Чи потрібно проходити тестування УО відповідно до постанови №1178

Внаслідок запровадження КМУ нових особливостей проведення публічних закупівель на час воєнного стану Постановою №1178, розбираємось, чи варто УО проходити тестування для проведення відповідних закупівель.

Постанова №1178 передбачає, що проводити закупівлі, вартість яких перевищує порогові значення, можуть лише уповноважені особи. Це стосується як відкритих торгів з особливостями, так і запиту ціни пропозицій у Prozorro Market.

Зараз пороги становлять:

  • 100 тис. грн для товарів і послуг;
  • 200 тис. грн для поточного ремонту;
  • 1,5 млн грн для робіт.

Відповідно до Постанови, Замовники будуть проводити кілька типів процедур закупівель. Для початку слід розібратись із очікуваною вартістю.

Якщо очікувана вартість є меншою за 100 тис. грн., для товарів та послуг, 200 тис. грн для поточного ремонту та 1,5 млн. для робіт, можна проводити:

  • пряму закупівлю через електронний каталог;
  • спрощену по Наказу 10;
  • звіт про договір про закупівлю.

Отже, якщо ваша закупівля перевищує 100 тис. грн. для товарів та послуг, 200 тис. грн для поточного ремонту та 1,5 млн. для робіт, можна проводити:

  • відкриті торги із особливостями;
  • запит ціни пропозиції;
  • закупівлю шляхом укладення рамкових угод;
  • звіт про договір про закупівлю, лише за наявності наведених підстав в Постанові.

Якщо ж очікувана вартість є меншою за 100 тис. грн., для товарів та послуг, 200 тис. грн для поточного ремонту та 1,5 млн. для робіт, ви можете проводити:

Для проведення закупівель, вартість яких перевищує 100 тис. грн. для всіх видів закупівель, що перераховані вище, уповноважені особи повинні обов’язково пройти тест на підтвердження знань закупівельного законодавства.

Проходити тестування НЕ потрібно, якщо ви:

  • лише звітуєте про укладені договори на суми, що нижче порогових;
  • не є замовником у розумінні Закону;
  • скористалися одним із винятків для укладання прямого договору, який передбачає постанова.

До відома

Термін дії сертифікату про проходження тестування УО - необмежений. Отже, якщо ви складали тестування минулого року - повторно проходити його не потрібно.

В разі, якщо ви не впевнені у тому чи отримували сертифікат тестування - перевірте це, ввівши свій код РНОКПП на сайті Prozorro в розділі «Тестування уповноважених осіб» в підрозділі «Сторінка перевірки результатів».

У випадку, якщо ви проводите закупівлю, де проходження тестування - обов’язкове, система пропустить лише того користувача, який успішно склав тестування.

Якщо у вас змінилась назва організації чи ви змінюєте роботу і працюватимете в системі як УО, то повторного тестування складати не потрібно, адже дані тестування прив’язуються саме до РНОКПП особи.

Джерело: фейсбук-сторінка Prozorro

 

 

 

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у серпні для закупівельника

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у серпні. Це консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі
422

Замовники публічних закупівель: як визначити категорію

Кожен, хто займається публічними закупівлями або планує розпочати кар’єру в цій сфері, має чітко розуміти, хто є замовниками в державних закупівлях. Зокрема тому, що різні категорії замовників мають вартісні межі в закупівлях. Тож такі замовники в держзакупівлях, з’ясуймо у статті
3564

Відпустка уповноваженої особи із закупівель: як працювати в ЕСЗ та організувати роботу

Уповноважена особа зібралась на відпочинок, а закупівля ще не завершена? Про такий розвиток подій замовник має потурбуватись заздалегідь. Дізнайтеся також, чи може УО у воєнний час піти у відпустку. Пояснимо обмеження та додаткові можливості, що визначає законодавство для відпусток під час війни
12102

Прямий договір: як провести закупівлю без порушень

У яких випадках сьогодні можна укладати прямий договір за Особливостями? Коли звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, публікувати обов'язково, а коли — ні? Детально у статті
70794

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді