Затверджено Порядок обміну інформацією у сфері обігу лікарських засобів та медичних виробів

З метою безпеки споживачів затверджено «Порядок обміну інформацією між Міністерством охорони здоров’я України, державним підприємством «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України» та Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками у сфері обігу лікарських засобів та медичних виробів».
Обрати ▶

Порядком визначаються особливості обміну інформацією між зазначеними інституціями. Так, Держлікслужба подає до МОЗ та Держцентру:

  • дані про заборону та відновлення обігу лікарських засобів; 
  • інформацію про відсутність ефективності ліків, про виявлені критичні порушення або фальсифікацію;
  • результати проведення перевірок відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам GMP та додержання ліцензійних умов виробництва. 

Крім того, якість лікарських засобів та їх виробництва корелюється з міжнародними стандартами, а саме: з Європейською Фармакопеєю, Фармакопеями Японії та США, з даними Європейського директорату з якості лікарських засобів (EDQM) та Системи співробітництва фармацевтичних інспекцій (PIC/S). 

Встановлюється також взаємодія лабораторій Держлікслужби і Центру та здійснення інформаційного обміну між ними.

Також затверджений Порядок регламентує механізм обміну документами та інформацією, що дозволить оптимізувати взаємодію між МОЗ, Держлікслужбою та Центром. Така взаємодія гарантуватиме швидке  відстеження та виявлення субстандартних та неякісних лікарських засобів та медичних виробів задля безпеки споживачів.

Джерело: офіційний сайт МОЗ

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4209

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
9815

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13345

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді