Закупівля виробів медичного призначення

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Ключові аспекти закупівлі виробів медичного призначення ➤ Порядок визначення предмету закупівлі медичних виробів ➤

Медичні вироби та лікарські засоби не тотожні поняття. Закупівлю останніх ми детально розкрили у статті «Предмет закупівлі лікарських засобів: як визначити».

Тепер згадаємо, що ж таке вироби медичного призначення?

ДК 2015: як користуватися автоматизованим пошуком

Порядок визначення предмету закупівлі медичних виробів

Предмет закупівлі медвиробів в Україні визнається у загальному порядку, який передбачений у наказі Мінекономіки від 15.04.2020 № 708, а саме — за четвертим знаком Єдиного закупівельного словника (ДК 021:2015).

Найчастіше використовують четвертий знак за групою «33100000-1 Медичне обладнання».

Зверніть увагу, що наказ Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082 встановлює додаткові умови заповнення інформації в електронних полях у разі закупівлі медвиробів. Для їх виконання вам знадобиться національний класифікатор НК НК 024:2023 «Класифікатор медичних виробів НК 024:2023», затверджений наказом Мінекономіки від 05.02.2019 № 159 (далі — Класифікатор). 

Класифікатор розроблений з метою уніфікації технічної, економічної інформації, ідентифікації медичних виробів у відповідності до системи загальновизнаних міжнародних дескрипторів.

Це систематизований перелік найменованих об’єктів, кожному з яких у відповідність присвоєний унікальний код. Він застосовується в автоматизованих системах управління й обробки інформації та гармонізований з міжнародною номенклатурою медичних виробів Global Medical Device Nomenclature (далі — GMDN). Так, у ЕСЗ має бути зазначений код та назву медвиробу відповідно до Класифікатора.

Важливо! Під час закупівлі двох і більше медвиробів замовник зобов’язаний зазначити код та назву кожного такого медвиробу. 

Отримайте безплатний доступ на цілу добу

Нормативне регулювання закупівель виробів медичного призначення

В Україні діють:

В основі Технічного регламенту № 753 — Директива Ради ЄС від 14.06.1993 № 93/42ЄЕС. Дія цього Регламенту поширюється на медичні вироби та допоміжні засоби до них (далі — медичні вироби). Для цілей цього Технічного регламенту допоміжні засоби розглядаються як медичні вироби.

Технічний регламент № 753 поділяє медичні вироби на три класи згідно із встановленими критеріями у додатку 2 цього Регламенту.

Крім того, діють окремі умови до визначення медичних виробів з огляду на їх взаємодію з лікарськими засобами. Вкотре наголошуємо, що замовнику слід розрізняти, коли медичний виріб визначається саме виробом, а коли — лікарським засобом.

Головним критерієм під час віднесення виробу до лікарських засобів або до медичних виробів є основний принцип дії виробу.

Якщо медичний виріб призначений для введення в організм людини лікарського засобу, на такий виріб теж поширюються вимоги Технічного регламенту № 753.

Закупівля виробів медичного призначенняПроте, якщо зазначений медичний виріб введений в обіг таким чином, що медичний виріб і лікарський засіб утворюють єдиний цілісний виріб, і медичний виріб призначений виключно для застосування у відповідному поєднанні та не призначений для повторного використання, такий виріб є об’єктом регулювання Закону України «Про лікарські засоби», тобто у цьому випадку медичний виріб розглядається як лікарський засіб.

Якщо медичні вироби містять як невід’ємну частину речовину, що в разі її окремого використання може розглядатися як лікарський засіб і дія якої на організм є допоміжною щодо дії медичного виробу, такі медичні вироби підлягають оцінці відповідності та введенню в обіг відповідно до Технічного регламенту № 753.

Аналогічно, якщо медичні вироби містять як невід’ємну частину речовину, що в разі окремого використання може розглядатися як складова лікарського засобу або як лікарський засіб, отриманий з крові або плазми крові людини, і дія якої на організм є допоміжною щодо дії медичного виробу. Такі медичні вироби підлягають оцінці відповідності та введенню в обіг як медичні вироби відповідно до Технічного регламенту № 753.

Важливо під час закупівлі медичних виробів правильно встановити технічні вимоги до них в тендерній документації. Адже, введення в обіг та/або в експлуатацію медичних виробів дозволяється тільки в разі, коли вони повністю відповідають вимогам Технічного регламенту № 753, за умови належного постачання, встановлення, технічного обслуговування та застосування їх за призначенням.

⚡ Скачайте зразок тендерної документації на закупівлю товару (за новою редакцією Особливостей)

На більшість медичних виробів (виключення — виготовлені на замовлення або призначені для клінічних досліджень), що вважаються такими, що відповідають вимогам Технічного регламенту № 753, перед введенням їх в обіг повинно бути нанесено маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Ці вимоги узгоджуються з вимогами частини 3 статті 23 Закону № 922, а саме: 

«...у разі встановлення екологічних чи інших характеристик товару, роботи чи послуги замовник повинен в тендерній документації зазначити, які маркування, протоколи випробувань або сертифікати можуть підтвердити відповідність предмета закупівлі таким характеристикам».

Вимоги до маркування знаком відповідності медичних виробів встановлені у Технічному регламенті № 753.

На медичні вироби (крім тих, що виготовлені на замовлення або призначені для клінічних досліджень) перед введенням їх в обіг повинно бути нанесено маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Вимоги до маркування знаком відповідності технічним регламентам зазначені в додатку 11 Технічного регламенту № 753. 

Маркування знаком відповідності технічним регламентам наноситься за рішенням виробника на медичний виріб або на його упаковку, а також на інструкцію із застосування медичного виробу, якщо така інструкція є обов’язковою. Таке маркування повинно бути добре видимим, розбірливим і не має стиратися. Маркування знаком відповідності технічним регламентам може наноситися на етикетку медичного виробу.

Знак відповідності технічним регламентам застосовується відповідно до опису національного знака відповідності, затвердженого у постанові КМУ від 29.11.2001 № 1599.

Якщо знак зменшується або збільшується, повинні бути дотримані відповідні пропорції.

Розмір знака відповідності технічним регламентам не може бути меншим ніж 5 міліметрів. Визначений мінімальний розмір може бути зменшено для малогабаритних виробів.

Поряд із знаком відповідності технічним регламентам зазначається ідентифікаційний номер органу з оцінки відповідності, відповідального за проведення окремих процедур (у разі їх проведення).

Крім того, Технічний регламент № 753 містить порядок та умови коли та кому складати декларацію про відповідність, що є необхідною для введення медичного виробу в обіг. Ці вимоги відрізняються в залежності від  класу, до якого належить медичний виріб.

Дія цього Технічного регламенту № 754 поширюється на медичні вироби для діагностики in vitro та їх допоміжні засоби (далі — вироби). Для цілей цього Технічного регламенту допоміжні засоби розглядаються як медичні вироби для діагностики in vitro.

Цей Технічний регламент розроблений на основі Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС від 27.10.1998 № 98/79/ЄЕС щодо медичних виробів для діагностики in vitro.

Медичний виріб для діагностики in vitro — медичний виріб, зокрема реагент, калібратор, контрольний матеріал, набір, інструмент, апаратура, обладнання або система, що застосовуються як окремо, так і в поєднанні між собою і що призначені виробником для застосування in vitro для дослідження зразків, зокрема зразків крові і тканин, отриманих з організму людини виключно (або з основною метою) для одержання інформації:

  • щодо фізіологічного або патологічного стану;

  • щодо вродженої аномалії;

  • для визначення безпеки і сумісності з потенціальними реципієнтами;

  • для моніторингу терапевтичних заходів.

Контейнери для зразків — медичні вироби (вакуумовані або ні), спеціально призначені виробником для первинного захисту і зберігання зразків, отриманих з організму людини з метою діагностичного дослідження in vitro.

Медичні вироби загальнолабораторного призначення не є медичними виробами для діагностики in vitro, якщо такі вироби за своїми характеристиками не призначені виробником спеціально для використання під час діагностичного дослідження in vitro.

Відповідні вироби передбачають:

  • декларацію про відповідність;
  • технічну документацію;
  • рішення та сертифікати органів з оцінки відповідності.

Маркування знаком відповідності технічним регламентам № 754 наноситься на інструкцію із застосування медичного виробу, якщо така інструкція є обов’язковою, і на зовнішню упаковку, а також у разі можливості на медичний виріб. Зазначене маркування повинно бути добре видимим, розбірливим і не повинно стиратися. Маркування знаком відповідності технічним регламентам може наноситися на етикетку медичного виробу.

Маркування знаком відповідності технічним регламентам супроводжується ідентифікаційним номером органу з оцінки відповідності.

Дія Технічного регламенту № 755 поширюється на активні медичні вироби, які імплантують.

Цей Технічний регламент розроблений на основі Директиви Ради ЄС від 20.06.1990 № 90/385/ЄЕС щодо наближення законодавства держав-членів у частині активних медичних виробів, які імплантують.

Активний медичний виріб, який імплантують (далі — виріб), — активний медичний виріб, призначений для повного або часткового введення в тіло пацієнта хірургічним чи іншим медичним шляхом або через природний отвір, що повинен залишатися в тілі після закінчення процедури введення.

Зважте, що активний медичний виріб — будь-який медичний виріб, робота якого залежить від наявності джерела електричної енергії або будь-якого іншого джерела енергії, крім безпосередньо генерованої людським організмом або силою тяжіння (гравітації).

Маркування знаком відповідності технічним регламентам № 755 наноситься на стерильну упаковку медичного виробу, на інструкцію із застосування медичного виробу, якщо така інструкція є обов’язковою, та на зовнішню упаковку у разі її наявності.

Інші вимоги до маркування аналогічні вимогам попереднього регламенту  № 754. 

Отже, замовнику, щоб вдало здійснити закупівлю медичних виробів, необхідно:

  • вивчити Технічні регламенти;

  • розуміти, що є медичними виробами і не плутати їх з лікарськими засобами;

  • правильно класифікувати медвиріб, який він закуповує;

  • залежно від класу медвиробу встановити вимоги в тендерній документації.

Медичні вироби та лікарські засоби не тотожні поняття. Закупівлю останніх ми детально розкрили у статті «Закупівля лікарських засобів».

Тепер згадаємо, що ж таке вироби медичного призначення?

Порядок визначення предмету закупівлі медичних виробів

Предмет закупівлі медвиробів в Україні визнається у загальному порядку, який передбачений у наказі Мінекономіки від 15.04.2020 № 708, а саме — за четвертим знаком Єдиного закупівельного словника (ДК 021:2015).

Найчастіше використовують четвертий знак за групою «33100000-1 Медичне обладнання».

Зверніть увагу, що наказ Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082 встановлює додаткові умови заповнення інформації в електронних полях у разі закупівлі медвиробів. Для їх виконання вам знадобиться національний класифікатор НК НК 024:2023 «Класифікатор медичних виробів НК 024:2023», затверджений наказом Мінекономіки від 05.02.2019 № 159 (далі — Класифікатор). 

Класифікатор розроблений з метою уніфікації технічної, економічної інформації, ідентифікації медичних виробів у відповідності до системи загальновизнаних міжнародних дескрипторів.

Це систематизований перелік найменованих об’єктів, кожному з яких у відповідність присвоєний унікальний код. Він застосовується в автоматизованих системах управління й обробки інформації та гармонізований з міжнародною номенклатурою медичних виробів Global Medical Device Nomenclature (далі — GMDN). Так, у ЕСЗ має бути зазначений код та назву медвиробу відповідно до Класифікатора.

Важливо! Під час закупівлі двох і більше медвиробів замовник зобов’язаний зазначити код та назву кожного такого медвиробу. 

Нормативне регулювання закупівель виробів медичного призначення

В Україні діють:

В основі Технічного регламенту № 753 — Директива Ради ЄС від 14.06.1993 № 93/42ЄЕС. Дія цього Регламенту поширюється на медичні вироби та допоміжні засоби до них (далі — медичні вироби). Для цілей цього Технічного регламенту допоміжні засоби розглядаються як медичні вироби.

Технічний регламент № 753 поділяє медичні вироби на три класи згідно sз встановленими критеріями у додатку 2 цього Регламенту.

Крім того, діють окремі умови до визначення медичних виробів з огляду на їх взаємодію з лікарськими засобами. Вкотре наголошуємо, що замовнику слід розрізняти, коли медичний виріб визначається саме виробом, а коли — лікарським засобом.

Головним критерієм під час віднесення виробу до лікарських засобів або до медичних виробів є основний принцип дії виробу.

Якщо медичний виріб призначений для введення в організм людини лікарського засобу, на такий виріб теж поширюються вимоги Технічного регламенту № 753.

Проте, якщо зазначений медичний виріб введений в обіг таким чином, що медичний виріб і лікарський засіб утворюють єдиний цілісний виріб, і медичний виріб призначений виключно для застосування у відповідному поєднанні та не призначений для повторного використання, такий виріб є об’єктом регулювання Закону України «Про лікарські засоби», тобто у цьому випадку медичний виріб розглядається як лікарський засіб.

Якщо медичні вироби містять як невід’ємну частину речовину, що в разі її окремого використання може розглядатися як лікарський засіб і дія якої на організм є допоміжною щодо дії медичного виробу, такі медичні вироби підлягають оцінці відповідності та введенню в обіг відповідно до Технічного регламенту № 753.

Аналогічно, якщо медичні вироби містять як невід’ємну частину речовину, що в разі окремого використання може розглядатися як складова лікарського засобу або як лікарський засіб, отриманий з крові або плазми крові людини, і дія якої на організм є допоміжною щодо дії медичного виробу. Такі медичні вироби підлягають оцінці відповідності та введенню в обіг як медичні вироби відповідно до Технічного регламенту № 753.

Важливо під час закупівлі медичних виробів правильно встановити технічні вимоги до них в тендерній документації. Адже, введення в обіг та/або в експлуатацію медичних виробів дозволяється тільки в разі, коли вони повністю відповідають вимогам Технічного регламенту № 753, за умови належного постачання, встановлення, технічного обслуговування та застосування їх за призначенням.

На більшість медичних виробів (виключення — виготовлені на замовлення або призначені для клінічних досліджень), що вважаються такими, що відповідають вимогам Технічного регламенту № 753, перед введенням їх в обіг повинно бути нанесено маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Ці вимоги узгоджуються з вимогами частини 3 статті 23 Закону № 922, а саме: 

«...у разі встановлення екологічних чи інших характеристик товару, роботи чи послуги замовник повинен в тендерній документації зазначити, які маркування, протоколи випробувань або сертифікати можуть підтвердити відповідність предмета закупівлі таким характеристикам».

Вимоги до маркування знаком відповідності медичних виробів встановлені у Технічному регламенті № 753.

На медичні вироби (крім тих, що виготовлені на замовлення або призначені для клінічних досліджень) перед введенням їх в обіг повинно бути нанесено маркування знаком відповідності технічним регламентам.

Вимоги до маркування знаком відповідності технічним регламентам зазначені в додатку 11 Технічного регламенту № 753. 

Маркування знаком відповідності технічним регламентам наноситься за рішенням виробника на медичний виріб або на його упаковку, а також на інструкцію із застосування медичного виробу, якщо така інструкція є обов’язковою. Таке маркування повинно бути добре видимим, розбірливим і не має стиратися. Маркування знаком відповідності технічним регламентам може наноситися на етикетку медичного виробу.

Знак відповідності технічним регламентам застосовується відповідно до опису національного знака відповідності, затвердженого у постанові КМУ від 29.11.2001 № 1599.

Якщо знак зменшується або збільшується, повинні бути дотримані відповідні пропорції.

Розмір знака відповідності технічним регламентам не може бути меншим ніж 5 міліметрів. Визначений мінімальний розмір може бути зменшено для малогабаритних виробів.

Поряд із знаком відповідності технічним регламентам зазначається ідентифікаційний номер органу з оцінки відповідності, відповідального за проведення окремих процедур (у разі їх проведення).

Крім того, Технічний регламент № 753 містить порядок та умови коли та кому складати декларацію про відповідність, що є необхідною для введення медичного виробу в обіг. Ці вимоги відрізняються в залежності від  класу, до якого належить медичний виріб.

Дія цього Технічного регламенту № 754 поширюється на медичні вироби для діагностики in vitro та їх допоміжні засоби (далі — вироби). Для цілей цього Технічного регламенту допоміжні засоби розглядаються як медичні вироби для діагностики in vitro.

Цей Технічний регламент розроблений на основі Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС від 27.10.1998 № 98/79/ЄЕС щодо медичних виробів для діагностики in vitro.

Медичний виріб для діагностики in vitro — медичний виріб, зокрема реагент, калібратор, контрольний матеріал, набір, інструмент, апаратура, обладнання або система, що застосовуються як окремо, так і в поєднанні між собою і що призначені виробником для застосування in vitro для дослідження зразків, зокрема зразків крові і тканин, отриманих з організму людини виключно (або з основною метою) для одержання інформації:

  • щодо фізіологічного або патологічного стану;

  • щодо вродженої аномалії;

  • для визначення безпеки і сумісності з потенціальними реципієнтами;

  • для моніторингу терапевтичних заходів.

Контейнери для зразків — медичні вироби (вакуумовані або ні), спеціально призначені виробником для первинного захисту і зберігання зразків, отриманих з організму людини з метою діагностичного дослідження in vitro.

Медичні вироби загальнолабораторного призначення не є медичними виробами для діагностики in vitro, якщо такі вироби за своїми характеристиками не призначені виробником спеціально для використання під час діагностичного дослідження in vitro.

Відповідні вироби передбачають 

декларацію про відповідність;

технічну документацію;

рішення та сертифікати органів з оцінки відповідності.

Маркування знаком відповідності технічним регламентам № 754 наноситься на інструкцію із застосування медичного виробу, якщо така інструкція є обов’язковою, і на зовнішню упаковку, а також у разі можливості на медичний виріб. Зазначене маркування повинно бути добре видимим, розбірливим і не повинно стиратися. Маркування знаком відповідності технічним регламентам може наноситися на етикетку медичного виробу.

Маркування знаком відповідності технічним регламентам супроводжується ідентифікаційним номером органу з оцінки відповідності.

Дія Технічного регламенту № 755 поширюється на активні медичні вироби, які імплантують.

Цей Технічний регламент розроблений на основі Директиви Ради ЄС від 20.06.1990 № 90/385/ЄЕС щодо наближення законодавства держав-членів у частині активних медичних виробів, які імплантують.

Активний медичний виріб, який імплантують (далі — виріб), — активний медичний виріб, призначений для повного або часткового введення в тіло пацієнта хірургічним чи іншим медичним шляхом або через природний отвір, що повинен залишатися в тілі після закінчення процедури введення.

Зважте, що активний медичний виріб — будь-який медичний виріб, робота якого залежить від наявності джерела електричної енергії або будь-якого іншого джерела енергії, крім безпосередньо генерованої людським організмом або силою тяжіння (гравітації).

Маркування знаком відповідності технічним регламентам № 755 наноситься на стерильну упаковку медичного виробу, на інструкцію із застосування медичного виробу, якщо така інструкція є обов’язковою, та на зовнішню упаковку у разі її наявності.

Інші вимоги до маркування аналогічні вимогам попереднього регламенту  № 754. 

Отже, замовнику, щоб вдало здійснити закупівлю медичних виробів, необхідно:

  • вивчити Технічні регламенти;

  • розуміти, що є медичними виробами і не плутати їх з лікарськими засобами;

  • правильно класифікувати медвиріб, який він закуповує;

  • залежно від класу медвиробу встановити вимоги в тендерній документації.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді