За цькування на роботі штрафуватимуть

Системний тиск на працівника і цькування на роботі тепер законодавчо заборонені.

Парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт №5748, який дає визначення поняттю «мобінг» та закріплює заборону вчинення стосовно працівника дій, що принижують честь, гідність та ділову репутацію.

Про це розповіла народна депутатка, членкиня Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

«В Україні є доволі велика кількість випадків, коли люди на роботі потерпають від системних цькувань, образ, психологічного чи економічного тиску. Це явище, фіксується в усьому світі і давно вже врегульовано в більшості демократичних держав. Нарешті Україна також ухвалила відповідний законопроєкт. Тож тепер усі наші громадяни, які перебувають у трудових відносинах, мають розуміти, що вони перебувають під захистом закону, коли їх на робочому місці систематично  ображають, принижують, безпідставно обмежують їх у виплатах або змінюють робоче місце, внаслідок чого працівники часто вимушені змінювати роботу. При цьому враховується тиск і через соцмережі», - пояснила парламентарій.

«Також тепер на законодавчому рівні передбачено обов’язок роботодавців сприяти тому, щоб у трудових колективах була продуктивна робоча позитивна атмосфера, де кожен працівник мав би можливість розкритися й бути максимально ефективним і для свого підприємства, і для всієї країни», - наголосила народна депутатка.

Отже, Закон визначає мобінг як діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його ділової репутації у формі:

  • психологічного та економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів е-комунікацій;
  • створення щодо нього напруженої, ворожої, образливої атмосфери, що змушує особу недооцінювати власну професійну придатність.

Документ зобов’язує роботодавця:

  • вживати заходів для забезпечення безпеки і захисту фізичного та психічного здоров’я працівників;
  • проводити профілактику ризиків і напруги на робочому місці;
  • проводити інформаційні, навчальні та організаційні заходи із запобігання та протидії мобінгу (цькування).

Окрім того, Закон запроваджує адміністративну відповідальність за систематичне застосування до працівника різних форм мобінгу. Передбачає умови, за яких роботодавець має відшкодувати моральну шкоду працівнику, який зазнав мобінгу.

Працівникові, який вирішив звільнитися через мобінг, Закон гарантує виплату вихідної допомоги у розмірі щонайменше тримісячного середнього заробітку коштом роботодавця.

Крім того, 06.09.2022 року Рада прийняла за основу законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці» (№ 5749), який запроваджує адміністративне покарання за мобінг:

  • штраф від 1700 до 2550 грн або громадські роботи від 20 до 40 годин;
  • за те саме порушення, вчинене групою осіб, або повторний випадок цькування упродовж року — штраф від 3400 до 5100 грн або громадські роботи від 40 до 60 годин.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

 

 

 

 

 

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4209

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9815

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13345

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді