В системі Prozorro буде реалізовано механізм для звітування про оборонні закупівлі

Відповідно до змін в Законі України «Про оборонні закупівлі», до 23 квітня 2023 року в системі Prozorro буде реалізовано механізм для звітування про оборонні закупівлі.

contract.jpg

Визначаємо очікувану вартість для поточного ремонту

24 березня 2023 року наберуть чинності зміни до Закону України «Про оборонні закупівлі» (далі Закон).

Відтепер, відповідно до змін в Законі на період дії правового режиму воєнного стану в разі здійснення закупівлі без використання електронної системи закупівель, державні оборонні замовники та військові частини повинні будуть звітувати про свої закупівлі в системі Prozorro, якщо:

  • вартість предмета закупівлі для товарів і послуг оборонного призначення, інших товарів і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень; 
  • вартість предмета закупівлі для робіт оборонного призначення та робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони – 1,5 мільйона гривень.  

Наголошуємо, що ці зміни не стосуються закупівель:

  • товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю;
  • озброєння;
  • військової і спеціальної техніки;
  • боєприпасів та їх складових частин;
  • послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин.

Натомість потрібно буде звітувати про закупівлі харчування, речового майна, ремонтів тощо.

Державний замовник (служба державного замовника, військова частина) оприлюднює в ЕСЗ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ протягом 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

Відповідно до Закону, до 23 квітня 2023 року в системі Prozorro буде реалізовано механізм для звітування про оборонні закупівлі. Новий інструмент дозволить замовникам оприлюднювати звіти про свої закупівлі, при цьому не вказуючи чутливу для ворога інформацію.

Звіт має містити:

  • назву державного замовника (службу державного замовника, військову частину); 
  • назву предмета закупівлі та код за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися щодо кожного лота);
  • ціну за одиницю товару та одиницю його виміру;
  • назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів); 

Головне

З 23 квітня 2023 року замовники матимуть звітувати про свої закупівлі для потреб оборони. Це можна зробити упродовж 10 днів з дня укладання договору.

Крім того, Законом передбачено, що замовники мають прозвітувати про свої попередні контракти, укладені у період з 24 лютого 2022 року до дати набрання чинності змін до Закону. Це потрібно зробити у період з 23 квітня до 22 червня 2023 року.

У випадку закупівель послуг із харчування потрібно буде опублікувати калькуляцію їх складових, зокрема вказати ціну окремих продуктів та послуг.

В Prozorro переконані, що публікація цін за одиницю в оборонних закупівель — це перший, але важливий крок до прозорості в цій сфері, що допоможе забезпечити довіру суспільства та краще задовольняти потреби захисників та захисниць.

Джерело: фейсбук-сторінка Prozorro 

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Закупівля за договором керованого доступу

Закон про публічні закупівлі не поширюється на придбання за договором керованого доступу, однак є вимога оприлюднити звіт. Що врахувати під час закупівлі ліків за договором керованого доступу - пояснюємо
162

Звіт про виконання договору 2024

Пояснимо, коли та як замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про виконання договору про закупівлю. Дізнайтеся ключові аспекти звітування за видами закупівель, вимоги та строки оприлюднення звітності
56008

Що врахувати закупівельнику наприкінці грудня 2023-го: 6 гарячих справ

Кінець року — завжди виклик для закупівельників. Треба не тільки завершити рік, а й розпочати закупівлі на наступний. Розгляньмо основні гарячі справи, щоб завершити 2023 рік та забезпечити потреби на початку 2024-го року
457

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді