Із 16 липня посадовців держорганів та ОМС можуть штрафувати за порушення Закону про мову

Із 16 липня посадовців держорганів та ОМС можуть штрафувати за порушення Закону про мову

Отримайте акційну пропопозицію ✔️0 800 21 12 20✔️

Із 16 липня 2022 року Уповноважений із захисту державної мови зможе накладати штрафи на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників і працівників підприємств, інших фізосіб, які порушуватимуть Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 № 2704-VIII (далі — Закон про мову).

Розмір штрафу за перше порушення становить від 3400 до 8500 грн, за повторне — від 8500 до 11 900 грн.

Зважте також, що 16 липня 2022 року набирають чинності частини 2 та 6 статті 27 Закону про мову. Вони регламентують використання державної мови в мережі інтернет і як мови інтерфейсів комп’ютерних програм, встановлених на товарах. Відповідно, всі соцмережі, сайти, інтерфейси комп’ютерних програм, якими користуються суб’єкти, мають бути українською мовою.

Це означає, що з 16 липня 2022 року:

  • будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму, повинен мати україномовний інтерфейс;
  • усі інтернет-ресурси (сайти, соцмережі), якими користуються інтернет-представництва суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, повинні мати основну версію українською мовою, яка завантажуватиметься для користувачів в Україні за замовчуванням.

    Джерело: інформація на сторінці Facebook Уповноваженого із захисту державної мови

    Статичний блок для новин

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Моніторинг закупівель 2024

    Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
    4179

    Як діяти учаснику після його визначення переможцем відкритих торгів

    Кожен учасник торгів змагається за перемогу. А що робити, коли довгоочікуваний тріумф уже став реальністю? Після оголошення переможця наступає новий, не менш відповідальний етап — підписання контракту. Важливо знати, у який термін можна укласти договір і коли необхідно надати забезпечення його виконання.
    27

    Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель

    Мінеконміки рекомендує використовувати Примірне положення про уповноважену особу з публічних закупівель як основу для створення власного положення про уповноважену особу. Дізнайтеся, з чого складається Примірне положення та скачайте зразок такого положення
    3995

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді