Фрукти та овочі з блиском: що означають маркування E901, E902, E903, E904 та E914
Підпишіться на Telegram-канал Держзакупівлі. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води
Закупівля за кошти субвенції на харчування
В ЄС дозволене використання певних харчових восків, які класифікуються як харчові добавки та мають E-номери відповідно до Регламенту (ЄС) № 1333/2008 щодо харчових добавок.
В Україні інформація про харчові продукти має містити, зокрема, інформацію про використання у виробництві або приготуванні харчового продукту харчових добавок, ароматизаторів, допоміжних матеріалів тощо, в тому числі і восків, якими покриті фрукти та овочі (Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» від 06.12.2018 № 2639-VIII).
Зрозуміти, який саме віск нанесений можна за маркуванням:
- E901 — бджолиний віск (білий або жовтий), тваринного походження, використовується для покриття фруктів, горіхів, цукерок. Може викликати алергічні реакції;
- E903 — карнаубський віск, рослинного походження (з листя пальми Copernicia prunifera), використовується для покриття цитрусових, яблук, груш, динь, манго;
- E902 — канделільський віск, рослинного походження (з канделільського куща), використовується рідше, переважно в кондитерських виробах, іноді для фруктів;
- E904 – шелак, тваринного походження (з лакових комах), використовується для глазурування цитрусових, яблук, тропічних фруктів;
- E914 — окиснений поліетиленовий віск, синтетичний, використовується, в основному, для покриття цитрусових і бананів.
Тож, свідомо підходьте до вибору харчових продуктів, в тому числі свіжих овочів і фруктів та уважно ознайомтесь з повною інформацією про продукт, яка має бути вказана виробником (реалізатором).
Джерело: офіційний сайт Держпродспоживслужби