Публічні закупівлі під час пандемії: дослідження від Prozorro

Prozorro провело дослідження активності учасників публічних тендерів під час пандемії. Дослідження показало стрімке зростання кількості учасників.

✔️ Активувати подарунковий доступ до Вищої Школи Закупівельника

Публічні закупівлі під час пандемії: дослідження від Prozorro

З квітня 2020 по березень 2021 року на тендерах Prozorro змагалися понад 67 тисяч учасників — це на 25% більше, ніж в аналогічному періоді 2019-2020 років. Для порівняння, до того кількість підприємців, що брали участь у державних тендерах, щорічно зростала на 1-3%.

Від початку пандемії, змагаючись на державних тендерах, підприємці уклали договори на 500 мільярдів гривень. Це майже на 150 мільярдів більше, ніж роком раніше.

Одна з причин збільшення кількості учасників — нова редакція Закону про публічні закупівлі, яка зробила обов’язковим проведення конкурентних спрощених закупівель на суму від 50 тисяч гривень.

За цей час у системі було проведено понад 260 тисяч спрощених закупівель, а подавати пропозиції на них пробували понад 65% учасників. На другому місці по “популярності” процедур серед учасників - відкриті торги.

Вперше подали пропозицію в період з квітня 2020-го по березень 2021-го 13 306 учасників. До травня 2021-го вони вже підписали договорів на 32 мільярди гривень. У середньому це 2,5 млн грн на учасника.

6000 із учасників-новачків вже мають підписані договори.

За матеріалами Prozorro

✍ Закупівлі для протидії COVID-19: як замовнику встигати за змінами

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Запит пропозицій постачальників (запит ціни пропозицій) 2024

Запит пропозицій постачальників замовники вже давно використовують як альтернативу відкритим торгам для закупівлі товарів. За яких умов можна використовувати запит пропозицій постачальників та як діяти на кожному етапі такої закупівлі — розбираємо
24654

Головне у липні для закупівельника

У головному в липні знайдете рішення робочих ситуацій, форми, зразки, довідники, відеороз’яснення — усе, що знадобиться у щоденній роботі. Цього місяця зверніть увагу на складові договірної ціни в ТП та умови збільшення ціни в договорах
1154

Оприлюднення додаткової угоди в Прозоро

Чи потрібно оприлюднювати додаткову угоду до договору про закупівлю— питання скоріш риторичне для закупівельника з досвідом. А ось для фахівця-початківця важливо зрозуміти, як внести додаткову угоду в Прозоро, як і в які терміни її слід опублікувати? Покроковий алгоритм з малюнками ми підготували для вас у статті
32306

Електронний каталог закупівель: правила використання 2024

За останні два роки закупівлі в електронному каталозі зазнали суттєвих змін. Розглянемо, які умови та особливості використання електронного каталогу у 2024 році. А також — як він працює та в чому його переваги для замовника
5769

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді