Які ризики пролонгації договору, укладеного поза ЕСЗ за Постановою № 169

Прямі договори, які замовник укладає за переліком, що передбачає Постанова № 169, часто обумовлюють автоматичну пролонгацію умов договору, якщо буде продовжений воєнний стан.

Які ризики пролонгації договору, укладеного поза ЕСЗ за Постановою № 169

Докладніше ►►►

У відповідь на один із електронних запитів щодо строків договору Мінекономіки зауважує, що з огляду на положення Конституції України, Постанови № 169 та Указу Президента, строк дії договору та виконання зобов’язань за ним під час воєнного стану може:

  • охоплювати період дії воєнного стану;
  • передбачати можливість їх продовження, якщо продовжать строк воєнного стану.

    Щоб пролонгувати договір, сторони можуть укласти додаткову угоду до нього. Проте можлива й автоматична пролонгація — у порядку, що передбачає безпосередньо договір.

    Отже, автоматична пролонгація відбувається за умови, що:

    • її передбачає договір;
    • жодна зі сторін не висловила бажання його розірвати.

      Цей висновок випливає зі статті 654 ЦК, яка вимагає, аби зміну договору вчиняли в такій самій формі, що й договір, що змінюють. Хіба що інше встановлює договір або закон чи випливає із звичаїв ділового обороту.

      Автоматична пролонгація договору змінює його умови:

      • на той самий строк, якщо у договорі не визначені інші вимоги;
      • відповідно до тих самих умов, що визначені у договорі.

        Урахуйте, що автоматична пролонгація договору, наприклад, не може збільшити ціну за одиницю, але збільшує суму договору.

        Які ризики можуть виникнути ►►►

        Статичний блок для новин

        Статті за темою

        Усі статті за темою

        Якими будуть закупівлі у 2023 році — коментар експерта

        Рік війни, 2022-й, був надскладним для закупівельників. Життя і робота під звуки сирен, кардинальні зміни у закупівельному законодавстві, адаптація до нових реалій. Було непросто, проте експерти застерігають, що й надалі перевести дух не вдасться. До чого готуватися закупівельникам у 2023 році та на що перейдуть головні акценти у закупівлях — ділимося
        7320

        Враховуємо санкційні заборони у вимогах до учасників

        Розбираємо санкційні списки України, кого стосуються санкції, чому їх застосовувати, які умови встановити та яка позиція органів контролю щодо врахування санкційних заборон у вимогах до учасників.
        5076

        Закупівля для об’єктів критичної інфраструктури - аналіз експерта

        Як закуповувати для об’єктів критичної інфраструктури? Пояснимо, коли замовник за Постановою № 169 може закупити потрібне за прямим договором, щоб забезпечити функціонування об’єктів критичної інфраструктури.
        6948

        Спрощена закупівля: етапи, строки, особливості

        Етапи, строки та «підводні камені» при проведенні спрощених закупівель у 2022 році роз’яснює експерт. Зверніть увагу на вимоги до закупівель в умовах воєнного стану щодо спрощених закупівель і збережіть цю статтю як дорожню карту для роботи.
        36514

        Гарячі запитання

        Усі питання і відповіді