На що звернути увагу в маркуванні харчових продуктів

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Держзакупівлі. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Автор
редактор стрічки новин порталу «Держзакупівлі»
Правильне маркування надає можливість споживачам здійснювати обґрунтований вибір, а також сприяє довірі до виробників. Крім того, продукти – це те, що ми їмо, а тому потрібно ретельно стежити за їхньою якістю

На що звернути увагу в маркуванні харчових продуктів

Закупівля за кошти субвенції на харчування

На кожному харчовому продукту повинна міститися наступна інформація:

  • назва харчового продукту;
  • перелік інгредієнтів;
  • будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість;
  • кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;
  • мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;
  • будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);
  • найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера;
  • країна походження або місце походження;
  • інструкції з використання – у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
  • інформація про поживну цінність харчового продукту;
  • позначення, що ідентифікує партію (лот), до якої (якого) належить харчовий продукт.

Крім зазначеного списку до деяких видів продуктів необхідно надавати ще додаткову інформацію, наприклад:

  • для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2% об’ємних одиниць – фактичний вміст спирту у напої;
  • якщо будь-який інгредієнт харчового продукту містить, складається або вироблений з генетично модифікованих організмів, маркування харчового продукту має включати позначку «з ГМО»;
  • в дитячому харчуванні – поряд з назвою продукту має бути зазначений вік дитини, з якого вона може споживати такий продукт;
  • етикетка м’ясних продуктів та м’ясних напівфабрикатів у формі порізаного чи порційного м’яса, туш чи їх частин повинна включати інформацію про наявність доданої води, якщо додана вода становить понад 5% маси готового продукту. Ці вимоги поширюються і ще на рибні продукти й готові рибні продукти у формі шматків, порцій, філе або цілого рибного продукту.

Джерело: офіційний сайт Держпродспоживслужби

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг публічних закупівель

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель у 2025 році, які строки проведення моніторингу закупівлі, особливості під час воєнного стану — у консультації
8388

Відповідальність у сфері закупівель: судова практика

Кількість порушень у сфері публічних закупівель зростає з кожним роком. Учасники закупівельного процесу несуть як кримінальну так і адміністративну відповідальність. Кого і за що нині можуть притягти до відповідальності — детально у статті
50953

Індикатори ризиків публічних закупівель 2025

У вересні 2024 року Мінфін оновив методику визначення та перелік індикаторів ризиків. Пояснимо, що собою являють індикатори ризику, як вони впливають на закупівлі та що потрібно враховувати замовникам у 2025 році
7696

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді