ДАСУ виявлено порушень та недоліків на понад 220 млн грн під час аудиту територіальної громади Ніжина

Державний фінансовий аудит бюджету Ніжинської територіальної громади за 2020–2022 роки проводили фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Чернігівській області.

Зокрема, аудиторами  проведено 6 ревізій в установах та на підприємствах Ніжина, якими встановлено фінансових порушень на загальну суму 44 млн грн, із них порушень, що призвели до втрат, на суму майже 28 млн грн. Під аудит, зокрема, потрапили місцеві навчальні заклади та лікарні.

За результатами перевірки є зауваження про своєчасно не прийняті управлінські рішення щодо скорочення малокомплектних шкіл (школа без паралельних класів, з невеликою кількістю учнів). З цих причин бюджет отримав додаткове навантаження на суму 16,7 млн грн, а незаповнення посад в освітніх закладах на повну ставку (посадовий оклад) призвело до неефективного використання бюджетних коштів на суму 3,2 млн грн зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також аудитори застерегли, що через несвоєчасну реєстрацію прав власності на земельні ділянки, а також непроведення інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою (дитячих та спортивних майданчиків) є ризики їх незаконного відчуження. Це може привести до втрати активів на суму 13,2 млн грн.

Щодо фінансування закладів охорони здоров’я Ніжинської територіальної громади виявлено такі порушення: мешканцям інших адміністративно-територіальних одиниць України надавалася медична допомога без відшкодування витрат з бюджетів тих громад на суму 3 млн грн. Крім того, КПН «Ніжинський пологовий будинок» не виконав умов  договору, укладеного з Національною службою здоров’я України. З цих причин угоду було розірвано, і відповідно,  припинено фінансування підприємства за програмою медичних гарантій. Витрати пологового будинку розміром 3,1 млн грн у результаті довелося покривати за рахунок коштів міського бюджету.

Також аудиторами виявлено порушення та недоліки щодо розмірів орендної плати та занижених розмірів податків. Зокрема, через встановлені Ніжинською міською радою податкові пільги та незастування розмірів ставок орендної плати на землю та комунальне майно, передбачених законодавством, міський бюджет недоотримав додаткових 78,5 млн грн доходу.

Неефективні витрати коштів на ремонтно-будівельні роботи на суму 3,9 млн грн, які виконувалися тривалий час і не в повному обсязі, за висновками аудиторів, призводять до руйнування об'єктів та до додаткового витрачання бюджетних коштів в майбутньому. Також вони зазначають, що невжиття заходів щодо збереження комунального майна вартістю 2,5 млн грн може призвести до його втрати.

За матеріалами чотирьох ревізій із шести відкриті кримінальні провадження.

Джерело: офіційний сайт ДАСУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4556

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
10151

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13808

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді