Тендер не відбувся через скорочення видатків: що врахувати замовнику

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Однією з причин, коли замовник може визнати конкурентну процедуру закупівлі такою, що не відбулася, є скорочення видатків на закупівлю товарів, робіт чи послуг. Однак, через неправильне обґрунтування такої підстави, можна й наразитися на оскарження, й тендер декілька разів відміняти. На що звернути увагу, щоб уникнути небажаних наслідків?

Замовник має право визнати тендер таким, що не відбувся, якщо йому скоротили видатки на закупівлю товарів, робіт, послуг. Підставою для цього слугуватиме пункт 1 частини 5 статті 32 Закону про публічні закупівлі.

Начебто з цією підставою все зрозуміло — якщо кошти на закупівлю зменшили, то придбати заплановане замовник не зможе. Проте на практиці виникають проблеми.

Відміна тендеру: коли можлива та як обґрунтувати

Найперше — замовники плутають підстави. Наприклад, пишуть в обґрунтуванні про скорочення видатків, а у висновку — про відсутність подальшої потреби в закупівлі через скорочення коштів.

Тендер не відбувся через скорочення видатків: що врахувати замовникуЗважте: обґрунтування має бути пов’язаним з підставою, яку застосовуєте.

За підтвердженням цього висновку звернімося до практики оскарження.

У закупівлі UA-2021-01-11-003480-a саме через згадану плутанину замовнику довелось визнавати тендер таким, що не відбувся, двічі.

За інформацією в Prozorro, відміну спричинила відсутність подальшої потреби в закупівлі. Проте замовник зазначив, що немає подальшої потреби в закупівлі через скорочення видатків на це.

За результатами розгляду скарги у цій закупівлі Колегія АМКУ ухвалила рішення, що замовник не довів і документально не підтвердив правомірність відміни процедури закупівлі з цієї підстави. Тобто замовник, коли відмінив процедуру закупівлі з цієї підстави, порушив вимоги Закону № 922.

Пам'ятайте! Підставу визнати тендер таким, що не відбувся, якщо скоротили видатки на закупівлю товарів, робіт чи послуг, слід підтвердити документально.

Підтвердженням може стати документ про скорочення видатків, зокрема, виданий головним розпорядником або уповноваженим на те органом місцевого самоврядування. Це може бути, наприклад, рішення сесії міської ради.

Загалом кожен замовник керується документом, що притаманний його сфері діяльності. Бажано, щоб це був документ зовнішнього характеру.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді