Що передбачатиме нова система нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування

Роз'яснення щодо основних положень доопрацьованої редакції законопроєкту про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» та інших законодавчих актів, які стосуються реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні.

Що передбачатиме нова система нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування

ВЕБІНАР. Закупівлі комунальних послуг

Законопроєкт № 4298 встановлює адміністративний нагляд за рішеннями органів місцевого самоврядування у відповідності до Європейської хартії місцевого самоврядування.

«Прийняття законопроєкту № 4298 має вирішальне значення для закріплення результатів децентралізаційної реформи, а відтак і закріплення в національному законодавстві демократичних стандартів Ради Європи та Європейського Союзу, що є надзвичайно важливим на шляху України до ЄС та виконання заходів Плану України на 2024 – 2027 роки. Цивілізований адміністративний нагляд за рішеннями органів місцевого самоврядування присутній у всіх країнах ЄС і має бути впроваджений в Україні – це зокрема передбачено в рамках плану Ukrainian Facility. Самі громади також зацікавлені у регламентованому та чітко визначеному законодавством нагляді, який не загрожуватиме правам місцевого самоврядування. Також законопроєкт пропонує новий механізм відбору та призначення на посади керівництва місцевих державних адміністрацій. Це системні зміни для формування більш демократичного та прозорого інституту представництва держави на місцях», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, території та інфраструктури Олександр Кубраков.

Ключовими положення законопроєкту є створення правових основ для функціонування місцевих державних адміністрацій префектурного типу до внесення змін в Конституцію України. Повноваження і завдання місцевих державних адміністрацій чітко розподілені за ключовими напрямками:

  • координація територіальних органів центральних органів виконавчої влади;
  • забезпечення законності в діяльності органів і посадових осіб місцевого самоврядування;
  • виконання галузевих повноважень та окремих повноважень органів місцевого самоврядування.

Також головам МДА та їх заступникам надається статус державних службовців, що передбачає підвищення вимог до претендентів на ці посади, таких як:

  • наявність досвіду та стажу;
  • знання законодавства тощо.

У разі прийняття законопроєкту, термін повноважень голів обласних та районних державних адміністрацій становитиме до 5 років в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці.

Також нова система нагляду за законністю рішень ОМС передбачає, що в разі виявлення невідповідності таких рішень Конституції та/або законам України, місцева державна адміністрація пропонуватиме ОМС усунути таку невідповідність впродовж 30 робочих днів. А у разі неусунення порушення, МДА будуть звертатися до суду з позовом про скасування такого рішення. 

Джерело: офіційний сайт Мінінфраструктури

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4179

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9796

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13314

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді