Уряд підготував проєкт Порядку повернення (заміни) непридатних та небезпечних харчових продуктів

Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку повернення (заміни) непридатних та небезпечних харчових продуктів»

Уряд підготував проєкт Порядку повернення (заміни) непридатних та небезпечних харчових продуктів

Обов’язкові закупівлі продуктів харчування в електронному каталозі

З метою гармонізації системи захисту прав споживачів в Україні з принципами, підходами та найкращими практиками ЄС ВРУ прийняла Закон України «Про захист прав споживачів» від 10.06.2023 № 3153-ІХ (далі – Закон № 3153).

У Законі № 3153 імплементовано законодавчі акти ЄС у сфері захисту прав споживачів, які спрямовані на врегулювання питань, пов’язаних, зокрема з торговельним обслуговуванням споживачів.

Так, встановили, що у разі придбання непридатного чи небезпечного харчового продукту споживач має право вимагати від суб’єкта господарювання заміни його на харчовий продукт, що є придатним для споживання, або відмовитися від договору та вимагати повернення сплачених коштів.

КМУ затверджує порядок повернення (заміни) таких харчових продуктів.

На сьогодні Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР регулює, зокрема, відносини між операторами ринку харчових продуктів та споживачами харчових продуктів.

Зокрема, забороняється обіг харчових продуктів, якщо ці об’єкти:

  • небезпечні;
  • непридатні до споживання.

Такі харчові продукти підлягають вилученню з обігу.

Ураховуючи, що Конституцією України закріпили стратегічний курс на набуття Україною повноправного членства в ЄС, створення механізму взаємодії між споживачем та суб’єктом господарювання під час повернення (заміни) непридатних та небезпечних харчових продуктів відповідатиме принципам, підходам та найкращим практикам ЄС.

Джерело: офіційний сайт Мінекономіки

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскардити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
8159

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
2725

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
10857

Пов’язані особи в публічних закупівлях 2024

Чи легко встановити, чи пов’язані особи під час тендеру? Не поспішайте відповідати на це запитання. Для початку ознайомтеся з ознаками та прикладами пов’язаних осіб. Вивчіть значущі судові рішеннями та алгоритми дій замовника, у разі встановлення пов’язаності під час проведення закупівлі.
6361

Кримінальна відповідальність у сфері публічних закупівель

Дехто помилково вважає, що найстрашніше, що може бути в закупівлях, — це штраф. Однак судова практика свідчить, що варто зважати ще й на кримінальну відповідальність. Розглядаємо найпоширеніші випадки кримінальної відповідальності у сфері публічних закупівель
18410

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді