НАЗК працює над зменшенням корупційних ризиків під час відбудови України

Заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Ярослав Любченко розповів, що НАЗК проводить антикорупційну експертизу проєктів нормативно-правових актів для зменшення корупційних ризиків під час відбудови та відшкодування збитків через війну.
РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ

Зокрема, Національним агентством з питань запобігання корупції проведено аналіз низки законопроєктів і проєктів постанов Уряду. Поміж них  –  законопроєкт №7198 щодо компенсації за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, а також законопроєкт №7385 про компенсацію шкоди, завданої потерпілому внаслідок збройної агресії рф. У цих проєктах законів виявлено низку корупціогенних факторів і надано рекомендації розробникам для їх усунення. 

Заступник Голови НАЗК зауважив, що також проведено аналіз Плану відновлення та надано понад 50 рекомендацій Національній раді з відновлення України від наслідків війни. Це пропозиції до:

  • 8 розділів щодо відновлення та розвитку економіки;
  • інфраструктури;
  • будівництва;
  • містобудування;
  • модернізації міст і регіонів України;
  • розвитку військово-промислового комплексу;
  • аудиту збитків тощо. 

За словами заступника Голови НАЗК, для відновлення економіки передусім необхідно підвищити прозорість процедур приватизації, доступу до публічної інформації про суб’єктів господарювання, впроваджувати корпоративну реформу. 

«Ми постійно аналізуємо інструменти та механізми, які пропонує держава для громадян і бізнесу. Правила мають бути зрозумілими й однаковими для всіх, аби не було зловживань з боку держави, а бізнес міг розвиватися. Важливо запроваджувати процедури запобігання корупції та дотримуватися принципів доброчесності, адже без цього Україні буде складно отримати допомогу партнерів для відбудови та залучати інвестиції», – зазначив Ярослав Любченко. 

Він нагадав, що виконання Антикорупційної стратегії та Державної антикорупційної програми на 2023-2025 рр. допоможе мінімізувати корупційні ризики в пріоритетних сферах життя країни.  

Організатори форуму – Торгово-промислова палата України (ТПП), Програма розвитку ООН в Україні.

Джерело: офіційний сайт НАЗК

Ілона Тарнопольська головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»
Ви щоденно стикаєтеся зі складними робочими ситуаціями. Ми ж – щоденно допомагаємо їх вирішувати. Тож заходьте в Систему, щоб швидко отримати рішення своєї ситуації

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4176

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9795

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13313

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді