Лікарських засобів та обладнання на 2022 рік закуплено на 90%

Навіть в умовах війни МОЗ вдалося здійснити централізовані закупівлі лікарських засобів та обладнання на 2022 рік відповідно до плану.

Про це розповів заступник Міністра охорони здоров‘я Петро Ємець під час засідання Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Так, вже здійснено центральних закупівель та укладено договорів на придбання ліків і медичного обладнання на 6,2 млрд грн, що складає 90% від передбачуваного плану на 2022 рік за номенклатурними позиціями. 10%, що залишились, — на стадії проведення тендерів чи укладання договорів.

«Централізовані закупівлі ліків та медобладнання на поточний рік перебувають на завершальному етапі, — повідомив Петро Ємець. — Зокрема, за 13 напрямами централізованого забезпечення закупівлі завершені повністю. Ще за 14 здійснені на 75-95%».

Загалом лікарських засобів закуплено на 4,9 млрд грн, обладнання — на 1,3 млрд. Зокрема, придбано:

  • обладнання для неонатального скринінгу;
  • наркозно-дихальні апарати;
  • апарати штучної вентиляції легень;
  • системи С-дуга;
  • комп’ютерні томографи;
  • ендоскопічні системи;
  • обладнання для НДСЛ «Охматдит».

За підсумками закупівель цього року МОЗ та Національна агенція «Медичні закупівлі України» розраховують зекономити близько 1 млрд грн. Ці кошти планується направити на закупівлі ліків за договорами керованого доступу (ДКД). Ця процедура дозволяє вести перемовини щодо придбання ексклюзивних ліків безпосередньо з виробниками на умовах конфіденційності та сплачувати в декілька разів меншу вартість, ніж у разі звичайних закупівель. Наразі МОЗ проводить перемовини щодо придбання понад 10 препаратів (СМА, інші орфанні захворювання, онкологія).

Слід зазначити, що постачання ліків, придбаних у 2022 році, вже розпочалося і триватиме до березня. При цьому на деякі групи медпрепаратів, як, наприклад, доросла та дитяча онкологія, постачання ліків прискорюють, аби не виникло дефіциту ліків у медзакладах. Це дозволить безперервно забезпечувати пацієнтів необхідними лікарськими засобами, що вкрай важливо в умовах війни.

Джерело: офіційний сайт МОЗ

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
126

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14726

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6050

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді