Читайте у новому номері журналу «Держзакупівлі»

Автор
головний редактор журналу «Держзакупівлі»
Огляд усіх змін законодавства закупівельної сфери, розв'язання робочих ситуацій під час застосування частини 3 статті 631 ЦК, зразок примірної тендерної документація на закупівлю електроенергії, підказки для закупівлі дизельних генераторів та багато іншого – в журналі «Держзакупівлі»

Енергія, якої не купиш

На зміну пахощам квітучих акацій прийшли інші «аромати» — сморід вихлопних газів від генераторів. Він змішався з медовим запахом липового цвіту, поглинає тендітний трояндовий дух. Але перемагає не чад. Перемагаємо ми, наша здатність нормально жити і працювати. Адже найпотужніший генератор енергії — у кожному з нас.

Ту життєдайну внутрішню енергію не купиш і не продаси. На відміну від електричної. До закупівель електроенергії маємо Методрекомендації, щоправда, зі спірними формулюваннями. Підсвітимо їх, щоб допомогти уникнути ризиків.

Провели закупівлю, уклали договір. Аж тут контрагент вимагає внести зміни до ціни укладеного договору. А буває, що й сам замовник це ініціює. Хіба ж передбачиш усе: коливання ціни на ринку, зміну регульованих цін, тарифів. Тож у цьому номері разом збільшуємо ціну на електроенергію в договорі — пояснюємо, коли можна застосувати частину 3 статті 631 ЦК.

Хто будує, хто руйнує, а хто проводить закупівлі, щоб усе полагодити й відновити. І, не виспавшись після нічних тривог, дочекавшись світла й інтернету, переймається всього-на-всього тим, як визначити предмет закупівлі. Але простим це питання буде тільки для тих, хто прочитає експертну думку «Ремонт електромереж та електрощитових: закуповуємо як роботи чи послуги?».

Чекати інтернету не доводиться тим, хто вже закупив Starlink і уклав договір на абонплату з його обслуговування. А хто купив ще одну систему, знатиме, що робити — змінювати договір чи укладати новий і від чого це залежить.

Від чого залежить, чи прийме на реєстрацію ваш договір про закупівлю працівник Казначейства? Спойлер: не від того — чи з ПДВ ваш договір чи ні. А от чи має взагалі право Казначейство це контролювати — розкажемо та ще й підкажемо, як розраховувати очікувану вартість предмета закупівлі — таки з ПДВ чи без нього.

Чуєте, як стало тихо? Запахло скошеною травою і трояндами. Незабаром так буде постійно. Ось тільки згенеруємо перемогу і перемкнемося в мирний режим.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Лист погодження з проєктом договору

Наявність вимоги про надання листа згоди з проєктом договору про закупівлю може значно спростити процес закупівлі. Пояснимо, навіщо вимагати в учасників закупівлі таку згоду, а також дамо зразок
120

Аналогічний договір в публічних закупівлях

Закон № 922 у ст.16 дозволяє замовникам встановити декілька кваліфікаційних критеріїв, щоб визначити, чи дійсно учасники здатні якісно виконати свої зобов’язання. Одним із таких критеріїв є наявність документально підтвердженого досвіду виконання аналогічного/их договору/ів
9946

Стаття 16 ЗУ Про публічні закупівлі. Кваліфікаційні критерії

Замовник під час торгів висуває до учасників кваліфікаційні критерії. Учасники ж мають документально підтвердити свою відповідність заданим вимогам. Скільки критеріїв можна висувати за статтею 16 Закону № 922? Які тонкощі має знати замовник, щоб вберегтись від оскаржень?
11054

Чи вимагати від переможця забезпечення виконання договору

Ще не вирішили, чи вимагати від переможця забезпечення виконання договору? Дослухайтесь до експертних порад, щоб захистити себе від негативних наслідків, якщо контрагент не виконає своїх зобов’язань. Пояснимо, чи вимагати забезпечення виконання договору в період воєнного стану
13523

Примірна тендерна документація: враховуємо положення Особливостей

Мінекономіки затвердило примірну тендерну документацію ще у 2016 році. Однак текст примірної тендерної документації досі не привели у відповідність до Особливостей. Тож, якщо замовник вирішить затвердити типову тендерну документацію для власних закупівель, має врахувати положення Особливостей — пояснимо як
4344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді