Який КЕКВ використовувати для витрат, пов'язаних із утриманням орендованого приміщення

Який КЕКВ застосовувати для розподілу витрат, отриманих орендодавцем від орендаря на утримання орендованого приміщення – роз'яснення Казначейства.

Який КЕКВ використовувати для витрат, пов'язаних із утриманням орендованого приміщення

Проведення капітального ремонту у 2024 році за бюджетні кошти: чи є обмеження

Правові, економічні та організаційні відносини, пов’язані з передачею в оренду майна, що перебуває в державній та комунальній власності, а також передачею права на експлуатацію такого майна, регулюються Законом України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX (далі – Закон № 157).

Цитата

Оренда – це речове право на майно, відповідно до якого орендодавець передає або зобов’язується передати орендарю майно у користування за плату на певний строк.

Орендар – це фізична або юридична особа, яка на підставі договору оренди бере майно у користування за плату на певний строк.

Орендодавець – це юридична особа, яка на підставі договору оренди передає майно у користування за плату на певний строк.

Частина 1 статті 1 Закону № 157

Договір оренди формується на підставі примірного договору оренди, що затверджується КМУ щодо майна державної власності та представницькими органами місцевого самоврядування щодо майна комунальної власності (ч. 1 ст. 16 Закону № 157). Якщо представницький орган місцевого самоврядування не затвердив примірний договір оренди комунального майна, застосовують примірний договір оренди державного майна.

Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності (далі – примірний договір), затверджує постанова КМУ «Про затвердження примірних договорів оренди державного майна» від 12.08.2020 № 820 (далі – Постанова № 820).

Положення примірного договору передбачають, що протягом п’яти робочих днів з дати укладення примірного договору балансоутримувач зобов’язаний надати орендарю для підписання два примірники договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг орендарю відповідно до примірного договору, затвердженого наказом Фонду державного майна, та/або проєкти договорів із постачальниками комунальних послуг, якщо стосовно об’єкта оренди такими постачальниками комунальних послуг відкриті окремі особові рахунки або якщо окремі особові рахунки були відкриті на попереднього користувача майном (п. 6.5 Постанови № 820).

Відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333 (далі – Інструкція № 333), здійснюються платежі з:

  • оплати експлуатаційних послуг, пов’язаних з утриманням будинків і споруд та прибудинкових територій – за кодом 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)» (пп. 2.2.4 п. 2.2 Інструкції № 333);
  • оплати бюджетними установами (організаціями) комунальних послуг та енергоносіїв, включаючи оплату енергоносіїв для виробничих та громадських потреб, та оплату енергосервісу – за категорією 2270 «Оплата комунальних послуг та енергоносіїв» (пп. 2.2.7 п. 2.2 Інструкції № 333).

Отже, відшкодування орендарем комунальних послуг та енергоносіїв, а також експлуатаційних послуг, пов’язаних з утриманням будинків і споруд та прибудинкових територій, відповідно до укладених договорів на відшкодування таких витрат, здійснюється за зазначеними кодами економічної класифікації видатків.

Джерело: лист Казначейства від 22.02.2024 № 15-12-12/3976

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Попередня оплата в бюджетних установах: умови 2024

З цієї консультації ви дізнаєтеся, за яких умов бюджетна установа може встановити у договорі вимогу про здійснення нею закупівлі за попередньою оплатою. Також ви дізнаєтеся про деякі підводні камені встановлення такої вимоги
2505

Попередня оплата в договорі 2024

Пояснимо, що врахувати, коли встановлюєте попередню оплату у договорі. Наведемо приклади умов договору про попередню оплату. А також роз’яснимо особливості попередньої оплати за газ та електроенергію
5023

Закупівлі за пунктом 13 Особливостей: дорожня карта + оприлюднення підстав

Тримайте дорожню карту та поради, щоб провести закупівлі за пунктом 13 Особливостей. Врахуєте оновлений порядок оприлюднення інформації, зможете обґрунтувати закупівлю та зареєструвати зобов’язання в Казначействі
4316

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді