Закупівлі електроенергії: АМКУ про ознаки антиконкурентних дій

АМКУ доповідає: останні кілька днів на ринку електроенергії, зокрема «на добу наперед» (РДН), відбуваються значні коливання обсягів купівлі-продажу електроенергії. Мова йде про різке зниження попиту протягом останніх кількох днів.

Що врахувати у вимогах під час закупівлі електроенергії

Воно відбулося через зменшення закупівлі електроенергії на РДН деякими учасниками ринку. При цьому фіксувалося одночасне збільшення обсягів закупівлі на «ринку двосторонніх договорів» (РДД).

На офіційному сайті НКРЕКП також повідомляється про різке зменшення ціни на електроенергію на РДН у перші дні липня 2021-го через виведення попиту на ринок двосторонніх договорів (РДД).

На думку фахівців Антимонопольного комітету, до цих наслідків могла призвести синхронна поведінка певних учасників ринку електроенергії. Вона ж могла вплинути й на зниження ціни на РДН через зменшення попиту.

Схожі дії окремих учасників ринку відбуваються періодично, а отже - можуть бути умисними.

Стане у пригоді стаття:

Синхронність і періодичність таких дій призводять до:

  • зниження ціни на ринку «на добу наперед» через зменшення попиту;
  • або до її підвищення – шляхом зменшення пропозиції та збільшення попиту;
  • як наслідок – до зміни структури ринку, в тому числі - рівня конкуренції на ньому.

Це може свідчити про наявність ознак порушення законодавства у вигляді антиконкурентних узгоджених дій на ринку електроенергії.

Відтак АМКУ за власною ініціативою розпочав дослідження наявності чи відсутності у вищеописаних діях учасників ринку ознак порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

За матеріалами АМКУ

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
8659

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
3199

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
11676

Пов’язані особи в публічних закупівлях 2024

Чи легко встановити, чи пов’язані особи під час тендеру? Не поспішайте відповідати на це запитання. Для початку ознайомтеся з ознаками та прикладами пов’язаних осіб. Вивчіть значущі судові рішеннями та алгоритми дій замовника, у разі встановлення пов’язаності під час проведення закупівлі.
6699

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді