Кабмін дозволив у селах та на прифронтових територіях відкривати мобільні аптеки

Внесено зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів).
Отримайте безплатний доступ на цілу добу

Кабмін ухвалив постанову, що дозволяє ліцензіатам з роздрібної торгівлі лікарськими засобами утворювати мобільні аптечні пункти, як структурні підрозділи аптеки, що будуть функціонувати виключно в сільській місцевості, де відсутні аптеки або аптечні пункти, а також в умовах воєнного або надзвичайного стану в межах територій активних бойових дій чи надзвичайних ситуацій.

Встановлено вимоги щодо організації та здійснення ліцензіатами роздрібної торгівлі лікарськими засобами через мобільні аптечні пункти. Визначено умови використання транспортних засобів для провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами через мобільні аптечні пункти.

Створення мобільних аптек дозволить істотно покращити доступ українців до необхідних ліків. У мобільних аптеках діятимуть ті ж правила відпуску ліків, як і в стаціонарних. Відкриття аптек у селах, де ще не має аптечного пункту, на прифронтових територіях, де зруйнована медична та аптечна інфраструктура, дозволить наблизити необхідні ліки до пацієнтів. У першу чергу, йдеться про програму «Доступні ліки», за якою пацієнти безоплатно або з невеликою доплатою отримують препарати для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії. 

У питанні створення мобільних аптек Україна керувалася передовим світовим досвідом. Зокрема, такі аптечні пункти успішно працюють у США.

Джерело: Telegram-канал Тараса Мельничука, фейсбук-сторінка Михайла Радуцького

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4176

Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
27

Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
3995

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді