НКРЕКП затвердила зміни до Правил роздрібного ринку електричної енергії

Автор
головний редактор порталу «Держзакупівлі»
Відповідно до законів України «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» НКРЕКП постановою від 31.01.2023 року № 203 затвердила зміни до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП, від 14 березня 2018 року № 312.

Зміни у Правилах роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312 (далі — Правила), торкнулися, зокрема, непобутових споживачів.

Серед змін — нова форма акта про порушення. Відтепер такий акт не буде підставою для визначення обсягу та вартості необлікованої електроенергії.

 

 

В акті про порушення, крім змісту виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти Правил, зазначатимуть ЕІС код майданчика комерційного обліку, за якою виявлено порушення (за наявності), та у разі виявлення порушень, зазначених у пункті 8.4.2 глави 8.4 розділу VIII Правил.

Тож, тепер Правила визначають, що:

  • споживачі електроенергії не зобов’язані відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового використання електроенергії;
  • посвідчувати особу споживача системи на місці виявлення порушення для оформлення акта про порушення не обов’язково. Замість цього в акті про порушення можуть вказати особу, яка допустила представників оператора системи на об'єкт (територію) споживача для проведення перевірки. Відмову особи фіксуватимуть відеозйомкою та зазначатимуть про це в акті.

Також НКРЕКП змінено порядок визначення середньої вартості витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години (кВт•год) електричної енергії на компенсацію незапланованих втрат електричної енергії, її передачі та розподілу протягом i-того календарного місяця (цінового періоду) (грн/кВт•год).

Відтепер середню вартість витрат оператора системи на купівлю однієї кіловат-години електроенергії на компенсацію незапланованих її втрат, передачі та розподілу протягом i-того календарного місяця/цінового періоду визначають з огляду на суму середньої ціни купівлі електроенергії оператором системи на балансуючому ринку та тарифів на послуги з передачі та розподілу електроенергії  протягом цього періоду.

Зміни набули чинності 02.02.2023.

Джерело: постанова НКРЕКП «Про затвердження Змін до Правил роздрібного ринку електричної енергії» від 31.01.2023 № 203

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4214

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9820

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13355

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді