. Тому будьте надзвичайно уважними, коли їх закуповуєте. І овочі, і фрукти, і горіхи перелічені в одному класі 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи.

Можете розділити їх на лоти, а іноді навіть на окремі відкриті торги. Нагадаємо, окремі частини предмета закупівлі (лоти) можете визначати за показниками четвертої — восьмої цифр Єдиного закупівельного словника, обсягом, номенклатурою, місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг.

03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи

03221000-6 Овочі

03221100-7 Коренеплідні та бульбоплідні овочі

03221200-8 Плодові овочі

03221300-9 Листкові овочі

03221400-0 Капустяні овочі

03222000-3 Фрукти і горіхи

03222100-4 Тропічні фрукти і горіхи

 03222200-5 Цитрусові фрукти

03222300-6 Нетропічні фрукти

03222400-7 Оливки та маслини

03222310-9 Ягоди

Коли обрали клас, перегляньте, які позиції він містить. Іноді можна знайти ідентичний номенклатурний код. Наприклад, якщо закуповуєте капусту броколі, використовуйте код з аналогічною назвою: 03221430-9 Капуста броколі.

Це стосується також таких позицій, як: банани, ананаси, манго, фініки, ківі, лимони, апельсини, грейпфрути, мандарини, лайми, та ще багатьох фруктів і овочів.

Якщо ж ви не знайдете потрібного номенклатурного коду, визначайте його за класом чи категорією.

Єдиний закупівельний словник не містить таких звичних нам кавунів та динь, проте є код 15332180-9 Баштанні культури. Він розташований в класі 15330000-0 Оброблені фрукти та овочі.

Код 03222115-2 Родзинки розміщений у класі 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи. Утім, для родзинок є ще й код 15332412-5 Оброблені родзинки. Тому у першому випадку, найвірогідніше, йдеться про свіжі ягоди винограду без гілки.

Отже, Єдиний закупівельний словник досить умовно розділяє деякі види фруктів та овочів.

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

Заморожені

Якщо закуповуєте заморожені фрукти та овочі, то маєте шукати їх номенклатурні позиції в класі 15330000-0 Оброблені фрукти та овочі.

Під обробленими овочами та фруктами розуміємо ті, що пройшли чищення, сушення, а також інші види оброблення, пресерви та консерви.

15330000-0 Оброблені фрукти та овочі

 

15331000-7 Оброблені овочі

 

15331100-8 Свіжі або морожені овочі

Цей код охоплює овочі, що для вжитку мають бути почищені. Наприклад:

  • 15331131-4 Оброблена квасоля,
  • 15331132-1 Оброблений горох,
  • 15331133-8 Колотий горох

15331170-9 Морожені овочі

Мається на увазі оброблені морожені овочі.

Наприклад, порізана картопля, потерта морква, почищена полуниця

15331400-1 Овочеві пресерви та/або консерви

Йдеться про овочі із застосуванням термічної та механічної обробки.

Наприклад, консерви, пресерви

15332000-4 Оброблені фрукти та горіхи

 

15332100-5 Оброблені фрукти

Сушені фрукти, нарізані

15332200-6 Джеми та мармелади; фруктові желе; фруктові чи горіхові пюре та пасти

Зараховуємо варення, джеми, мармелади, пасти, фрукти перетерті з цукром тощо.

До цієї категорії також входять:

  • 15332240-8 Фруктові желе;
  • 15332261-1 Арахісове масло

15332410-1 Сухофрукти

У Єдиному закупівельному словнику представлений незначний перелік сухофруктів, що входить до цієї категорії. Однак, оскільки він невичерпний, допустимо включати усі види сухофруктів.

Щоб не сплутати їх із зацукрованими фруктами, зважайте й на код 15842400-6 Фрукти, горіхи та фруктові шкірки зацукровані

Коли обираєте код для закупівлі оброблених фруктів та овочів, перевіряйте, чи немає детальної номенклатурної позиції саме за видом фрукту чи овочі. Наприклад, у категорії для джемів можна знайти:

  • 15332291-0 Абрикосовий джем;
  • 15332292-7 Ожиновий джем;
  • 15332293-4 Чорносмородиновий джем;
  • 15332294-1 Вишневий або черешневий джем;
  • 15332295-8 Малиновий джем;
  • 15332296-5 Полуничний джем.

Картопля

У разі закупівлі картоплі вибір коду також досить спірний.

Є код 03221120-3 Бульбоплідні овочі в категорії 03221000-6 Овочі класу 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи.

Окремо є код 03212100-1 Картопля в класі 03210000-6 Зернові культури та картопля.

Також є клас 15310000-4 Картопля та картопляні вироби, що включає саме вироби з картоплі, щонайменше нарізану чи заморожену картоплю.

Натомість бульбоплідні овочі і картопля можуть бути одним і тим самим предметом закупівлі.

Тож, який саме код обрати, вирішуйте самостійно, але не уникайте поділом на схожі коди конкурентного виду закупівлі.

Увага!

Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури закупівлі відкриті торги/використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару), визначеної Особливостями (п. 6 Особливостей)

Молочна продукція

Для молочної продукції є група 03331000-0 Овече та козине молоко сире у розділі 03330000-3 Продукція фермерського тваринництва. У ньому йдеться про промислову закупівлю, коли молоко купується з ферм чи сільських господарств, як правило, для виробництва молочних продуктів.

Натомість більшості замовників доцільніше керуватися класом 15510000-6 Молоко та вершки:

15510000-6 Молоко та вершки

До цього класу входять усі види молока (знежирене, сухе тощо) та вершки

Вироби з молока мають вже інший клас залежно від результату:

15540000-5 Сирні продукти

 

15541000-2 Столовий сир

15542000-9 Свіжий сир 

15542100-0 Зернений сир 

15542200-1 М’який сир 

15542300-2 Фета

15543000-6 Сири терті, порошкові, блакитні та інші 

15543100-7 Блакитні сири

15543200-8 Сир чеддер

15543300-9 Тертий сир

15543400-0 Сир пармезан

Видів сирів існує значно більше, але можемо орієнтуватися на походження сиру чи його форму — тверда або м’яка.

Сюди ж входить сир кисломолочний з коров'ячого молока

15530000-2 Вершкове масло

Це окремий клас, що не охоплює інших категорій

15550000-8 Молочні продукти різні

 

15551000-5 Йогурти та інші ферментовані молочні продукти

15551300-8 Йогурт 

15551310-1 Натуральний йогурт 

15551320-4 Йогурт ароматизований

15551500-0 Маслянка 

15552000-2 Казеїн 

15553000-9 Лактоза чи лактозний сироп  15554000-6 Сироватка

15555000-3 Морозиво та подібна продукція  15555100-4 Морозиво 

15555200-5 Сорбе

До цього класу входять всі види виробів, що готуються із молока, зокрема морозиво

Яйця

Важлива група, яку також слід розглянути, — це 03140000-4 Продукція тваринництва та супутня продукція, а саме 03142500-3 Яйця. До цього коду входять усі види яєць, що може закуповувати замовник, — від перепелиних і курячих до страусиних.

Ураховуйте також, що до цього класу включають коди:

  • 03142000-8 Продукція тваринництва;
  • 03142100-9 Натуральний мед;
  • 03142300-1 Продукти харчування тваринного походження.

Код 03142100-9 Натуральний мед може конкурувати з кодом 15831600-8 Мед у різних класах Єдиного закупівельного словника. Однак, з огляду на розділи, з яких походять ці коди, можемо припустити, що у першому випадку йдеться про виробництво меду, тобто мед з пасіки, а у другому — про роздрібний продаж, тобто мед фасований.

 

 

Початок року для багатьох закупівельників супроводжується потребою купувати продукти харчування для їдальні в школі, дитсадку, лікарні, в різних державних органах та організаціях, закладах обмеження волі тощо. Незалежно від того, хто на закуплене очікує, саме від закупівельників залежить, чи зможуть вони забезпечити якісним харчуванням кожного споживача.

Отже, закупівля продуктів харчування — складна закупівля. Маєте провести її так, щоб придбані продукти були якісними, не простроченими та відповідали санітарно-гігієнічним нормам.

Закупівля продуктів харчування та закупівля послуг з приготування харчування різняться.

У першому випадку замовник купує саме продукти харчування за визначеним асортиментом. У другому — послуги з приготування їжі, під час яких використовуються продукти, придбані тим, хто надає такі послуги. Замовник у підсумку отримує готові страви, а не самі продукти.

Тож коли організовуєте закупівлю, насамперед маєте правильно визначити предмет закупівлі. Продукти харчування належать до товару, а послуги з приготування їжі — до послуг.

Предмет закупівлі товарів і послуг замовник визначає згідно з пунктами 21 і 34 частини 1 статті 1 Закону № 922 та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника (п. 3 розд. 1 Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.20 № 708).

Також, коли заповнюєте інформацію про предмет закупівлі в ЕСЗ, маєте дотримати вимог Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082 (далі — Порядок № 1082).

Для того щоб розмістити в ЕСЗ інформацію про предмет закупівлі, в окремих полях потрібно зазначити інформацію щодо:

  • назви предмета закупівлі;
  • коду предмета закупівлі відповідно до класифікаторів або назви згідно з ДСТУ, державних або галузевих будівельних норм, які передбачені для визначення предмета закупівлі відповідно до Порядку № 708, та їх назви (п. 12 Порядку № 1082).

Коли вносите інформацію щодо предмета закупівлі товарів та послуг в оголошення, оприлюднення яких передбачає Закон № 922, то в окремих електронних полях додатково слід відобразити інформацію, щодо:

  • назви товару чи послуги кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  • коду товару чи послуги, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі (п. 14 Порядку № 1082).

Увага!

Визначення коду Єдиного закупівельного словника — важливий момент у закупівлі. Адже договір про закупівлю є нікчемним, якщо найменування предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником не відповідає товарам, роботам чи послугам, що фактично закупив замовник (пп. 5 п. 21 Особливостей)

Розгляньмо детально, які саме коди Єдиного закупівельного словника у сфері харчування доцільно застосовувати.

Послуги з приготування харчування

Послуги з приготування харчування входять до групи 55500000-5 — Послуги їдалень та кейтерингові послуги. За четвертим знаком ДК 021:2015 — це клас 55510000-8 — Послуги їдалень.

До цього класу можна зарахувати також кейтерингові послуги, послуги їдалень та інші послуги, що полягають у приготуванні їжі.

Продукти харчування

Дещо складніше з визначенням класів продуктів харчування, адже їх багато, як і власне продуктів.

Більшість із них визначається в групі 15000000-8 — Продукти харчування, напої, тютюн та супутня продукція.

Іноді можна застосовувати групу 03000000-1 — Сільськогосподарська, фермерська продукція, продукція рибальства, лісництва та супутня продукція.

Утім маєте визначити не тільки клас предмета закупівлі, а й категорії номенклатурних позицій. Це зробити складніше.

Попрактикуємо на найбільш поширених продуктах харчування.

Напої

Уявімо, замовник закуповує напої. Це може бути солодка газована вода, мінеральна вода, звичайна питна вода, соки, спиртні напої.

Для більшості цих товарів підійде група 15980000-1 Безалкогольні напоїКлючова умова: до цієї групи не включають напої, що містять алкоголь.

15980000-1 Безалкогольні напої

 

15981400-2 Мінеральна вода ароматизована

Солодкі газовані та негазовані напої

15981200-0 Мінеральна вода газована

Мінеральні води газовані

1598110-9 Мінеральна вода негазована

Мінеральні води не газовані

1598200-5 Інші безалкогольні напої

Для прикладу, це може бути чай холодний в пластиковій бутилці

До цього класу Єдиного закупівельного словника не належить питна вода. Її закуповуйте за окремим кодом:

41110000-3 Питна вода

Вода питна, яку вам доставляють у бутлях чи купуєте у пластикових чи скляних бутилках.

Цей клас не включає воду, що постачається через водопровід

Соки

Соки також мають окремий клас. Номенклатурні позиції соків визначають залежно від фруктів чи овочів, з яких вони зроблені. Якщо таких фруктів чи овочів в переліку немає, можна вказати більш узагальнену категорію чи клас Єдиного закупівельного словника.

15320000-7 Фруктові та овочеві соки

Соки у пакетах та фреші, концентрати сокові

15321000-4 Фруктові соки

15321100-5 Апельсиновий сік

15321200-6 Грейпфрутовий сік

15321300-7 Лимонний сік

15321400-8 Ананасовий сік

15321500-9 Виноградний сік

15321600-0 Яблучний сік

15321700-1 Суміші неконцентрованих соків

15321800-2 Концентровані соки

15322000-1 Овочеві соки

15322100-2 Томатний сік

 

Спеції

Одна із найскладніших груп продуктів харчування — спеції, заправки та приправи, адже їх дуже багато.

15870000-7 Заправки та приправи

 

15872400-5 Сіль

Сіль кам’яна, йодована і нейодована

15871230-5 Кетчуп

Томатна паста, кетчуп тощо

Ураховуйте, що ще є коди:

  • 15331428-3 Томатний соус;
  • 15331425-2 Томатне пюре

15871273-8 Майонез

Майонез

15871110-8 Оцет чи подібні продукти

Оцет

15871210-9 Соєвий соус

Соєвий соус

15872100-2 Перець

Перець горошком, мелений, духм’яний, суміш перців тощо

15872300-4 Трави

Добавки, що включають сушені трави.

Наприклад італійські трави, провансальські трави, суміш трав до супу, приправа до риби

15872200-3 Спеції

Добавки, що включають спеціальну обробку.

Наприклад лавровий лист, коріандр мелений, часник сухий, паприка молота, мускатний горіх, кориця мелена

15871260-4 Соуси

Соуси на основі майонезу чи сметани.

Наприклад, соус до салату Цезар, соус Хрін білий, соус до спагеті болоньєз

15871250-1 Гірчиця

 

Гірчиця сушена, мелена чи в горошку, гірчиця французька тощо

15871000-4 Оцет; соуси; приготовані заправки; гірчичний порошок та гірчична макуха; столова гірчиця

Цей клас може включати добавки, що не мають окремого номенклатурного коду, як-от: харчова сода чи кислота лимонна

Сода та желатин

Деякі продукти мають позиції в інших групах. Наприклад, коди 24311521-5 Каустична сода та 24911000-3 Желатини розміщені в групі 24000000-4 Хімічна продукція. Утім, ця група не охоплює харчові продукти. Тому не варто її застосовувати, коли закуповуєте потрібну продукцію для сфери харчування.

Для желатину, що ми звикли застосовувати у желе, пудингах чи холодці, можна використати код: 15892400-1 Згущувачі.

Готові страви

До групи 15800000-6 Продукти харчування різні також входять:

  • готові продукти, які можна споживати. Наприклад, хліб;
  • спеціальні суміші для приготування страв. Наприклад, дріжджі, розпушувачі.
  • Окремо чай, шоколад.

15810000-9 Хлібопродукти, свіжовипечені хлібобулочні та кондитерські вироби

До цього класу можна зарахувати будь-які вироби з борошна — хліб, батон, круасан, тістечка.

Важлива ознака — термін їх зберігання, адже це мають бути свіжі хлібобулочні вироби.

Тому, наприклад печиво, до цього класу не належить.

Також в цей клас входять коди:

  • 15811510-4 Бутерброди;
  • 15811511-1 Готові бутерброди

15820000-2 Сухарі та печиво; пресерви з хлібобулочних і кондитерських виробів

Цей клас охоплює всі види сушених хлібобулочних виробів. Це, зокрема, тости, хлібці, сухарі, а також печиво

15830000-5 Цукор і супутня продукція

Цей клас охоплює усе солодке, крім шоколаду, зокрема цукор, мед, цукрові сиропи і, навіть, десерти

15840000-8 Какао; шоколад та цукрові кондитерські вироби

Охоплює всі продукти на основі какао чи шоколади, солодощі, цукерки, зцукровані фрукти та горіхи

Коли замовник обирає код для солодких виробів, то може розгубитися. Адже щонайменше до коду 15833100-7 Десерти або 15842300-5 Солодощі досить часто можна віднести одне і теж. Відмінність полягає у формі ласощів. В першому випадку вони приготовані, як от торт, а в другому — вироблені, як от цукерки.

Борошно та крупи

Ще одна група товарів, що складають основу харчування, — борошно і крупи. Це клас 15610000-7 Продукція борошномельно-круп’яної промисловості, що включає рис, борошно, пластівці та деякі інші види круп.

15610000-7 Продукція борошномельно-круп’яної промисловості

 

15612100-2 Борошно пшеничне

До цього класу входять різні категорії борошна — пшеничне, цільнозернове, кондитерське тощо

15612200-3 Борошно інших зернових культур

Охоплює різні види борошна, крім пшеничного

15612400-5 Суміші для хлібопекарських виробів

Суміші можуть складатися з різних видів борошна та інших домішок

15613300-1 Злакові продукти

Злакові включають близько 12 000 видів, але закупівельників цікавлять здебільшого найпоширеніші в харчуванні, зокрема кукурудза, пшениця, рис, ячмінь, просо

15614000-5 Рис оброблений

До цієї категорії можна зарахувати усі види рису, який застосовують у харчуванні. Номенклатурні позиції включають і довгозернистий рис, і шліфований. Якщо замовник закуповує особливий сорт рису, то може вказувати узагальнену категорію

15615000-2 Висівки

Висівки — побічний продукт борошномельного виробництва. Вони мають вигляд твердої оболонки зерна, яку отримують при подрібненні зерна та сортуванні його часток за розміром і масою

15613310-4 Готові сніданки зі злаків

Належать спеціально оброблені злаки, наприклад, у пластівці, мюслі чи поп-корн

Для того щоб правильно закупити борошно-круп’яної продукції, важливо розуміти, який остаточний її вид хочете отримати.

Якщо закуповуєте вівсянку — використайте код 15613100-9 Вівсяна крупа. Якщо ж закуповуєте вівсяні пластівці, тобто оброблену та сплющену вівсяну крупу, обирайте код 15613380-5 Вівсяні пластівці.

Увага!

На практиці буває й так, що постачальники пропонуть вівсяну крупу, але надають декларації виробника на вівсяні пластівці. Це неправильно

До групи, яку ми розглянули, не належать макаронні вироби, хоча їх і виготовляють з борошна. Такі вироби мають власний клас: 15850000-1 Макаронні вироби.

15850000-1 Макаронні вироби

 

15851000-8 Борошняні вироби

Вермішель, спагеті, макарони тощо, які фасовані для продажу.

Окремо є код для макаронних виробів сирих, тобто таких, що ще не висушені

15851200-0 Приготовані макаронні вироби та кускус

До цієї категорії входять макаронні вироби з домішками інших продуктів та кускус. Вони деталізовані всередині цієї категорії

15851250-5 Кускус

 

15851220-6 Макаронні вироби з начинкою

 

У розділі 15800000-6 Продукти харчування різні також є інші важливі групи напівготових продуктів.

15880000-0 Спеціальні продукти харчування, збагачені поживними речовинами

 

15881000-7 Гомогенізовані продукти харчування

Ця категорія включає продукти спеціалізованого призначення. До неї можна зарахувати ті самі продукти, що є в інших кодах, але тоді, коли їх виготовляють за окремих умов, як-от дієтичні продукти та дитяче харчування

15882000-4 Дієтичні продукти 

15884000-8 Продукти дитячого харчування

15890000-3 Продукти харчування та сушені продукти різні

 

15891000-0 Супи та бульйони

Різні супи та бульйони, супові суміші

15893000-4 Сухі продукти

Харчові та десертні суміші

15894200-3 Харчування

Готові страви, делікатеси, начинки для бутербродів, продукти для торгових автоматів

15895000-8 Продукти швидкого приготування

Гамбургери та продукти швидкої заморозки, такі як пельмені, равіолі, заморожені голубці тощо

15898000-9 Дріжджі

 

15899000-6 Пекарний порошок

Розпушувач

15897200-4 Консерви

З цим кодом слід бути обережним, адже є окремі коди:

  • 15332400-8 Фруктові консерви,
  • 15331400-1 Овочеві пресерви та/або консерви,
  • 15240000-2 Рибні консерви та інші рибні страви і пресерви

До класу 15890000-3 Продукти харчування та сушені продукти різні входять також категорії товарів:

  • 15897300-5 Продуктові набори;
  • 15897100-3 Пайки;
  • 15894100-2 Веганські страви.

Тобто, коли йдеться не про один продукт, а про декілька в наборі.

Окремо зважайте на коди:

  • 15894210-6 Шкільне харчування,
  • 15894220-9 Лікарняне харчування;
  • 15894300-4 Готові страви.

Йдеться про комплекс продуктів в наборі для відповідної мети.

М’ясо та риба

У разі закупівлі м’яса, риби та виробів з них підхід має бути ще більш прискіпливий, зокрема до вимог зі зберігання. Тому ретельно відділяйте різні класи закупівлі.

Якщо закуповуєте вироби з м’яса, шукайте їх у групі 15130000-8 М’ясопродукти. Виокремлюйте їх у номенклатурні позиції за видом м’яса або формую напівфабриката чи видом м’ясного виробу.

15130000-8 М’ясопродукти

 

15131500-0 Вироби з м’яса свійської птиці

Вид м’яса

15131600-1 Вироби з яловичини і телятини

15131400-9 Продукція зі свинини

15131300-8 Вироби з печінки

15131420-5 Фрикадельки

Форма напівфабриката

15131610-4 Яловичі фрикадельки

15131640-3 Гамбургери

15131410-2 Шинка

Вид м’ясного виробу

15131220-3 Бекон 

15131130-5 Ковбаси

15131700-2 М’ясні вироби

Якщо не можете знайти найбільш відповідну назву номенклатурної позиції, застосовуйте загальне визначення м’ясних виробів

Свіже м'ясо можна виокремлювати за видом тварини, з якого воно створено чи, окремо, з потрухів.

15110000-2 М’ясо

 

15111000-9 М’ясо великої рогатої худоби родини бикових

 

15111100-0 Яловичина 

15111200-1 Телятина

 

15112000-6 М’ясо свійської птиці 

 

15112110-0 Гусятина 

15112120-3 Індичатина 

15112130-6 Курятина 

15112140-9 Качатина

 

15113000-3 Свинина 

 

15114000-0 Потрухи

 

15115000-7 Ягнятина та баранина 

 

15115100-8 Ягнятина

15115200-9 Баранина

 

15117000-1 Козлятина

 

15118000-8 М’ясо коней, віслюків, мулів чи лошаків

 

15118100-9 Конина 

15118900-7 М’ясо віслюків, мулів чи лошаків

 

15119000-5 М’ясо різне

 

15119100-6 Кролятина

15119200-7 Зайчатина

15119300-8 Дичина

15119400-9 Жаб’ячі лапки

15119500-0 Голуби

15119600-1 М’ясо риби

 

Риба, як і м'ясо, може бути свіжа. Та все ж частіше замовники купують морожену рибу. Якщо м'ясо риби не заморожене, то його можна віднести до категорії — 15119600-1 М’ясо риби. А ось морожена риба — це категорія 15200000-0 Рибні страви та пресерви.

Увага!

Пресе́рви, також презе́рви (від пізньо-лат. praeservo — «запобігаю») — група товарів (здебільшого риба), які розфасовані у тару, але не підлягали стерилізації.

15220000-6 Риба, рибне філе та інше м’ясо риби морожені

 

15221000-3 Морожена риба 

Морожена риба, незалежно від її виду

15229000-9 Морожені рибопродукти

Морожені рибопродукти – це те, що зроблено з риби — рибні напівфабрикати.

Наприклад рибні котлети, рибний шашлик

Якщо закуповуєте свіже філе риби, то можна скористатися кодом 15211100-1 Рибне філе свіже, що входить до класу 15210000-3 Рибні філе, печінка та ікра.

До цієї ж групи належать рибна ікра та нутрощі риб.

15210000-3 Рибні філе, печінка та ікра

 

15211100-1 Рибне філе свіже

 

15212000-7 Рибна ікра 

 

15213000-4 Рибна печінка

 

Оброблена риба, що не проходила термічну обробку, має свій клас в Єдиному закупівельному словнику:

15230000-9 Сушена чи солена риба, риба в розсолі; копчена риба 

 

15231000-6 Сушена риба 

15232000-3 Солена риба 

15233000-0 Риба в розсолі 

15234000-7 Копчена риба 

15235000-4 Рибні пресерви

 

Оброблена риба, що проходила термічну обробку, у тому числі рибні консерви, також мають свою групу у Єдиному закупівельному словнику:

15240000-2 Рибні консерви та інші рибні страви і пресерви

 

15241000-9 Панірована риба та рибні консерви 

15241100-0 Консервований лосось

15241200-1 Страви та пресерви з оселедця

15241300-2 Сардини

15241400-3 Консервований тунець

15241500-4 Скумбрія

15241600-5 Анчоуси

15241700-6 Рибні палички

15241800-7 Вироби з панірованої риби

15242000-6 Рибні страви

15243000-3 Рибні вироби

15244000-0 Ікра осетрових риб солена та ікра інших риб

15244100-1 Ікра осетрових риб солена

15244200-2 Рибна ікра

 

Зважте: коди 15244200-2 Рибна ікра та 15212000-7 Рибна ікра мають однакову назву. Проте, з огляду на класи, у яких вони перебувають, код 15244200-2 Рибна ікра — це солона рибна ікра, а код 15212000-7 Рибна ікра — це свіжа рибна ікра.

Якщо закуповуєте свіжу рибу, що ми можемо спостерігати у акваріумах супермаркетів, обирайте категорію 03310000-5 Риба, ракоподібні та продукція водного господарства. Таку рибу можна розділити за видом риб або видом ракоподібних.

03310000-5 Риба, ракоподібні та продукція водного господарства

 

03311000-2 Риба

 

03311110-6 Морський язик 

03311120-9 Камбала

03311200-4 Тріскові 

03311210-7 Тріска 

03311220-0 Сайда 

03311230-3 Хек 

03311240-6 Пікша 

03311300-5 Оселедець 

03311400-6 Тунець 

03311500-7 Мерлан 

03311600-8 Дрібна риба 

03311700-9 Лосось

Дрібна риба — це мойва, ставрідка, феріна тощо.

Якщо купуєте рибу, назви якої немає у переліку, можете застосувати загальну назву класу Єдиного закупівельного словника або вид, до якого така риба належить

03312000-9 Ракоподібні

 

03312100-0 Устриці

03312200-1 Молюски

03312300-2 Водні безхребетні

 

Аналізуйте, що саме купуєте з огляду на вид морського чи річкового організму, особливо коли він рідкісний і ви не часто його закуповуєте. Наприклад, восьминіг належить до молюсків.

Урахуйте також, що водорості теж у цій групі 03313310-2 Водорості. Інших посилань на них у Єдиному закупівельному словнику немає.

Фрукти та овочі

Свіжі

У категорії свіжих овочів та фруктів — найбільш широкий перелік кодів. Тому будьте надзвичайно уважними, коли їх закуповуєте. І овочі, і фрукти, і горіхи перелічені в одному класі 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи.

Можете розділити їх на лоти, а іноді навіть на окремі відкриті торги. Нагадаємо, окремі частини предмета закупівлі (лоти) можете визначати за показниками четвертої — восьмої цифр Єдиного закупівельного словника, обсягом, номенклатурою, місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг.

03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи

 

03221000-6 Овочі

 

03221100-7 Коренеплідні та бульбоплідні овочі

03221200-8 Плодові овочі

03221300-9 Листкові овочі

03221400-0 Капустяні овочі

 

03222000-3 Фрукти і горіхи

 

03222100-4 Тропічні фрукти і горіхи

 03222200-5 Цитрусові фрукти

03222300-6 Нетропічні фрукти

 

03222400-7 Оливки та маслини

 

03222310-9 Ягоди

 

Коли обрали клас, перегляньте, які позиції він містить. Іноді можна знайти ідентичний номенклатурний код. Наприклад, якщо закуповуєте капусту броколі, використовуйте код з аналогічною назвою: 03221430-9 Капуста броколі.

Це стосується також таких позицій, як: банани, ананаси, манго, фініки, ківі, лимони, апельсини, грейпфрути, мандарини, лайми, та ще багатьох фруктів і овочів.

Якщо ж ви не знайдете потрібного номенклатурного коду, визначайте його за класом чи категорією.

Єдиний закупівельний словник не містить таких звичних нам кавунів та динь, проте є код 15332180-9 Баштанні культури. Він розташований в класі 15330000-0 Оброблені фрукти та овочі.

Код 03222115-2 Родзинки розміщений у класі 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи. Утім, для родзинок є ще й код 15332412-5 Оброблені родзинки. Тому у першому випадку, найвірогідніше, йдеться про свіжі ягоди винограду без гілки.

Отже, Єдиний закупівельний словник досить умовно розділяє деякі види фруктів та овочів.

Заморожені

Якщо закуповуєте заморожені фрукти та овочі, то маєте шукати їх номенклатурні позиції в класі 15330000-0 Оброблені фрукти та овочі.

Під обробленими овочами та фруктами розуміємо ті, що пройшли чищення, сушення, а також інші види оброблення, пресерви та консерви.

15330000-0 Оброблені фрукти та овочі

 

15331000-7 Оброблені овочі

 

15331100-8 Свіжі або морожені овочі

Цей код охоплює овочі, що для вжитку мають бути почищені. Наприклад:

  • 15331131-4 Оброблена квасоля,
  • 15331132-1 Оброблений горох,
  • 15331133-8 Колотий горох

15331170-9 Морожені овочі

Мається на увазі оброблені морожені овочі.

Наприклад, порізана картопля, потерта морква, почищена полуниця

15331400-1 Овочеві пресерви та/або консерви

Йдеться про овочі із застосуванням термічної та механічної обробки.

Наприклад, консерви, пресерви

15332000-4 Оброблені фрукти та горіхи

 

15332100-5 Оброблені фрукти

Сушені фрукти, нарізані

15332200-6 Джеми та мармелади; фруктові желе; фруктові чи горіхові пюре та пасти

Зараховуємо варення, джеми, мармелади, пасти, фрукти перетерті з цукром тощо.

До цієї категорії також входять:

  • 15332240-8 Фруктові желе;
  • 15332261-1 Арахісове масло

15332410-1 Сухофрукти

У Єдиному закупівельному словнику представлений незначний перелік сухофруктів, що входить до цієї категорії. Однак, оскільки він невичерпний, допустимо включати усі види сухофруктів.

Щоб не сплутати їх із зацукрованими фруктами, зважайте й на код 15842400-6 Фрукти, горіхи та фруктові шкірки зацукровані

Коли обираєте код для закупівлі оброблених фруктів та овочів, перевіряйте, чи немає детальної номенклатурної позиції саме за видом фрукту чи овочі. Наприклад, у категорії для джемів можна знайти:

  • 15332291-0 Абрикосовий джем;
  • 15332292-7 Ожиновий джем;
  • 15332293-4 Чорносмородиновий джем;
  • 15332294-1 Вишневий або черешневий джем;
  • 15332295-8 Малиновий джем;
  • 15332296-5 Полуничний джем.

Картопля

У разі закупівлі картоплі вибір коду також досить спірний.

Є код 03221120-3 Бульбоплідні овочі в категорії 03221000-6 Овочі класу 03220000-9 Овочі, фрукти та горіхи.

Окремо є код 03212100-1 Картопля в класі 03210000-6 Зернові культури та картопля.

Також є клас 15310000-4 Картопля та картопляні вироби, що включає саме вироби з картоплі, щонайменше нарізану чи заморожену картоплю.

Натомість бульбоплідні овочі і картопля можуть бути одним і тим самим предметом закупівлі.

Тож, який саме код обрати, вирішуйте самостійно, але не уникайте поділом на схожі коди конкурентного виду закупівлі.

Увага!

Замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури закупівлі відкриті торги/використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару), визначеної Особливостями (п. 6 Особливостей)

Молочна продукція

Для молочної продукції є група 03331000-0 Овече та козине молоко сире у розділі 03330000-3 Продукція фермерського тваринництва. У ньому йдеться про промислову закупівлю, коли молоко купується з ферм чи сільських господарств, як правило, для виробництва молочних продуктів.

Натомість більшості замовників доцільніше керуватися класом 15510000-6 Молоко та вершки:

15510000-6 Молоко та вершки

До цього класу входять усі види молока (знежирене, сухе тощо) та вершки

Вироби з молока мають вже інший клас залежно від результату:

15540000-5 Сирні продукти

 

15541000-2 Столовий сир

15542000-9 Свіжий сир 

15542100-0 Зернений сир 

15542200-1 М’який сир 

15542300-2 Фета

15543000-6 Сири терті, порошкові, блакитні та інші 

15543100-7 Блакитні сири

15543200-8 Сир чеддер

15543300-9 Тертий сир

15543400-0 Сир пармезан

Видів сирів існує значно більше, але можемо орієнтуватися на походження сиру чи його форму — тверда або м’яка.

Сюди ж входить сир кисломолочний з коров'ячого молока

15530000-2 Вершкове масло

Це окремий клас, що не охоплює інших категорій

15550000-8 Молочні продукти різні

 

15551000-5 Йогурти та інші ферментовані молочні продукти

15551300-8 Йогурт 

15551310-1 Натуральний йогурт 

15551320-4 Йогурт ароматизований

15551500-0 Маслянка 

15552000-2 Казеїн 

15553000-9 Лактоза чи лактозний сироп  15554000-6 Сироватка

15555000-3 Морозиво та подібна продукція  15555100-4 Морозиво 

15555200-5 Сорбе

До цього класу входять всі види виробів, що готуються із молока, зокрема морозиво

Яйця

Важлива група, яку також слід розглянути, — це 03140000-4 Продукція тваринництва та супутня продукція, а саме 03142500-3 Яйця. До цього коду входять усі види яєць, що може закуповувати замовник, — від перепелиних і курячих до страусиних.

Ураховуйте також, що до цього класу включають коди:

  • 03142000-8 Продукція тваринництва;
  • 03142100-9 Натуральний мед;
  • 03142300-1 Продукти харчування тваринного походження.

Код 03142100-9 Натуральний мед може конкурувати з кодом 15831600-8 Мед у різних класах Єдиного закупівельного словника. Однак, з огляду на розділи, з яких походять ці коди, можемо припустити, що у першому випадку йдеться про виробництво меду, тобто мед з пасіки, а у другому — про роздрібний продаж, тобто мед фасований.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді