Уряд ухвалив рішення щодо Реєстру збитків

Кабінет Міністрів підтримав розроблені Мін’юстом постанову та розпорядження, що стосуються Реєстру збитків.

Уряд ухвалив рішення щодо Реєстру збитків

Акт про демонтаж будівель, пошкоджених або зруйнованих внаслідок воєнних дій - бланк

Кабінет міністрів України затвердив два документи, які сприятимуть якісному функціонуванню Міжнародного реєстру збитків, який був створений рішенням Ради Європи та працюватиме в Нідерландах.

Постановою «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 326» від 01 грудня 2023 р. № 1256 вносяться відповідні зміни до Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації, у частині визначення пропозицій України до відповідних органів Реєстру збитків у розрізі категорій збитків, що підлягатимуть компенсації в межах спеціального міжнародного компенсаційного механізму.

«Реєстр збитків є невід’ємною частиною спеціального компенсаційного механізму та першим практичним кроком у його створенні. Станом на сьогодні триває розробка процедур і правил, на підставі яких працюватиме такий Реєстр збитків, у тому числі правил, за якими регулюватимуться процедури прийняття заяв від заявників та розгляду прийнятих заяв. Загалом концепція міжнародного компенсаційного механізму побудована на тому, що російська федерація повинна відповісти за порушення міжнародного права, зокрема перед тими, хто поніс збитки в результаті агресії. Тому передбачається, що той, хто постраждав, звертається за відшкодуванням і така компенсація має надаватися заявнику. Відповідно з метою класифікації застосовується так званий віктимо-центричний підхід, коли система будується навколо постраждалого та його втрат і збитків. передбачає розподіл категорій збитків за трьома основними групами відповідно до суб’єкта», - зазначила заступник Міністра юстиції України Ірина Мудра.

Тому весь розподіл категорій збитків відбувається за трьома основними групами відповідно до суб’єкта:

  • категорія (А) - суб’єкт подання: фізичні особи;
  • категорія (В) - суб’єкт подання: держава Україна, включаючи центральні та місцеві органи державної влади, державні чи підконтрольні установи;
  • категорія (С) - суб’єкт подання: юридичні особи, підприємства, в тому числі державні підприємства, підприємства критичної інфраструктури, фізичні особи - підприємці.

Постанову було прийнято з доопрацюваннями.

Також Уряд прийняв постанову «Про забезпечення розробки технічних вимог для створення програмного забезпечення та передачі права на використання технічних вимог для створення програмного забезпечення Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України».

Постанову розроблено Міністерством юстиції з метою забезпечення здійснення негрошового внеску до Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України, який передбачатиме передачу розроблених технічних вимог для створення програмного забезпечення Реєстру, створеного Резолюцією Комітету Міністрів Ради Європи CM/Res(2023)3 від 12 травня 2023 року.

Тобто, з огляду на те, що Реєстр працюватиме в електронній формі, то Мінцифра та Мін’юст України мають розробити й передати технічні вимоги для створення програмного забезпечення такого Реєстру. Мінцифри також має розробити можливість для українців подавати через Дію заяви про відшкодування збитків або втрат.

Реалізація положень розпорядження сприятиме забезпеченню розробки технічних вимог для створення програмного забезпечення Реєстру збитків (цифрової платформи) в максимально короткі строки.

Джерело: офіційний сайт Мін'юсту, Telegram-канал Дениса Шмигаля

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Дефектний акт — зразок

На балансі кожного замовника перебуває хоча б один основний засіб. Коли настає час ремонтувати його або списати, необхідно оформити документи. Сьогодні розглянемо дефектний акт. Коли, хто та як має його оформити? Роз’яснення, зразок та бланк для вас — у статті
68625

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Закупівля додаткових робіт

Буває, що в процесі виконання договору підряду виникає потреба у додаткових аналогічних роботах, які не передбачав початковий проєкт та які пов’язані з предметом закупівлі основного договору. Дізнайтеся, як без порушень провести таку закупівлю
521

Як запланувати та провести закупівлю ремонту доріг

Замовникам складно знайти інформацію про закупівлю поточного ремонту доріг. Тому ми зібрали ключові аспекти в одній статті. Що буде предметом закупівлі? Якими законодавчими актами керуватися, коли закуповуєте поточний ремонт доріг? На що звернути увагу, щоб не допустити помилки під час закупівлі ремонту доріг?
11898

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді