Витрати на купівлю природного газу для потреб компаній Укрзалізниці скоротились на 25%

Компанія-трейдер «Укрзалізниця» – «Енерго Збут Транс» – в січні 2023 року вперше закупила природній газ для потреб виробничих підприємств компанії без участі приватних посередників.

При цьому, як повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, вартість газу вийшла на понад 25% нижчою у порівнянні з цінами, за якими підприємства структури АТ «Укрзалізниця» купували природній газ наприкінці минулого року через приватних постачальників.

Нова вартість склала 18,6 тисячі гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ).

«В умовах повномасштабної війни ефективне управління ресурсами держпідприємств, зокрема таким стратегічним як Укрзалізниця, є питанням обороноздатності держави. Тому ми працюємо над тим, щоб процес закупівель був максимально прозорим та давав реальну економію. Для цього ми вже усунули зайвих посередників та спростили процедури закупівель Укрзалізницею електрики та нафтопродуктів, а також завершуємо ці процедури для природного газу. Завдяки цьому вивільнили додаткові кошти, які Укрзалізниця направила на розвиток власної інфраструктури та парку рухомого складу» – прокоментував Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Реалізація зазначених підходів, ключовою вимогою до яких є прозорість та відсутність будь-яких посередників, вже у найближчій перспективі дозволить зекономити суттєві обсяги коштів державного АТ «Укрзалізниця» для придбання енергетичних ресурсів. Наступним кроком компанії стануть прямі закупівлі природного газу у видобувників вже безпосередньо для потреб самого АТ «Укрзалізниця».

Нагадаємо, що в 2021 році Укрзалізниці було дозволено закуповувати електроенергію у Енергоатома та інших суб'єктів Державної генерації на період до 3-х років за спеціальною спрощеною процедурою.

Окрім цього, в 2022 році Уряд дозволив Укрзалізниці здійснювати напряму закупівлю нафтопродуктів за зовнішньоекономічними договорами.

Ці рішення дозволили значно знизити витрати Укрзалізниці на придбання енергоносіїв та розв’язати проблему дефіциту пального, спровоковану російськими обстрілами.

Джерело: офіційний сайт Мінінфраструктури

 

 

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
128

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
200

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14779

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6059

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді